Cevap :

Soru : bir tesis çevre izinlerine tabii değil. fakat çevre denetim yönetmeliğinin 5. maddesine göre çevre denetimi yönetmeliğine tabii. çevre danışmanlık hizmeti alması gerekirmi? yani bir tesisin çevre danışmanlık hizmeti alması için illa çevre iznine tabii mi olması gerekir? çalışmalarınız da başarılar dileriz. saygılarımızla,

Cevap :Öncelikle tesisin kapsam dışı olduğunu belgeye bağlaması gerekiyor. Bu durum İl çevre müdürlüğüne müracaat edilerek resmi bir yazı ile belgelendirilmelidir.

Çevre danışmanlığı konusunun ise kapsam dışı tutulan firmalar için resmi sorumluluk/gereklilik olmadığı kanaatindeyiz. Ancak çevre yönetimi konusunda yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin ( atık yönetimi, emisyon ölçümü vb.) mutlaka yerine getirilmesi gereklidir bir firmanın çevre izni kapsam dışı olması diğer yükümlülüklerini yerine getirmeyeceği anlamına gelmeyecektir.

Soru : Çevre Görevlisi olarak çalışmaya yeni başladım,Kafama takılan bazı sorular için yardımcı olursanız sevinirim. Hastaneler için çevre izini almak gerekiyormu, Tarihi geçmiş aşılar Farmasotik atıklar sınıfınamı giriyor atık kodu nedir.

Cevap :ÇKAGİLHY Ek 2- 10.14 maddesinde Hastane ve sağlık kuruluşları (yatak kapasitesi 20 ve üzeri olanlar) hükmü yer almaktadır. Ancak çevre izin konusuna baktığınızda hastanelerin emisyon- deşarj- gürültü ve diğer çevre izin konularına dahil olmadıkları görülmektedir. Bu kapsamda çevre izni görüş dosyasının hazırlanarak İl Çevre Müdürlüğü’ nden görüş alınması uygun olacaktır. Bakanlık tarafından bu konuya ilişkin bir çalışma yapılmakta olup, henüz durum netleştirilememiştir. Kapsam dışı bırakılma durumları söz konusudur. Tarihi geçmiş aşıları 18 01 09 atık kodu ile verebileceğinizi düşünmekteyiz. .

Soru : Merhaba, Çevre görevlisi olarak ilk defa işe başladığım firmanın bilgilerini Çevresel Bilgi Sisteminde görebiliyorum ama e-Çevre İzinleri sayfamda göremiyorum.Görüntülenmesi için dilekçeyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yapmam gerekiyor mu ya da ne yapmam gerekiyor? Yardımlarınız için teşekkürler.

Cevap :Danışmanlık hizmeti veren bir firmada çevre görevlisi misiniz yoksa sanayide bir firmada çevre görevlisi olarak mı çalışıyorsunuz sorunuzda net olmadığı için her iki durum içinde cevap verilmiştir.

Danışmanlık hizmeti veren bir firmada çevre görevlisi iseniz tesis protokol işlemlerinden vergi numarası ile firma kaydını yapmalısınız ve akabinde danışman atama işlemlerini tamamlamalısınız. Bu uygulamalar neticesi sözleşme yaptığınız firmayı e- izin sisteminde görüntüleyebilirsiniz.

Sanayide bir firmada çevre görevlisi olarak çalışıyor iseniz, kendi özel sayfanızdan işe giriş ve atama işlemlerinizi yapmanız gerekiyor. Bu şekilde firmayı tesis işlemleri bölümünde görebilirsiniz.

Soru : merhaba ben bir danışmanlık firmasında çalışıyorum. danışmanlığını yaptığım bir firmanın üretim konusu zirai ilaç. burda dışardan mamül olarak geliyor ve ana maddeyle yardımcı madde karıştırılıp dolumu yapılıyor. Buranın bacası yok ben burası için gfb aldığımda izin konum ne olacak emisyon izni olması için bacanın olması gerekmiyor mu? en kısa zamanda cevaplandırırsanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap : Emisyon çıkışı var mıdır, havalandırma sistemi gerekli midir sorularına tesisinizin yerinde ziyareti yapılmadan net bir şey söylenemez. Ancak, Karıştırma yapılan reaktörlerde bulunan nefeslikler marifeti ile bir emisyon çıkışı olabileceği gibi dolum sırasında da emisyon çıkışı söz konusu olabilir. Bu nedenle bu bölümler ve üretimi iyi gözlemleyip havalandırma/baca sistemi kurulabilir.

ÇKAGİLHY Ek 2- 4.3 Bitki koruma ürünlerinin ve biyositlerin üretimi ve bitki koruma ürünleri ile bunlarda kullanılan etkin maddelerin öğütüldüğü, mekanik olarak, karıştırıldığı, paketlendiği ve boşaltıldığı ve yeniden paketlendiği tesisler.* maddesine tabi olabilirsiniz.

Üretim neticesi atıksu çıkışı var mıdır? Çıkan atıksu alıcı ortama mı deşarj ediliyor? Kanal bağlantısı mı var. Gürültü konusunu irdelemeli ve gürültü kapsamına girip girmediğinizi de bakmalısınız.

Yukarıda verilen konuları irdeleyerek bu kapsamda çevre izni başvurularınızı yapabilir veya bunların tamamının dışında kaldığınız kanaati ile çevre izni kapsam dışı talebi için bağlı bulunduğunuz il çevre müdürlüğüne müracaat edebilirsiniz.

Soru : Merhaba, Firmamız bir metal kaplama(galvano)firmasıdır ve çinko kaplama işi yapmaktadır. Uygunluk yazısı için yazacağımız dilekçede firmamız Ek-2 listesinde yer alıyor ancak hangi maddeye tabi olması gerektiğini bulamadık. Yardımcı olabilir misiniz?

Cevap : ÇKAGİLHY Ek 2- 3 maddesi metal tesisleri ile ilgili olan ana maddedir. Bu ana başlık altında aşağıda verilen maddeler kapsamına girebileceğinizi düşünmekteyiz. Bu maddelerden yola çıkarak ve kapasite raporunuzu baz alarak son kararı sizin vermeniz uygun olacaktır.

Soru : Öncelikle kolay gelsin.Benim sorum şu;İşletmemiz enjeksiyon makinelerinde belli kalıplara şekil verilerek otomotiv yedek parça üretimi yapmaktadır.Bu kalıpların kenarlarında çıkan plastik atıkları biriktiriyoruz.Daha sonra biriktirilen bu plastik atıkları kırıp granül haline getirmekteyiz ve tekrar hammadde olarak kullanmaktayız..Bu konuda lisans almamız gerektiğini söylediler. Yalnız bunun ile ilgili görüştüğüm her firma ayrı şeyler söyledi. Bir kısmı Ambalaj atığı geri kazanım,bir kısmı da tehlikesiz atık geri kazanım lisansı almamız gerektiğini söylediler.Biz bu durumda hangi lisansı almamız gerekiyor.Tehlikesiz atık lisansı ise bunun kodu hangisi olmalıdır.Ambalaj atığı lisansı ise bunun kodu hangisi olmalıdır.Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.İyi çalışmalar...

Cevap : Sadece kendi üretiminiz neticesinde çıkan plastik çapakları granül haline getirip yine sadece kendi üretiminizde kullanıyor iseniz herhangi bir lisans alma gerekliliğiniz bulunmamaktadır. Ancak dışarıdan da plastik çapak/atık alımı yapma düşünceniz varsa öncelikle Tehlikesiz Atık Geri Dönüşüm Lisansı almanız ve dışarıdan alımları bu yetki/lisans kapsamında 12 01 05 atık kodu ile yapmanız gerekir.

Soru : öncelikle kolay gelsin vermiş olduğunuz cevaplardan dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.Benim sorum firma olarak çevre iznimizi aldık.Emisyon ölçümlerimizin süresi doldu ve tekrar yaptırdık.Çevre iznini aldıktan sonra emisyon ölçümümüzü yaptırdığımız için emisyon raporunun bir nüshasını çevre il müdürlüğüne mi göndermemiz gerekiyor.Teyit ölçümlerin yapıldığını gösterebilmek için.Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.iyi çalışmalar...

Cevap : Teyit ölçüm raporunuzu bir dilekçe ekinde bağlı bulunduğunuz İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne göndermeniz gerekmektedir.

Soru : Geçici faaliyet belgesi aldığımız plastik geri dönüşüm firması için, izin belgesini alma aşamasında, "ambalaj atığı geri kazanım lisansı" için benden, "Geri dönüşüm sonunda elde edilen ürünün standardına ve ürünün satışa uygunluğuna ilişkin izin belgesi" isteniyor. Bu belge hakkında benim bilgim yok, Bu belge nerden temin edilebilir, başka bir ismi var mı?

Bu konularda sıkıntılarım var, yardımınızı bekliyorum.

Cevap : Geri dönüşüm sonunda elde edeceğiniz ürünün piyasa satışına uygun olup- olmadığı konusunda almanız gereken Uygunluk Belgesi’ dir. Türk Standartları Enstitüsü’nden (TSE) alabiliyorsunuz.

Soru : Firma olarak atölyelerimizde kullandığımız kimyasal atıkların depolanması ve geri dönüşümü için sizden yardım rica ediyoruz. Kullandığımız kimyasallar sprey yada kapaklı kutu halinde bulunmakta. Son kullanma tarihi geçen kimyasalları (atık pil gibi) geri dönüşüm için depolamak istiyoruz. Bunun için özel konteynır vb. bir depo kullanmamız gerekiyor sanırım. Bu kimyasalları belli sürelerde geri dönüşüm için alıyor musunuz? Nasıl bir yol izlemeliyiz?

Bu konuda biz yardımcı olursanız, bizde hızlı bir şekilde sürece başlamak istiyoruz. İyi çalışmalar diliyorum.

Cevap :Öncelikle işletmenizden çıkabilecek tüm tehlikeli ve tehlikesiz atıkları tanımlamalı ve atık kodlarını belirlemelisiniz. Atıkların çıktığı birimlere atık niteliklerine uygun toplama kutuları koymalısınız. Atıklarınızın niteliklerine uygun bir şekilde yapacağınız geçici depolama alanlarında ayrı ayrı depolayacağınız atıklarınızın uygun sürelerde lisanslı kurumlara verilmesini sağlamalısınız. Bu kapsamda uyulması gereken bir çok şart ve yönetmelik söz konusu. Bizler atık toplamıyoruz. Çevre ölçüm, analiz ve danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Çok basit ve anlaşır şekliyle size burada yardımcı olabiliyoruz. Web sayfamızı incelemenizin size yararlı olacağı kanaatindeyiz.

Boya kutularınızı 15 01 10 atık kodu ile, sprey kutularınızı 15 01 11 atık kodu ile bölgenizde bulunan lisanslı kurumlara verebilirsiniz. Atık piller için TAP derneğinden online olarak atık pil kutusu talebinde bulunabilirsiniz. Size 10 gün içerisinde kutuları teslim ediyorlar. İşletmenizde atık pil çıkışı olan tüm birimlere dağıtımını yapın. Dolunca yine aynı yöntemle TAP’ ı çağırarak teslim tutanağı karşılığında verilmesini sağlayabilirsiniz.

Soru : İyi günl er .... şeker fabrikasında yakma tesisinden çıkan cüruf söndürme suyu külü hangi atık kodunda ifade edilir, artı bu atığın bertarafında izlenecek yol nasıl olmalıdır? Şimdiden teşekkürler Çevre Müh.

Cevap :Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Atık Listesinde Şeker Üretim Tesisleri başlığı yer almaktadır. Bu bölümde bulamıyor iseniz şayet Yakma Tesislerinden Kaynaklanan atıklarla ilgili bölüm başlığı altına bakabilirsiniz. Her iki bölümde de bulamıyor iseniz 02 04 99 atık kodunu değerlendirebilirsiniz. Ancak 99 atık kodu belirlenecek ise Bakanlığa yazılı olarak başvurarak onay almalısınız.

Atık kodunuzu belirleyince diğer işlemleriniz atık kodunuza bağlı olarak yürüyecektir.