Cevap :
NASIL YAYILIYOR ?
H5N1 adı verilen ölümcül virüs kuşlar arasında salya, burun salgıları, dışkı vesolunum yoluyla bulaşır. 1 gram tavuk dışkısında yaklaşık 1 milyon kümes hayvanına bulaşmaya yetecek miktarda H5N1 virüsü bulunur.
İNSANA NASIL GEÇİYOR ?
Kuş gribi insanların hasta hayvanlara yakınlaşmasıyla bulaşır. Hayvanın dışkısıyla atılan virüs solunum yoluyla insana geçer. Hayvanların dışkısına temasta virüs geçer. Virüslerin bulaştığı araç-gereçle temastan sonra ellerin yıkanmadan ağız-burun veya gözlere teması sonucu olabilir.
İNSANDAN İNSANA GEÇİYOR MU?
Şu aşamada bulaşmadığı bilinmektedir.Ancak virüsün mutasyona (Değişim) uğraması durumunda bu olasılık yüksek. İnsandan insana bulaşma kuramsal olarak mümkündür.
BELİRTİLERİ NELER?
Kuş gribine yakalanan insanlarda 38 C'yi aşan yüksek ateş, boğazda acı ve kuru öksürük, baş ağrısı, göz enfeksiyonu, zatürree, ağır solunum yetmezliği ve ishal olur. Hastalık, hiçbir belirti vermeden ayakta da geçirilebilir. Hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ağır seyreden vakalarda solunum yetmezliği ileölüm oranı yüksektir. Virüs sadece akciğerleri değil bütün organları da etkileyebiliyor. Akciğer bölgesinde ağrı da görülür. Akciğere yerleştikten 3-4 Gün sonra virüs etkisini iyice artırır ve solunum güçleşir.
TEDAVİSİ VAR MI?
Kuş gribinin aşısı yok. Ancak Roche'un Tamiflu ve GlaxoSmithKline'nın Relenza adlı ilaçları kuş gribi tedavisinde kullanılmaktadır. Henüz hastalığın kesin bir tedavisi bulunamadı. Çalışmalar insan grip virüslerini tedavi eden ilaçların, kuş gribi virüsünü de tedavi edebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte kuş gribi virüsleri bu ilaçlara direnç gösterebilmekte ve ilaç tedavisi başarısız olabilmektedir.
KUŞ GRİBİNDEN NASIL KORUNULUR ?
· Her türlü kuş ve kümes hayvanından uzak durulmalı (Güvercin, yaban kazı veya bıldırcın gibi av hayvanları da dahil). Kuşların tüylerine veya dışkılarına kesinlikle temas edilmemelidir.
· Ölü veya hastalıklı kuş ya da kümes hayvanlarının görülmesi durumunda bunlara dokunulmadan acilen yetkili kişi veya kurumlara haber verilmelidir.
· Evlerde ve kümeslerde saklanan kuş ve kümes hayvanları salgın geçinceye kadar itlaf edilmeleri (yok etme) için yetkililere teslim edilmeli.