Cevap :
KONU:
5. Alay Etmek
KONUYA HAZIRLIK a) Bu Konuyu Öğrenmek Bize Neler Kazandıracak? b) Bu Konuda Hangi Kelime ve Kavramları Öğreneceğiz? Alaycılık c) Bu Konuya Nasıl Hazırlanacağız? Aşağıdaki metni okuyarak ilgili soruları cevaplandırınız. ANLATIM
Alay etmek; birini kusuru veya eksiği nedeniyle küçümseyerek sözle veya hareketlerle onu eğlence konusu yapmaktır.
Alaycılığın altında genellikle, kendini büyük görmek; karşısındakini küçümsemek tavrı yatar.
Alaycılık dinimizce yasaklanmıştır. Çünkü alay etmek güzel ahlaka uymaz. Biriyle alay eden kişi, kendisiyle alay edilmesinden ciddi anlamda rahatsız olur. Kur’an'da şöyle buyurulur:
“Ey iman edenler, bir topluluk (bir başka) toplulukla alay etmesin, alay edilenler belki alay edenlerden daha hayırlıdır… ve birbirinizi 'olmadık-kötü lakaplarla' çağırmayın. İman ettikten sonra günahlara dalmak ne kadar kötüdür! (Hucurat Suresi, 11)
Kulaklarının veya yüzünün biçimi nedeniyle birisini alaya alanlar, bu çirkin davranışından vazgeçmelidir. Birinin sakatlığıyla eğlenen kişi şöyle düşünmelidir: “Benim ileride sakatlanmayacağıma garantim var mı?”
Arkadaş grubu içinde birini küçük düşürmek için planlar yapmak; gizlice işaretleşmek, onun arkasından gülünç hareketler yapmak da alaycılığın bir çeşididir.
Allah bir ayette sözle ve bakışla yapılan alaycılıkla ilgili olarak şöyle buyurmuştur:
“İnsanların arkasından çekiştirip duran, kaş-göz hareketleriyle onlarla alay edenlere yazıklar olsun!” (Hümeze Suresi, 1)