Cevap :

a. A vitamini eksikliği:
1. Geceleri görme kabiliyetinin eksilmesi.
2. Göz, cilt ve solunum yolu dokularında kuruma belirtileri.
3. Dişlerin ve kemiklerin teşekküllerinde bozukluklar.
b. B 1 vitamini veya "tiamin" yetersizliği:
1. Beriberi hastalığı, kilo kaybı, adale güçsüzlüğü, nevroz, akli düzensizlik ve kalbin iyi çalışmaması gibi belirtiler gösteren ve çok ciddi olan bir yetersizlik hastalığı.
2. B 1 vitamininde daha hafif yetersizlik kilo kaybı, iştahsızlık, kuvvet kaybı ve sinir dokularının zedelenmesi gibi hallere neden olabilecektir.
c. B 2 vitamini veya "riboflavin" yetersizliği:
1. Ağız civarında cildin çatlaması, burundan dudaklara doğru inmekte olan cilt bölgesinde kabuk bağlayan yaralar. Aynı zamanda ağız ve dilde tahriş ve kızartılar. Bunlar daha sonra morumsu bir renk alırlar.
d. Nikotin asidi yetersizliği:
Pellagra, cildin güneşe maruz kaldığı vakit karakterize olan ciddi bir yetersizlik hastalığı. Bu hastalık ciltte kızıllıklar meydana getirir. Pellagra ile birlikte mide ve bağırsaklarda da rahatsızlıklar, ayrıca akli düzensizlik ve zihin karışıklığı meydana gelmektedir.
e. Folik asit yetersizliği:
Bu yetersizlik çeşitli tipte ciddi anemilere neden olur.
f. B 6 vitamini veya "piridoksin" yetersizliği:
Mide ve bağırsak rahatsızlığı belirtileri, genel zafiyet, sinirlilik, alınganlık ve sinir sisteminde doku zedelenmeleri bu vitamin yetersizliğinden meydana gelebilir.
g. B 12 vitamini yetersizliği:
Bu yetersizlik anemi pernisyöz ve nefrit (sinir iltihabı) gibi sinir doku hastalıkları getirebilir.
h. C vitamini veya askorpik asit yetersizliği:
İskorbüt illeti. Bu hastalık aşırı zafiyet ve kanamalara neden olmaktadır. Kanamalar diş etlerinden veya başka organlardan da olabilir. Kanamalarda kanayan yerlerde geniş yaralar da açılır.
i. D vitamini yetersizliği:
Raşitizm. Aldıkları gıdadaki kalsiyumu emememekten ve kemik teşekkülünde sakatlıklara neden olan, bebeklerde ve çocuklarda görülen bir yetersizlik hastalığı. Bu hastalığın ilerlemiş safhasında bacaklar eğrilir ve pelvis veya göğüste kusurlu teşekküller meydana gelebilir.
j. E vitamini yetersizliği:
Bazı araştırmacıların kanaatine göre, E vitamini yetersizliği kısırlığa, kalp ve kan damarları hastalıklarına, adale ve sinir hastalıklarına neden olmaktadır. E vitamininin asıl rolü tıpta henüz tam olarak tespit edilmemiş bulunmaktadır.
k. K vitamini yetersizliği:
K vitamini normal kan pıhtılaşmasında gerekli önemli maddelerin birinin üretimi ile ilgilidir. Sarılıkta görüldüğü gibi K vitamini yetersizliği vücudun muhtelif salgılı zarlardan, gelebilecek ciddi kanamalara yol açabilir.
1. P vitamini yetersizliği:
Şimdiki halde bu bileşik grubun esas fonksiyonunu tespit edebilmek için yeterli bilgi elde edilmemiş bulunmaktadır. Şimdiye kadar ele gelen deliller göstermiştir ki, bu yetersizlik kılcal damar zarlarında ve doku hücreleri arasında bulunan çimento benzeri maddelerde rastlanmaktadır.

Vitaminler büyümemiz, hücrelerimizin yenilenmesi ve enerji üretimimiz için zorunlu maddeler.

İnsan vücüdu vitaminleri kendiliğinden üretemez. Bu yüzden sağlığımız için gerekli olan vitaminleri ya yediğimiz yiyeceklerden veya çeşitli ilave vitamin preparatlarından sağlamamız gerekir.

Vitaminler yağda eriyen vitaminler ve suda eriyen vitaminler olmak üzere iki alt gruba ayrılırlar. 

A, D, E ve K vitamininden oluşan yağda eriyen vitaminler sentezleri için kolesterol gerektiren, yağ dokusunda depolanabilen ve ihtiyaç anında salınabilen vitaminlerdir. 

B vitamin kompleksleri ailesinden ve C vitaminin den oluşan suda eriyen vitaminler ise vücutta depolanamazlar ve hergün belirli miktarlarda dışarıdan alınmaları gerekmektedir.

Sağlığımız kadar gençlik ve güzelliğimizin de temel taşlarını oluşturan vitaminlerin eksiklikleri bir çok sorunu da beraberinde getiriyor.

A VİTAMİNİ

Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttıran ve hücre yenilenmesini sağlayan A vitamini yeşil sebzeler, domates, tahıllar, bitkisel yağlar, havuç, lahana, bal ve kuruyemişlerde bol bulunuyor. 

Eksikliğinde görme bozuklukları, yüksek tansiyon, saçta ve tırnaklarda kırılmalar, ciltte kuruma, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülebiliyor. 

B1 VİTAMİNİ

Sinir sisteminin sağlığını korumada önemli bir rol oynuyor. Kan dolaşımını düzene sokuyor. Peynir, yumurta, balık ve tahıllarda bol miktarda bulunuyor. 

B1 vitamini eksikliği sinir ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları, sindirim sistemi bozuklukları ve yorgunluğa sebep olabiliyor. 

B6 VİTAMİNİ

Kan hücreleri üretimini sağlıyor. Kalbi güçlendiriyor, böbreklerin düzenli çalışmasına ve kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yumurta, tavuk, havuç ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. 

Eksikliğinde böbrek taşları, sinir sistemi hastalıkları, kansızlık ve halsizlik görülüyor. 

B12 VİTAMİNİ

Hücrelerin kendini yenilemesini sağlıyor. Sinir sistemini güçlendiriyor. Proteinlerin vücut tarafından kullanılmasını kolaylaştırıyor. Çocukların sağlıklı gelişiminde önemli rol oynuyor. Sakatat ürünleri, peynir ve sütte bol miktarda bulunuyor. 

B12 vitamininin uzun süreli eksikliği Alzheimer gibi kalıcı sinir sistemi hastalıklarına ortam sağlayabiliyor. Uyuşukluk, kolay hastalanma, çocuklarda iştahsızlık ve gelişimini tamamlayamama gibi durumlara sebep oluyor. 

C VİTAMİNİ

Kan dolaşımınını düzenleyen, hücrelerin kendini yenilemesini sağlayan, diş etlerinin güçlenmesini sağlayan C vitamini, yeşil biber, çilek, maydanoz, yeşil sebzeler, domates, kırmızı lahana ve turunçgillerde bulunuyor. 

Yeterli miktarda C vitamini almayanlarda kas zayıflığı, romatizma, dolaşım sistemi rahatsızlıkları, diş çürümeleri, selülit ortaya çıkabiliyor. 

D VİTAMİNİ

İskelet sisteminin gelişmesinden ve güçlenmesinden sorumlu olan D vitamini en çok yeşil sebzelerde, balıkta ve zeytinyağında bulunuyor. Güneş de en önemli D vitamini kaynaklarından biri. 

D vitamini eksikliğinde raşitizm hastalığı, çocuklarda büyüme bozuklukları, diş çürümeleri ve diş eti hastalıkları, ilerleyen yaşlarda kemiklerde deformasyon görülebiliyor. 

E VİTAMİNİ

Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı doğal bir koruyucu görevi görüyor. Hücrelerin kendini yenilemesini sağlayarak yaşlanmayı geciktiriyor. Sağlıklı bir cinsel yaşam için de önemli olan E vitamini bitkisel yağlar, tahıllar, badem, ceviz, ayçekirdeği ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunuyor. 

Yeterli E vitamini almayanlar daha erken yaşlanabiliyor. Ayrıca kısırlık, iktidarsızlık gibi çeşitli cinsel rahatsızlıklara rastlanma olasılığı da artıyor.

K VİTAMİNİ

Yaralanmalarda kanın pıhtışmasını sağlayarak, fazla miktarda kan kaybı olmasını engelliyor. İçerdiği antioksidan maddelerle vücudu kansere karşı koruyor. Hücre yenilenmesini sağlıyor. Kemik yapısını da güçlendiren K vitamini karnabahar, lahana, brokoli ve brüksel lahanası gibi sebzelerde bulunuyor. 

Eksikliğinde vücudun bağışıklık sistemi zayıf düşerek hastalıklara yakalanması kolaylaşıyor. Kesikler ve yaralar daha geç iyileşiyor. Vücudun daha erken yaşlanmasına sebep olabiliyor. 

GEREKLİ OLAN VİTAMİNLERİ BESİNLERDEN ALABİLİRİZ 

Karbonhidrat, protein ve yağ gibi ana besin öğelerini yeterli miktarda içeren besinlerle yapılan dengeli beslenme, bazı özel durumlar hariç vücudun günlük gereksinimine yetecek kadar vitamin sağlar. Ancak, günlük beslenmeniz sebze, meyve, hububat, süt ürünleri, et-yumurta gibi protein açısından zengin besinlerden herhangi birini içermiyor ya da az miktarda içeriyorsa, ihtiyacınız olan vitaminlerin tümünü besinlerden sağlanamayacağından vitamin takviyesi gerekir. Vitamin eksikliği çok çeşitli belirtiler verebilir ve başka pek çok hastalığa öncülük edebilir. Dengeli ve yeterli beslenme ile vitamin eksikliği önlenebilse de bu oldukça zordur. Bunun için hergün 3 porsiyon süt ve süt ürünleri, 2 porsiyon et, balık, yumurta, 3 porsiyon meyve, 4 porsiyon sebze, 9 porsiyon ekmek ve tahıl ürünleri yenilmelidir.