Cevap :
10. sınıf dil ve anlatım dersinde "olay zinciri" ve "olay örgüsü" ayrılmıştır.
Eğer gerçekten yaşanmış bir olayı -hiç kurgulamadan- anlatıyorsam olay zinciri kullanırım. Anı, gezi yazısı gibimetinlerde kullanılır. Anlatmaya başladığım anda, anlatacağım olay bir zincirin halkaları gibi tamamlanmıştır ve ben bu halkaları sırası ile anlatırım, zincirin halkalarının yerini (olay parçalarını) değiştiremem. Bu nedenle anı, gezi yazısı metinleri kurmaca metin değildir, gerçek metindir.
Olay örgüsü ise roman, hikaye, masal gibi kurmaca metinlerde kullanılır. Yazar olayı kendisi kurgular, beğenmediği yerleri değiştirebilir, ilginçliklerle süsleyebilir. Kısacası yaşanmış olayları hiç değiştirmeden anlatıyorsam "olay zinciri", kafama göre olay kurgulayıp metn haline getiriyorsam "olay örgüsü" olur.
Olay zincirinde "gerçek anlatıcı" vardır, olay yaşayan ile anlatan aynı kişidir ve bu kişi gerçektir. "Zoraki Diplomat"ta anlatılan olayları Yakup Kadri yaşamıştır ve Yakup Kadri anlatmaktadır, yazar ile anlatıcı aynı kişidir.
Olay örgüsünde ise "kurmaca anlatıcı" anlatıcı vardır, yazar ile anlatıcı aynı kişi değildir. Çalıkuşu'ndaki olayları "Feride" anlatır ama Feride ile Reşat Nuri aynı kişi değildir.
olay örgüsünde kişi yer ve zaman vardır olay zincirinde ise olayların oluş sırası önemlidir