Ecesim
Cevaplandı

biyoteknoloji ve genetik mühendisliğinin tanımı ve örnekler verebilir misiniz?

Cevap :

Biyoteknoloji: İnsan bitki hayvan ve mikroorganizmaların yapı ve işleyişlerini anlatan moleküler biyoloji ve genetik bilimlerinin ortak çalışmalarını kapsar. Bu araştırmalarda bilimsel çalışmalar tıp ecza endüstriyel üretim gıda gibi alanlarda yoğunlaşmıştır. Çalışmaların sadece bilimsel alanda kalmaması ekonomik sosyal ve politik kullanımı göz önüne alınmaktadır. 
Bu konu ile üniversitelerin moleküler biyoloji bölümleri tıp ziraat veteriner fen fakülteleri bazı kamu kuruluşları biyoteknoloji alanında uzmanlaşmış bölümleri ile araştırmalarını yürütmektedir.
Biyoteknoloji kısaca yaşayan doku ve organları kullanarak uygun yöntem ve tekniklerle istenilen ürününelde edilmesi anlamına gelir. Biyoteknoloji birçok bilim dalıyla ilgilidir.
Genetik mühendisliği yöntemleri biyoteknoloji tarafından araç olarak kullanılmaktadır.
Biyoteknolojik çalışmalara bazı örnekler verirsek;
-İnsan sağlığına yönelik olarak proteinlerin üretilmesi
-Bazı hormon antikor vitamin ve antibiyotik üretilmesi
-Çok zor şartlara sahip çevrelerde (sıcak kuraktuzlu...) yaşayan organizmaların enzimlerini ve biyomoleküllerini saflaştırarak bunların sanayide kullanılması
-Yeni sebze ve meyve üretimi
-İnsandaki zararlı genlerin elemine edilmesi
-Aşı pestisit tıbbi bitki üretimi.......
Artan dünya nüfusunun temel ihtiyaçlarının karşılanmasında yaşanılan zorluklar insanlara ulaşan gıda zincirindeki olumsuzluklar çağımız bilim adamlarını arayışlara itmiştir. Gün geçtikçe azalan doğal kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesi mümkün olsa bile dünya nüfusunun artış hızı karşısında yetersiz kalmaktadır. Bu durumda mevcut potansiyelin rasyonel kullanımı yanında yeterli ve dengeli beslenme için uygun gıda maddelerinin sağlanması insanlığın geleceği için vazgeçilmez bir şart olmuştur. Günümüzde pek çok ülkede çok daha acı bir şekilde hissedilse bile gıda maddelerinin sağlanması insanların temel sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. 
Son yıllarda adından sık sık bahsedilen "Uygulamalı Hayat Bilimleri" olarak tarif edilen "Biyoteknoloji" ye başta gıda ve olmak üzere birçok meseleyi çözebileceği ümidiyle bakılmaktadır.

Genetik mühendisleri:

 

Genlerin yalıtılması ve çoğaltılması
Farklı canlıların genlerinin birleştirilmesi
Genlerin bir canlıdan başka bir canlıya aktarılması ile uğraşırlar.
Amaçları: Kalıtsal hastalıkları bulmak,hastalıklara tedavi yöntemi bulmaktır.

Genler değiştirilerek bir organizmaya istenilen özellikler kazandırılabilir.en yaygın olanı DNA nın istenilen bölgesinin kesilip çıkarılması,kesilen yere yenisinin eklenmesidir.

Genetik mühendisliği , biyoteknoloji tekniklerinin uygulanmasını içeren çalışmaları kapsar. Temelini DNA molekülü oluşturur. Bazı canlılarda faydalı işlevleri olan genlerin, başka canlılara aktarılması veya bu genlerin basit yapılı canlılara yüklenerek ürünlerinden yararlanılmasıyla uğraşır. insan genom projesi genetik bilimiyle ilgilidir. örneğin insülin ilaçları genetik mühendisliğiyle elde edilmiştir. Ayrıca Genetik mühendisliğiyle canlı yeni  bir gen kombinasyonunada sahip olabilmektedir.

İlaç için bitkinin yapısı değiştiriliyor.
Kaliteli sağlıklı yiyecekler yapılıyor
Hayvanların insanlar için organ verici olması
Davalarda kullanılması
Soğuğa dayanıklı bitkiler üretilmesi
Domates gök iken koparılır sonradan kızartılır.
Az yağlı patates cipsleri yapılıyor.
Genetik mühendisliğinin besin zincirini bozma gibi zararlı etkileride vardır.

 

 

Biyoteknoloji:

Doğal olarak var olmayan veya ihtiyacımız kadar üretilemeyen yeni ve az bulunan maddeleri elde etmek için kullanılan teknoloidir.

Mesela: İnsülin hormonu önceden çok üretilmiyordu.Bakterilerden faydanılarak çok fazla insülin hormonu üretilir.

Biyoteknoloji;modern bilimsel metod ve tekniklerle bitki,hayvan ve mikroorganizma yapılarını kültür ortamında değiştirerek ve geliştirilerek onlardan ürün elde edilmesidir.Biyoteknolojik çalışmalardan bazı örnekler; peynir ,fermantasyon, yoğurt, soya sosu, katkı maddeleri, ilaçlar, boyalar, parfümler, yakıt, aşı biyoteknolojik yöntemlerle elde edilen maddelerdendir.