Cevap :
Alaadin Keykubat tarafından Alanya’nın fethinden hemen sonra Alanya-Antalya arasındaki kara ulaşımının güvenliğini sağlamak ve Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasındaki ticaret yollarının üzerinde hakimiyet amacı ile yapılmıştır. Alara Kalesine Alanya-Antalya karayolunun 30.km’de, sağa ayrılan bir yoldan 9 km giderek ulaşmak mümkündür. Alara çayı kıyısına kadar giden yol burada bitmekte ve kaleye ancak çok dik yokuş ve merdivenleri tırmanarak ulaşılabilmektedir.Alara Kalesinin yanında MÖ 1. yy’a basılmış olduğu sanılan paraların bulunduğu Cibra (Kibra) harabeleri bulunur. Alanya’nın 35 km kuzeybatı yönünde denizden 9 km içerde tamamen kesme taşlardan 2000 m2 lik bir alan üzerinde yapılmıştır. 1231 yılında yapılan ve Türk yapı sanatının güzel örneklerinden biri olan hanın en büyük özelliği diğer hanlarda avlular hep ortada yer aldığı halde burada dış duvarın kenarındadır. Kapıdan içeri girince nöbetçi kulübesi, hamam ile uzun bir koridorun sağ ve sol yanında yer alan konaklama odaları görülmektedir.
Alarahan, Alanya'nın 37 kilometre batısındaki Alara Kalesi'ne 800 metre uzakta bir düzlükte ve Alara Çayı kıyısındadır. Tümüyle kesme iri taşlarla 2.000 m² alan üzerinde kervansaray olarak inşa edilmiştir.
1231 yılında yapılan han, günümüzde onarılmış restoran ve alışveriş merkezi olarak kullanılmaktadır. Kervansaray'ın nöbetçi kulübesi günümüzde de özelliğini korumaktadır. Kervansarayın ikinci kapısı, yolcuların kalacağı mekanlara açılır. Uzun bir koridorun iki yanında odacıklar bulunur. Kervansarayın içinde çeşme, mescit ve hamam vardır. Yapının onarımı sırasında ortaya çıkan taş ustalarının imzaları da dikkat çekicidir. I. Alaeddin Keykubad, Alanya'daki kitabelerde kendisini "Kara ve iki denizin sultanı, Arap ve Acem ülkesinin sahibi" olarak nitelerken, Alarahan'daki kitabesinde "Rum, Şam, Ermeni ve Frenk memleketlerinin fatihi" unvanını da almıştır.
Alarahan'a giriş ücretsizdir. Handaki restoranın yanı sıra Alara Çayı'nın kenarındaki küçük kır lokantalarında da yemek yenilebilir ve servis yapılıncaya kadar çayda yüzülebilir. Bu tesislerin bir kısmı Alarahan'la birlikte işletilmektedir. Alarahan'ın mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup "restore et-işlet-devret" modeli ile Pusat Mimarlık Ltd. Şti. tarafından restore edilerek Türk turizminin hizmetine sokulmuştur.