Cevaplandı

1. hukuk düzeninin kişilere tanıdığı yetkilere ne ad verilir ?? demokrasi dersii 

2. baskasına zarar vermeden yapılan her seye ne ad veilir ??

3.egemenliğin kaynagına göre devlt biçimleri neler??

4. çağdas devletlerde egemenliğin 3 temel organı neler?*

5. hukuk duzeninin dine dayanmadıgı ve inac özgürlüğün oldugu devlet sekline ne ad verilir ??

Cevap :

C5kn
1. Hukuk düzeninin kişilere tanıdığı yetkilere HAK denir...2)Başkasına zarar vermeden yapılan her seye ÖZGÜRLÜK denir..3)Egemenliğin şartlarına göre devlet biçimleri MONARŞİ,OLİGARŞİK DEVLET,TEOKRATİK DEVLET,LAİK DEVLET,DEMOKRATİK DEVLET(Cumhuriyet)'tir..Monarşi de hakimiyet tek kişide,oligarşidegrup veya zümrededir.Teokrasi dini devlet yönetimidir.Laik devlet din ile devlet islerinin ayrıldığı devlettir.Cumhuriyette egemenlik halktadır. ...4) Çağdas devletlerde egemenliğin 3 temel organı YASAMA-YÜRÜTME-YARGI dır.5)Hukuk duzeninin dine dayanmadıgı ve inac özgürlüğün oldugu devlet sekline LAİK DEVLET denir.

1- Yasa ve yönetmeliklerin bize tanıdığı yetkilere "hak" adı verilir. Haklarımız çeşitli kanunlar, belgeler ve anlaşmalar ile güvence altına alınmıştır.

2- Başkasına zarar vermeden bir şeyler yapabilmenin adı ise "özgürlük"tür. Hepimizin özgürlüğü başkasınınkinin başladığı yerde biter. Yani özgürlük demek canının istediği her şeyi yapmak demek değildir.

3- Devlet sistemleri yapısına göre tekli devlet (tek yapılı) ve çoklu devlet (karma yapılı) olmak üzere ikiye ayrılır. Tekli devletler üniter veya bölgeli olabilir. Çoklu devletler federasyon veya konfederasyon şeklinde olabilir.

Hukuk kaynağı bakımından iki çeşit devlet bulunur. Bunlar: Laik devlet, teokratik devlet.

Egemenlik anlayışına göre ise devletler dörde ayrılır: Monarşi, oligarşi, meşrutiyet, demokrasi.

4- Çağdaş devletlerde egemenliğin üç temel kaynağı yasama, yürütme ve yargıdır.

5- Devletler hukuk kaynağı bakımından "laik" ve "teokratik" olarak ikiye ayrılıyor demiştik. Hukuk düzeninin dine dayanmadığı ve inanç özgürlüğünün olduğu devlet şekline "laik devlet" adı verilir.