Cevap :

Fibonacci  dizisinin formülü = n.(n+1) / 2

Berk

Fibonacci Dizisi

Fibonacci dizisi, bir veya sıfır ile başlayan, ardından bir ile başlayan ve her sayının (bir Fibonacci numarası olarak adlandırılan) önceki iki sayının toplamına eşit olduğu kuralına dayanan bir sayı kümesi olarak bilinir. Fibonacci dizisi F(n) olarak belirtilirse, n, dizideki ilk terim olur, aşağıdaki ifade, ilk iki terimin kural olarak 0 ve 1 olarak tanımlandığı n = 0 için elde edilir:

  • F(0) = 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 ...

Bazı metinlerde n = 1 kullanılması alışıldık bir durumdur. Bu durumda, ilk iki terim varsayılan olarak 1 ve 1 olarak tanımlanır ve bu nedenle:

  • F(l) = 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 ...

Fibonacci dizisi, 1200'lü yıllarda yaşayan bir İtalyan matematikçi olan Leonardo Pisano (aynı zamanda Leonardo Pisano veya Fibonacci olarak da bilinir) bu denklemi Fibonacci dizisi olarak adlandırılmıştır. Fibonacci, bir çift damızlık tavşanı temel alan bir sorunu göstermek için aritmetik serisini kullanmıştı:

  • “Her ay iki ayda bir ikinci aydan itibaren üretken olan yeni bir çift varsa, tek bir çiftle başlayarak yılda kaç çift tavşan üretilecek?” Sonuç, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 ...

Fibonacci sayıları biyologlar ve fizikçiler için ilgi çekicidir, çünkü bunlar çeşitli doğal nesnelerde ve olaylarda sıklıkla gözlenir. Örneğin ağaçlarda ve yapraklarda dallanma düzenleri ve ahudududaki tohumların dağılımı yine Fibonacci sayılarına dayanmaktadır.

  • Bir gramerci olan Pingala, beşinci yüzyılda, diziyi Batı medeniyetine tanıttığından beri, yüksek bir profile (şöhrete) sahip olmuştu. Örneğin Da Vinci Kodunda, Fibonacci dizisi önemli bir ipucunun bir parçasıdır. Diğer bir etken olan Fibonacci şiiri, satır başına heceli sayıların ilerleyişinin Fibonacci'nin modelini takip ettiği ayrı bir hadisedir.

Fibonacci dizisi altın oranla ilişkilidir, bunu biliriz. Dünya genelinde sıkça oluşan ve insan çabasının birçok alanına uygulanan bir orandır bu altın oran. Hem Fibonacci dizisi hem de altın oran; mimarlık, web siteleri ve kullanıcı arayüzleri için diğer şeylerin yanı sıra bir şeylerin tasarımına yol göstermesi için kullanılır.


Berk