Cevap :
Doğumdan sonra bebeğin henüz düşmemiş olan göbek bağı bebeğe bakım verenleri biraz tedirgin edebilir. Pansuman sırasında bebeğin canının acıdığı düşünülür, ancak durum hiç de öyle değildir. Göbek bağının bakımı doğru yapıldığı sürece herhangi bir sorun yaşanmaz. Göbek bağı bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken noktaları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlen Kaya Çardak anlatıyor.
Doğum sırasında göbek bağı, bebeğin cildinden yaklaşık olarak 1,5-2 santim yukarıdan kesilir. Göbek bağının kesilmesi sırasında bebek hiçbir acı hissetmez; çünkü bu bölgede sinir bulunmaz. Göbek bağının bakımı antiseptik bir maddeyle yapılabilir. Bakımdan sonra dikkat edilmesi gereken şeyse göbek bağının temiz ve kuru tutulmasıdır. Göbek bağı günler içerisinde jölemsi, yapışkan ve sulu özelliğini yavaşça kaybeder. Rengi sarıdan kahverengiye doğru değişir ve yaklaşık 1 -3 hafta içinde de düşer.
Bebek doğduktan sonra eve geldiğinde en önemli bakımlardan biri de göbek kordonunun bakımıdır. Doğum sonrası takılan göbek mandalı sebebiyle anneler onlara dokunduğunda canlarının yandığını düşünerek temizlik işlemlerini aksatmamalıdır. Bebeğin anne karnındayken yaşamsal faaliyetlerinin gelişmesini sağlayan göbek bağının günlük olarak temizlik işlemlerinin yapılması bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Hastaneden ayrılmadan önce size göbek bağına pansuman yapmanız için bir sıvı verilir. Ya da göbek kordonunu günde 1-2 kere baticon gibi antiseptik solüsyonlar ya da yüzde 7O'lik alkol kullanılarak steril gazlı bezle silebilirsiniz. Temizlikte kullanılan ilaçlar sadece bebeğin göbek kordonuna sürülmelidir. Göbeğe takılan mandalı yavaş hareketlerle sağa sola yatırarak göbek bölgesini düzenli olarak, günde 2 kez temizleyerek pansuman yapabilirsiniz. Göbek mandalını hareket ettirmeniz bebekte ağrıya neden olmaz. Özellikle mandalın alt tarafına da pansuman yapılmalıdır, sadece üst tarafına pansuman yapılan göbek bağları geç düşer.