Cevap :
Dinlemek etkileşimde başaranın anahtarıdır. Başkalarının söylediklerini iyi dinlemek, ihtiyacınız olan bilgiyi artıracaktır. Gerçek dinleme, söylenenlere dikkatinizi tam vermeniz ve onları anlamanız anlamına gelir. Dinleyerek karşınızdakinin neler yaptığını, neler hissettiğini anlamaya yönelik daha derin bir değerlendirme yapabilirsiniz. Böylece karşınızdakinin söylediklerini, umutlarını, korkuların, isteklerini ve sorunlarını daha iyi anlarsınız...
Dinleme, insanda yeni ufuklar açar. Ayrıca öğrenmenin de anahtarıdır. Doğrusu, iyi bir dinleyici olmadan başarılı olmayı düşünmekte zordur. Dinlemede ki başarınız arttıkça, kendinizdeki değişimlerinde farkına varacaksınız. Diğerleri de bu değişimin farkına varacaklardır. Başarıdan aldığınız hazzın bir bölümü, diğerlerinin sizi takdir etmelerinden kaynaklanacaktır.
Sizi iyi bir dinleyici olarak bilen insanlar kendileriyle ilgili konuları sizinle paylaşacaklardır. Çünkü sadece dinlemek bile sorunlarını çözümüne yardımcı olmaktır. Dinlemek aynı zamanda düşüncelerine katılmasanız bile onları anladığınızın ve söyleyeceklerine saygılı olduğunuzun bir göstergesidir.
Dinlemenin birden fazla nedeni olabilir. Bunlar;
1.Bilgilenme;
2.Eleştiri alma;
3.Bir başkasının öyküsüne katılma,
4.Diğerlerinin deneyimlerinden ve anlayışlarından yararlanma,
5.Bir konuya hâkim olma,
6.Ufkumuzu genişletme,
7.Öğrenme,
8.Bir ilişki oluşturma,
9.Diğerlerini değerlendirme ve saygı göstermedir