Cevap :

Vatanı Çin ve 


Hindistan olan, fakat bugün hemen hemen ılıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen, yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan küçük ağaçlar. Yaprakları tam, yumurtamsı, parlak ve derimsidir. Çanak ve taçyaprakları beş parçalıdır. Taç yaprakları etli, beyaz veya pembe olup, hoş kokuludur. Meyve sarı ve turuncu renkli, çok gözlü ve etlidir.

Portakal, limon, mandalina, turunç, greyfrut gibi meyvelere de ortak ad olarak narenciye denir.

Kullanıldığı yerler: Bu bitkilerin meyvelerinden gıda olarak faydalanıldığı gibi, meyve kabuklarından, yapraklarından veya çiçeklerden, parfümeride koku ve lezzet vermekte kullanılan uçucu yağlar da elde edilir.

Memleketimizde yetiştirilen önemli narenciye (Citrus) türleri şunlardır: Turunç ağacı (Citrus aurantium), portakal ağacı (C. Sinensis), limon (C. limon), greyfrut (C. paradisi). bergamot (C. aurantium varyete bergamia), mandalina (C. nobilis).

Turunçgil Hayattır' sloganıyla Mersin'de ilk defa organize edilen '1.Mersin Turunçgil Festivali' birbirinden renkli görüntülere sahne oldu. 
Dünya ve Türkiye kamuoyunun ilgisinin Mersin'e çekilerek, turunçgil tüketiminin arttırılması amacıyla Mersin Valiliği öncülüğünde organize edilen festivalin açılışı kapsamında kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Hastane Caddesi üzerinde yer alan Metropol İş Merkezi önünde toplanan kalabalık, burada Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde kortejler oluşturarak İstiklal Caddesi güzergahını takip edip, Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı. 
Yürüyüşe, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Milletvekilleri Mehmet Şandır, Behiç Çelik, Ali Er, Ömer İnan, Vahap Seçer ve Ali Oksal'ın yanı sıra İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, ilçe belediye başkanları ve protokol üyeleriyle birlikte çok sayıda vatandaş katıldı. 
Dev portakal ve mandalina maketlerinin kamyonetlerle taşındığı kortej yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı'nda son bulurken, meydanın narenciye ürünleriyle süslenmesiyse renkli görüntülerin yaşanmasını sağladı. 
Cumhuriyet Alanı’ndaki programda Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Atatürk Anıtı'na narenciye çelengini sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından da festival kapsamında hazırlanan programa geçildi. 
Burada konuşan Vali Aksoy, turunçgilin Mersin için önemine vurgu yaparak, Türkiye genelinde 3 milyon ton turunçgil üretiminin yaklaşık 1 milyon tonunun Mersin’de üretildiğini söyledi. 
Turunçgilin üretiminde ve tüketiminde zaman zaman sorunlar yaşandığını da dile getiren Vali Aksoy, “Son 2 yıldır önemli bir sorun yok ve turunçgil üreticimiz de önemli sıkıntılar yaşamadan emeğinin karşılığını alıyor. 2006 yılında turunçgilde önemli sorunlar yaşanmıştı. Mersin Valiliği görevine başladığım o dönemde, sorunların aşılması noktasında neler yapılabileceği konusunu bir komisyon oluşturmak suretiyle görüştük. ‘Hasat Günleri’ ve Festival yapılması önerileri geldi. Öneriler kapsamında ‘Limon Hasat Günü’ ve ‘Portakal Hasat Günü’ gerçekleştirdik. Bu yıl da Festival gerçekleştirme fırsatı bulduk.“dedi. 
Önerilerden brinin de ‘Narenciye Tanıtım Grubu’ kurulması olduğunu ve geçtiğimiz yıl oluşturulan ‘Narenciye Tanıtım Grubu’ nun, narenciyenin tanıtımına çok önemli katkı sağladığını vurgulayan Aksoy, “Başta Rusya pazarı olmak üzere uluslararsı alanda narenciyenin ihraç edilmesinde narenciye tanıım grubunun önemli katkıları oldu” dedi.