Cevap :

tek bir aşıyla korunabileceğimiz grip, dünya çapında tehdit oluşturan kuş gribi virüsünün insandan insana bulaşabilme olasılığını tetikleyecek etken olarak gösteriliyor.

Kuş gribi virüsü aynı kişide grip virüsü ile karşılaşırsa ölümcül bir hal alabiliyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen kuş gribi haberlerine Türkiye'den de vakalar eklenmeye başladı. Son olarak Batman'da virüse rastlanması Türk kamuoyunda da tedirginliğe yol açtı. Kuzey yarımkürede havaların soğumasıyla başlayan kuş göçleri bu hastalığı taşıyan hayvanlardan bulaşıyor. “Kuş Gribinden Nasıl Korunabiliriz?” sorusu ise yanıtı en çok merak edilen konuların başında geliyor.
Avrupa Birliği, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan, Tarım Bakanlığı ile koordineli işleyen “Pandemi Durumunda Acil Grip Eylem Planı” çalışması kapsamında Türkiye bir salgın durumuna hazırlıklı. Türkiye aynı zamanda antiviral stoklarını da hazır bulunduruyor; bununla birlikte bireysel olarak alınması gereken tedbirler büyük önem taşıyor.

Kuş gribine karşı önerilen korunma yöntemleri; hasta kümes hayvanları ile temastan kaçınmak, kümes hayvanlarını ve yumurtalarını uygun şekilde pişirerek yemek, dikkatli ve sık sık el yıkamaktır. Kümes hayvanlarının ve yumurtalarının pişirilmesinde Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) önerdiği sıcaklık 70°C. El temizliği konusunda da önerilen yöntem, su ya da susuz alkol temelli el antiseptiklerinin kullanılması.

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve kas ağrıları gibi tipik belirtilerle ortaya çıkan kuş gribi; göz enfeksiyonlarına, zatürreye, ciddi solunum yolu hastalıklarına kadar, insan hayatını tehdit eden komplikasyonlara neden olabiliyor.

Kümes hayvanlarına dikkat

Kuşlar arasında çok bulaşıcı olan kuş gribi, kümes hayvanlarında da ölümlere neden oluyor. Kuş gribi virüsünün insanlara özellikle kümes hayvanlarından ve hasta kuşların salgılarının bulaştığı yüzeylerden geçtiği biliniyor. Avian İnfluenza olarak adlandırılan kuş gribi virüsünün, bugüne kadar tespit edilen 15 türü var. Bu 15 tür içerisinde yer alan Avian İnfluenza A tipi virüs (H5N1), kuşlardan insanlara geçen tek kuş gribi virüsü. Bu virüs tipinin, insandan insana bulaşabilme olasılığından korkuluyor.

İnsanlar arasında bulaşma riski nedir?

Kuş gribinin insandan insana bulaşabilmesi için, virüsün mutasyona uğrayarak bulaşma yeteneği geliştirebilmesi gerekmektedir. Mutasyona uğrayıp insandan insana bulaşma yeteneğini kazanması için en önemli yol, ise bilinen grip virüsü ile kuş gribi virüslerinin aynı kişide enfeksiyon oluşturması. Eğer bir kişi her iki virüs ile aynı anda hasta olursa tehlike başlıyor. Kuş gribi virüsü aynı kişide grip virüsü ile karşılaşırsa genetik yapısını değiştirebiliyor ve ölümcül bir hal alabiliyor. Yani kuş gribi virüsünün insandan insana bulaşmasında en büyük rolü, grip olan bir kişinin aynı anda kuş gribi virüsünü de taşımaya başlaması oynuyor.

İşte bu nedenle ölümcül kuş gribi virüsünün yaratabileceği tehlikeden kurtulmanın yolu öncelikle gripten kurtulmaktan geçiyor. Başta kuş gribi virüsü ile karşılaşma ihtimali çok yüksek olan çiftlik çalışanları olmak üzere, risk altındaki herkesin her yıl hazırlanan grip aşılarıyla aşılanmaları gerekiyor. Çünkü insandan insana bulaşma yeteneğini kazanmış bir Avian İnfluenza A (H5N1) virüsünün ortaya çıkması pandeminin (kıtalararası salgın) başlamasının bir işareti olarak değerlendiriliyor.