Cevap :
Tarım sektöründe önemli bir kesim geçimini pamuktan sağlarken pamuğa dayalı sektörler olan; Dokuma İplik Yağ Sanayilerinde hammadde kaynağı durumundadır. Pamuk; tarımı ve sanayisi ile geniş bir iş alanı sağlarken lifi ile tekstil sanayisine, çiğiti ile yağ sanayisine, küspesi ile hayvancılık sektörüne, ihracatı ile dış ticaretimize çok önemli katkıları olan endüstriyel bir ürünümüzdür.
Hem lifi hem de yağı için yetiştirilen pamuğun lifleri sanayiinin temel hammaddesidir.
Pamuğun fabrika kullanımı: Türkiye tekstil üretiminin önemli bir bölümü pamuktan sağlanmaktadır.
İplikçilikteki klasik kullanışı dışında pamuk;
Kimya sanayisinde Yağ sanayisinde Suni tekstil maddeleri yapımında geniş bir kullanım alanı vardır. Bunun sebebi saf bir selüloz kaynağı olmasıdır. Ayrıca taranmış halde hidrofil pamuk olarak tedavi maksadıyla da kullanılır. Pamuğun küspesi ise hayvan besiciliğinde kullanılmaktadır. Görüldüğü üzere pamuk ihracatı ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Pamuk çok önemli bir lif bitkisidir. Pamuk lifi, pamuk mahsulünün ekonomik değerinin % 85’ini teşkil etmektedir. Pamuk lifi tekstil sanayisinde hammadde olarak kullanıldığı için büyük önem taşımaktadır. Sentetik ve rejenere lif üretimindeki artışlar nedeniyle toplam lif üretimindeki payı oluşmaktaysa da, pamuk lifi özelliklerinde yapay lif elde edilemediğinden vazgeçilemez bir lif bitkisi olan pamuk ekonomik olarak Türkiye’de ve dünyada ki önemini korumaktadır.
Lif karakterlerine göre pamuklar dört grup altında toplanırlar;
1) Kısa Lifli : Bu pamuklar kısa ve kalın olduklarından kaba mamullerin yapımında kullanılır. Dünya toplam pamuk üretiminde % 5 – 10’unu kapsar.
2) Orta Lifli : Dünya üretiminin % 80 – 85’ni kapsar.
3) Uzun Lifli : Dünya üretim miktarları yaklaşık 1,8 Milyon tondur. Ancak ülkemizde pek kullanılmamaktadır.
4) Çok Uzun Lifli : tekstil endüstrisinde ince mamullerin yapımında kullanılır. Ancak yetiştirilmesi için özel iklim şartlarına ihtiyaç vardır. Ülkemizde pamuk pazarlamasında sadece lif derecesi dikkate alınmaktadır.
Pamuk, dokuma, tekstil ve yağ sanayiinin hammaddesidir. Türkiye’nin ekonomisine ihracatı ile büyük katkı sağlayan pamuk bu sanayi kollarında hammadde olarak kullanılmasıyla da büyük önem taşımaktadır.
Pamuk ipliği sanayi :
Bez
Havlu
Örgü
Halı dokumacılığında kullanılmaktadır.
Ayrıca “pamuğun dönüşümü” sorulduğu için; pamuğun geri dönüşümü mümkün olan bir sanayi bitkisi olduğunu da belirtebiliriz.
Popüler aramalar
pomuğun kumaşa dönüşüm süreci (2)elbiseden iplik donusumu (1)ökse otu ihracat talepleri (1)
Yerkürede en fazla bulunan metal olan demir çeşitli aşamalar sonucunda bugün kullandığımız bıçak, çatal vs. gibi birçok ürüne dönüştürülür.
Günümüzde ham metal bir takım işlemlerle ayrıştırıldıktan sonra kullanılabilir metal haline getirilir. Demirin bıçak haline getirilmesi işlemi ise sıvı haldeki demirin fabrikasyon ortamında kalıplara dökülmesi ve bunların soğutularak eğeleme işlemine tabi tutulmasıyla yapılır. Bu bıçaklara daha sonra makinelerce sap takılır.
Günümüzde hala el yordamıyla üretim yapanlar olsa da demir ve demir ürünleri artık fabrika ortamlarında üretilmektedir. Bıçağın geçmişi taş devrine kadar dayanmaktadır. O zamanlarda insanlar taşları yontarak keskin hale getirip bugünkü bıçak gibi kullanmışlardır.
Giydiğimiz kıyafetlerin bize ulaşana kadar hangi aşamalardan geçtiğini öğrenmek istermisiniz? Önce pamuk tohumunun başından geçenlere bir bakalım:
Ben bir zamanlar küçük bir pamuk tohumuydum Bir çiftçi beni ve arkadaşlarımı toprağa serpti Bir süre sonra filizlendik ve çiçeklerimiz açmaya başladı Sonunda kozalarımız açıldı ve içinden liflerimiz çıktı Biz iyice olgunlaştıktan sonra sıra tarladan toplanmamıza geldi Üç beş genç kız beni ve arkadaşlarımı elleriyle topladı Yan tarladaki arkadaşlarım da bir makine tarafından toplanmıştı Sonunda kocaman bir traktörün kasasında bir araya geldik
Traktör bizi pamuk işleme fabrikasına götürdü Burada, tohumlarımızdan ayrılıp temizlendik Daha sonra çuvallarla bir kamyona yüklendik Bir iplik fabrikasına götürüldük Burada inceltilip işlenerek iplik haline getirildik Ardından, makineler tarafından çeşit çeşit renklere boyandık Sırada kumaş haline gelmek vardı Bir kumaş fabrikasında ilmik ilmik dokunarak kumaş haline geldik Bizi tekrar kamyonlara yüklediler
Bir kısmımız hazır giyim atölyelerine, bir kısmımız da tekstil fabrikalarına götürüldük Burada bizi önce çeşitli şekillerde kestiler Daha sonra da kocaman makinelerde sırayla diktiler Bazı arkadaşlarım pantolon, bazıları da gömlek oldu Ben ise bir tişört haline gelmiştim Dikim bittikten sonra kamyonlarla yeni bir yolculuk daha başladıHepimiz satılmak üzere başka başka şehirlere götürülüyorduk Hatta bazı arkadaşlarım kocaman tırlara yüklenerek yurt dışına gönderildi
Neyse lafı fazla uzatmayayım Ben şimdi bir mağazanın çocuk giyim reyonundayım Diğer tişörtlerle beraber satın alınmayı bekliyorum Bir kız çocuğu annesiyle birlikte olduğum yere doğru geliyor İşte beni beğendiler! Galiba son yolculuğun onların evine doğru olacak!