Cevap :
Burada geçen isimleri değiştirebilirsiniz
Talya Hecinoğlu: Vatanın içinde bulunduğu olumsuz koşullara ve tüm zorluklara rağmen böyle bir mücadeleye girmenizi sağlayan itici güç neydi? Böyle önemli bir sorumluluğu tek başınıza nasıl alabildiniz?
- 1919 senesi mayıs ayı içinde Samsun'a çıktığım gün elimde maddi hiçbir imkân yoktu. Yalnız büyük Türk milletinin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevi bir kuvvet vardı. İşte ben bu milli kuvvete, bu Türk milletine güvenerek işe başladım. Bir millet bağımsız ve hür olmadıkça yaşamasının da bir anlamı olamazdı. Türk milleti bağımsızlığını kaybederse her şeyini kaybederdi, yaşamasının da varlığının da manası olmazdı. O gün milletimin ve yurdumun durumu bana böyle bir karar verdirdi. Başka milletlerin egemenliği altına girmektense vatan ve bağımsızlık uğruna milletle birlikte ölmeyi yeğledim.
Ege Güller: Savaşların içinde ömür geçirmiş biri olarak 'savaş'a bakış açınız nedir?
- Savaş zaruri ve hayati olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir. Biz 'barış istiyoruz' dediğimiz zaman 'tam bağımsızlık' dediğimizi herkesin anlaması gerekir.
Zeynep Ceren Yonucuoğlu : Hürriyet ve istiklal sizin için ne ifade etmektedir?
- Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir. Ben milletimin en büyük ve ecdadımın en kıymetli mirası olan istiklal aşkı ile dolu bir adamım. Çocukluğumdan bugüne kadar ailevi, hususi ve resmi hayatımın her safhasını yakından bilenlerce bu aşkım malumdur. Bence bir millette şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vücut beka bulabilmesi mutlaka o milletin hürriyet ve istiklaline sahip olmasıyla kaimdir. Ben şahsen bu saydığım vasıflara çok ehemmiyet veririm. Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek için milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas şart bilirim. Ben yaşayabilmek için mutlaka müstakil bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple milli istiklal bence bir hayat meselesidir.
Kudret Aras Bayrakçeken: Siz 'Cumhuriyet'i Türk milleti ile tanıştırdınız. Bu rejimi bize açıklayabilir misiniz? Daha önceki yönetim şekli ile arasında ne gibi farklar vardı?
- Türk milletinin karakter ve âdetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir. Cumhuriyet, ahlaki erdeme dayalı bir idaredir. Cumhuriyet, erdemdir. Sultanlık, korku ve tehdide dayalı bir idaredir. Cumhuriyet erdemli ve namuslu insanlar yetiştirir. Sultanlık, korkuya ve tehdide dayalı olduğu için korkak, alçak, sefil, rezil insanlar yetiştirir. Aralarındaki fark budur.
Siz savaşlara korkmadan nasıl gittiniz nasıl bir duyguydu?