Cevap :
Bulgur Yapma (Bulgur Çekme)
Sonbahar aylarında köyde yapılacak önemli işlerden biri de bulgur yapmaktır. Bulgur, içinde her türlü yabancı maddelerden temizlenmiş olan en iyi buğdaydan yapılır. Bulgur yapma işi daha çok kadınların görevidir. Bulgur yapılacak buğday önce elenir, temizlenir ve çeşme haftında yıkandıktan sonra eve taşınır. Tandırlık veya açık bir alana kurulmuş maya kazanı veya bulgur kazanı ya da küpeli kazan denen büyük kazanlarda kaynatılarak pişirilir ve hedik elde edilir. Bu işleme bulgur kaynatma denir. Elde edilen hedik, açık bir yere serilen çul, kilim v.s. gibi sergiler üzerine yayılarak güneşte kurutulur. Daha sonra seten denilen ve hayvan gücü ile döndürülen iki taş arasında kepeği soyulur. Buna bulgur setenleme denir. Setenleme sonunda çıkan kepek rüzgarda savrularak taneden ayrılır.
Bulgur Çekme
Bundan sonra sıra bulgur çekmeye gelir. Kepeğinden arıtılmış ve iyice kurutulmuş olan malzeme kadınların kol gücü ile çevirdikleri taş değirmende (el değirmeni,bulgur değirmeni veya el taşı) kırılır. Sonra bulgur kalburunda elenir. Kalburun altına geçen incesine düğürcük, üstünde kalana da bulgur denir. Tekrar rüzgarda savrulur, temizlenir. Bulgur ve düğürcük ayrı ayrı çuvallarda veya başka kaplarda saklanır. İhtiyaç oldukça bulgur pilavı, düğürcük pilavı ya da çorbası pişirilir. Bulgur çekme işini komşu kadınlar bir araya gelerek imece usulü ile yaparlar. Çoğu zaman bir taşı (bulgur değirmeni) iki kişi aynı koldan tutarak birlikte çevirir. Kişi sayısına göre iki, üç değirmen birlikte çalıştırılır. Bu işi gündüz zaman bulamadıkları için genellikle gece yaparlar. Bulgur çekerken birlikte şarkı, türkü söyledikleri de olur. Bu sesleri duyanlar o evde bulgur çekildiğini anlarlar.
Günümüzde bulgur çekme (kırma) özel makinelerle ücret karşılığında yapılmaktadır.
Bir Not: Bir gün bizim eve bir dilenci kadın geldi.Avludaki bulgur dolu çuvalın dibine oturdu.Omuzundaki torbasını da çuvala dayadı. Kendine acındıracak konuşmalar yaparak para istedi.Paraları olmadığını söylediler.Başka isteklerde bulunarak onları oyalamaya devam etti.Sonra hazır yiyecek istedi.Yengem bir çörek getirip verdi.Gitmek için ayağa kalttığında omzundaki torba biraz kabarıktı ama kimsenin dikkatini çekmedi.Dilenci kapıdan çıktıktan sonra yanına oturduğu çuvalın yan tarafından bulgur akmağa başladı.Kadın hızla uzaklaştığı için yakalamak mümkün olmadı.Meğer kadın dibine oturduğu çuvalı bıçakla delmiş ve bulguru torbasına doldurmuş.Bizimkileri çeşitli sorularla meşgul ettiği için farkına varmamışlar.
Yarma (Döğme) Yapma
Yıkanmış kurutulmuş temiz buğday, soku denen oyulmuş taş (ağaçtan oyulmuşuna dibek denir)içine konur. Üzerine hafifçe su serpildikten sonra genelde karşılıklı iki kişi tarafından ağaç tokmakla dövüle dövüle veya yukarıda anlatılan setende setenlenerek kabuğu soyulur. Kurutulup rüzgarda savrularak kepeğinden temizlendikten sonra yarma adını alır. Temiz bir kapta veya çuvalda saklanan yarma en çok yayla çorbası (ayranlı aş), sütlü çorba, keşkek, v.s. yapmak için kullanılır.
Soku taşı ve Tokmak