Cevap :

GUATR NEDIRGuatr tiroid bezinin büyümeleridir ve kadinlarda erkeklerden 4-5 kat daha fazla görülür. Türkiye’de guatr sikligi bölgelere göre degismek üzere % 5-56 arasinda degismektedir. Iyot yetmezligi olan bölgelerde guatr daha fazladir. Özellikle daglik bölgelerde toprakta iyot az oldugundan guatr daha fazla görülür. Bilinenin aksine kara lahana yenmesiyle guatr olusumu arasinda bir iliski yoktur.Selenyum yetmezligi de ülkemizde önemli bir problemdir. Yaptigimiz bir çalismada guatrli kisilerde selenyum düzeyinin düsük oldugunu saptadik. Ergenlik çagindaki çocuklarda bazen guatr olusur ve buna adölesan veya ergenlik guatri denir. Ergenlik döneminde artan hormon ihtiyacini karsilamak için tiroid bezi biraz büyür ve guatr olusur. Daha sonra bu guatr çogu çocukta veya gençte kaybolur. Gebelikte ve menopoz döneminde de tiroid büyüklügü artar ve guatr olusabilir. Iyot yetmezligi fazla olan kadinlarda gebe kalma ve çocuk dogurma sikligi azalir. Iyot yetmezligi üremeyi engelleyebilmektedir. Bu nedenle çocugu olmayan kadinlarda iyot yetmezligi olup olmadigi arastirilmalidir. Guatrin ailesel özellik gösterdigi bilinen bir gerçektir. Bazi ailelerde guatr fazla görülür. Yapilan çalismalar guatr gelisiminde kalitimsal geçisin iyot yetersizligi olan bölgelerde yasayan kadinlarda %39 oraninda, iyodun yeterli alindigi bölgelerde yasayanlarda ise % 82 oraninda oldugunu ortaya koymustur. GUATR NEDENLERI a)Iyot yetmezligi b)Selenyum yetmezligi c)Genetik egilim veya ailede guatr olmasi
d)Tiroid bezinin iltihabi hastaliklari (Hashimoto veya tiroiditler)
e)Psikiyatrik hastalarin kullandigi lityum ilaci
f)Soya yagi veya fasulyesi fazla yemek (iyot yetmezligi ile beraber)
g)Tiroid hormon olusumundaki genetik bozukluklar
h)Sigara içmek
i)Demir yetmezligine bagli kansizligi olanlar
j)Gebelik (iyot yetmezligi olan bölgelerde)
k)Beyinde bulunan hipofiz bezinden asiri TSH hormonu salgilanmasi

Iç Guatr, Dis Guatr Nedir?
Iç guatr ve dis guatr tanimi halk arasinda kullanilan tanimlamalar olup tibbi bir anlami yoktur. Guatrin gögüs boslugu içine girmesi belki iç guatr olarak adlandirilabilir. 


Bir Bölgede Iyot yetmezligi Arttikça Guatr Sikligi Artar:
Idrarda atilan iyot miktari o kisinin iyot durumunu gösterir. Idrarda iyot miktari ölçülerek iyot yetmezliginin siddeti anlasilabilir. Iyot yetmezligi artikça guatr sikligi da artmaktadir. iyot miktarina göre guatr olusma riski su sekilde saptanmistir: Idrar iyodu hafif derecede yetmezlik gösteriyorsa yani 50-99 mg/dl arasinda ise bunlarin %5-20’sinde, orta dereceli iyot yetmezligi varsa (idrar iyodu 20-49 mg/dl arasinda ise) bunlarin % 20-30’unda ve siddetli iyot yetmezligi varsa (idrar iyodu < 20mg/dl olmasi) bu kisilerin % 30’undan fazlasinda guatr gelisir.



Guatr Nasil Tedavi Edilir?
Basit guatrli bir hastada iyot yetmezligi varsa iyotlu tuz verilir ve tiroid hormonu ilaçlari ile tedavisi yapilir. Bu ilaçlarin dozunu yasiniza göre ve diger hastaliklarinizin olup olmadigina göre doktorunuz ayarlar. Bu ilaçlarin dozunu önerilen dozda almak çok önemlidir. Fazla alirsaniz zarari olabilir.


ZEHIRLI GUATR NEDIR?


Tiroid bezinin asiri çalismasina yani asiri tiroid hormonu üretmesine tip dilinde hipertiroidi adi verilir. ‘’Hiper’’ Latince ‘’fazla’’ veya ‘’yüksek’’ manasina gelir. Hipertiroidi hastaligina tip dilinde ‘’tirotoksikoz ‘’ adi da verilir. Tiroid bezinin asiri çalismasina halk arasinda ‘’zehirli guatr’’ veya ‘’iç guatr’’ isimleri de verilmektedir. Bu isimlendirmeler maalesef yanlistir; ne zehirlenme söz konusudur ne de bir iç guatr vardir. Elleriniz titriyor, agziniz kuruyor ve çok yemek yemenize ragmen kilo veriyorsaniz yada çabuk sinirleniyor ve çevrenize bagirip çagiriyorsaniz sizde tiroid bezi fazla çalisiyor olabilir. TEDAVI IÇIN MUTLAKA ENDOKRIN UZMANINA BASVURUNUZ

Tiroid bezinde asiri çalismaya neden olan hastaliklar sunlardir:
1-Graves hastaligi : TSH reseptör antikorlarinin kanda artmasi nedeniyle olusan tiroid bezi asiri çalismasidir. Bazi hastalarda gözde büyüme olur. Hipertiroidinin en sik nedenidir. Hipertiroidisi olan hastalarin % 60-90’nini Graves hastaligi olusturur. Bagisiklik sistemindeki bir bozukluktan kaynaklanir.
2-Sicak nodüllerin fazla hormon salgilamasi: Sicak nodüllerin asiri tiroid hormon yapip salgilamasi durumunda tiroid hormonlari kanda artar ve hipertiroidi hastaligi olusturur.
3-Tiroid bezinin iltihabi hastaliklari: Tiroid bezinde itihabi hastaliklar oldugunda bezde depo edilmis halde bulunan tiroid hormonlari kana döküldügünden hormonlar yükselir ve hipertiroidi belirtileri ortaya çikar. 
4-Tiroid hormon ilaçlarinin fazla alinmasi: Levotiroksin ilacinin gereginden fazla alinmasi kanda tiroid hormonlarini artirir ve hipertiroidi yapar.
5-Bazi ilaçlarin kullanimi: Cordarone isimli kalp ilaci ve interlökin ilaci kullanan bazi hastalarda tiroid bezi fazla çalisarak hipertiroidi hastaligi olusturabilir. 
6-Asiri sekilde iyot almak: Iyodun fazla alinmasi nodülü olan hastalarda hipertiroidi yapar.
7-Civa zehirlenmesi : Civanin fazla alinmasi hipertiroidizm denilen tiroid bezinin asiri çalismasina neden olabilir