Cevap :
İstanbul Caz Festivali:
İstanbul Caz Festivali de , İstanbul Festivalinden 1994 yılında ayrılmış ve Uluslararası İstanbul Caz Festivali adını almış. Açıkçası şu güne kadar bu festivale gelen isimleri bilmeyenler için şöyle bir açıklasam hiç de fena olmaz. Chick Korea, Bobby McFerrin, Marcus Miller, Jan Garbarek ,Goran Bregovich, Tori Amos, Elvis Costello, Lou Reed, Bryan Ferry, Massive Attack, Björk, Buena Vista Social Club , Eric Clapton, Sting, Jamie Cullum ,Charlie Haden , Paco De Lucia , Kurt Rosenwinkel, Mariza , Monica Molina , Türk sanatçılarımızdan Önder Focan , Quartet Muartet , Kudsi Ergüner , Okay Temiz , Kerem Görsev , Cengiz Baysal ve BUMKden yetişmiş olan A CapellaS Boğaziçi ve daha birçok önemli isim. 2006 yazında festivale katılan sanatçılar ise, Diana Krall , Paul Weller , Raul Midon, Ahmad Jamall ve Chris Botti
İstanbul Müzik Festivali :
Bu yıl 2-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan İstanbul Müzik Festivali 35.yılını kutlayacak. İstanbul Festivalinin dörde ayrılmasıyla 1994 yılında Uluslararası İstanbul Müzik Festivali adını aldı. Özellikle klasik müzik eserlerinin yer aldığı bu festivalin , ülkemizdeki klasik müzik bilincini geliştirdiği ve artırmaya çalıştığı çok önemli bir gerçek. Uluslar arası arenada da çok büyük ses getirmiş olan bu festival, dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıların yorumları ve performanslarıyla daha da renkleniyor.
Festivalin geçen seneki teması ünlü besteci Mozartın doğumunun 250. yılı olması dolayısıyla doğumunun 250. yılında Mozart olarak belirlenmiş. Özellikle Saraydan Kız Kaçırma operası Topkapı Sarayının muhteşem atmosferinde 3 kez sahnelenmiş. Ama bazı çevrelerce Türk yorumcularına festivalde yer verilmesine rağmen Türk bestecilerinin eserlerine pek de fazla yer verilmemiş olması festivalin eksi noktalarından biri. Bilet fiyatlarının öğrenciler için 10 YTL olmasının çok sevindirici bir haber olması , öğrenci biletlerinin sayısının çok az olmasıyla kötü bir rüyaya dönüşebiliyor. Bilet fiyatları 10 YTL den 150 YTL ye kadar çıkabiliyor. En çekici ve en ünlü olan konserlerse tercihiniz ve öğrenci bileti de kalmamışsa , en az 50-60 YTL yi gözden çıkarmanız gerekiyor.
Rockn Coke:
4. yılını arkada bırakan Rockn Coke festivali, ülkemizde şu ana kadar yapılmış en büyük açık hava festivali. Her yıl ,500 dönümlik Hezarfen Havaalanı arazisinin 250 dönümlük kısmında gerçekleşen bu festivalin ,gerçekleş mesine 2-3 ay kala hakkında ses getirmeye başlaması da özelliklerinden biri. Ayrıca her sene , tabii ki gelen isimlerin de büyük katkısıyla, on binlerce insan bu rock kasabasında toplanıyor. Şu güne kadar sahne almış önemli isimler ise ; Hooverphonic , The Cardigans , Suede, Guano Apes , Fun Lovin Criminals , Pet Shop Boys , Iggy & The Stooges, Wax Poetic, The Rasmus , Korn , The Offspring , Apocalyptica ,Hot Hot Heat , Skin, The Cure , Gogol Bordello, Muse ,Placebo , Editors , Reamon, Türk sanatçı ve gruplarından; Kurban, Duman, Athena , MFÖ , Erkin Koray , Kargo , Şebnem Ferah, Replikas ve Vega önemli isimlerden.
Festivalin her sene kesin yaptığı bir şey var ki, hep spekülasyonlara neden oluyor. Bu festival rockfestivali un ne işi var burada ya! gibi duyumlar kesin oluyor. Bu isimleri de şöyle sayabiliriz; Sugababes , Nil Karaibrahimgil, 50 Cent, CezaŞöyle bir durum var ki; 50 Cent gibi bir grubun ne kadar büyük bir hayran kitlesi olduğunu düşünürsek ülkemizde ve bu festivalin bütçesi de bir o kadar büyükse , yani bu festival büyük oynayan bir festivalse, bu grubun festivale katıldığı sene, sırf bu grup için gelen seyirci sayısını bir düşünün derim ben size. Aynı şey diğer isimler için de geçerli.
Böyle bir festivalin bu kadar büyük ses yaratmasında , tabii ki Rockn Cokeun, Coke kısmının çok çok büyük bir payı var hem maddi hem manevi. Bunu da unutmamak gerek. Ayrıca her sene özellikle bu Coke kısmından dolayı çıkan Rockn Coke hakkındaki spekülasyonlar , karşı festival durumu vb. gibi bir çok olay olabiliyor, laflar ortada dönebiliyor. Sponsorunun bir Amerikan markası olmasından dolayı ortalık karışıyor hemen ve hemen de bir kalemde de yapılan bu organizasyon karalanabiliyor. Bu festivalde çalışmış,yani işin mutfağında bulunmuş bir insan olarak, bu festivalin gerçekleşmesinde yer alan binlerce insanın(2006 senesinde 7000den fazla insanın bu organizasyonda çalıştığını belirtmek isterim) emeğinin boşa gitmediğini , dışarıdan bakarak söylenen bunca lafın , protestonun çok yersiz ve gereksiz olduğunu düşünüyorum. Amacım kesinlikle politik bir söylemde bulunmak değil, sadece bu kadar büyük bir organizasyonda yer alan , çalışan , yani emeği olan binlerce insanın emeğine yapılan haksızlığa karşı çıkmak. Amaç müzik, amaç eğlence diğer bütün müzik festivallerinde , konserlerde olduğu gibi.
İstanbul Festivali:
1973 yılında ilki düzenlenen İstanbul Festivali , özellikle 1984 yılında Chick Corea ve Steve Kujalanın bu festival kapsamında Atatürk Kültür Merkezinde verdiği 8 Temmuz 1984 tarihli konserinden sonra bazı değişimlerin ve büyümenin ,yeni başlangıçların yapılması gerektiğinin sinyallerini vermişti.İstanbul Festivalinde caz müziğinin ayrı bir yer tutması, farklı müzik türlerinin de festival kapsamına alınması gerektiğini göstermişti. Şenlik ,1986 yılından itibaren Bienal , Film, Tiyatro ve Cazın ayrı birer festivale dönüştü.