Flora62
Cevaplandı

1: eski mısırlılar piramitleri inşa ederken hangi alet ve makineleri kullanmıştır? 2:FAtih sultan mehmet istanbulu fethederken gemileri haliçe nasıl indirmiştir? 3:Günlük hayatımızda hangi alet ve makineleri kullanırız?bunlar hayatımızı nasıl kolaylaştır?

Cevap :

1. YAYLARI TANIYALIM
2. İŞ VE ENERJİ
3. HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN MAKİNELER
4. ENERJİ VE SÜRTÜNME KUVVETİ
Dünya’nın yedi harikasından biri olup da günümüze ulaşan tek eser, Keops piramididir. Mısır’ın başkenti Kahira yakınlarındaki Giza Yaylası’nda bulunan bu piramidin yüksekliği 138 metredir. Piramidin yapımında kullanılan 2500000’e yakın blok taşın her biri, 2-70 ton kütlesindedir.
Bütün teknolojik gelişmelere rağmen bu büyüklükteki bir yapının günümüzde inşa edilebilmesi için, çok fazla emek harcanması gerekir. Oysaki Keops Piramidi, binlerce yıl önce yapılmıştır.
Günlük hayatta çok ağır yükleri kaldırmak için bir araç kullandığımızı göz önüne alarak o dönemdeki insanların böylesine muhteşem bir piramit inşa ederken bazı araç- gereçlerden yararlanmış olduğunu söyleyebilir miyiz? Bu araçlar onlara ne gibi kolaylıklar sağlamış olabilir?
Evet, işte bu ünitede, iş ve enerji arasındaki ilişki, enerji dönüşümleri, işlerimizi kolaylaştıran makineler ve sürtünme kuvveti hakkında bilgi edineceğiz. 

1- YAYLARI TANIYALIM
ANAHTAR KAVRAMLARI:
YAY 
ESNEKLİK
DİNAMOMETRE

Kuvvet uygulandığında bazı cisimlerin şeklerinde değişiklik olduğunu, uygulanan kuvvet ortadan ise bu cisimlerin ilk şekillerine döndüklerini fark ettiniz mi? Bu tür cisimlere, esnek cisimler dendiğini biliyor musunuz?
Örneğin, giydiğimiz bazı tişört ve çoraplar esnektir. Onları, giyebilmek için gereriz. Çıkardığımızda ise bu giysiler, ilk şekillerine döner. Oyun hamuru ve cam macunu gibi maddeler esnek değildir. Onlara kuvvet uyguladığımızda şekillerini değiştirebiliriz. Fakat uyguladığımız kuvvet ortadan kalktığında bu maddeler eski hallerine dönemezler.
Yay gibi cisimler esnektir. Gererek ya da sıkıştırarak onların şekillerini değiştirebiliriz. Uyguladığımız kuvveti ortadan kaldırdığımızda ise yay eski haline döner. 
Bir yayı çektiğimizde onu geren bir kuvvet uygularız. Bir yayı sıkıştırmak için kuvvet uygularız. Örneğin, üzerine uzandığımız yatağın yayları ağırlığımız etkisiyle sıkışır. 

 
3- HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN MAKİNELER
ANAHTAR KAVRAMLARI:
BASİT MAKİNE 
EĞİK DÜZLEM 
KALDIRAÇ
MAKARA
DİŞLİ

1) Piramit sözcügü, Grekçe’de “ates” anlamina gelen “piro” ile, “merkezde” anlamina gelen “amid” sözcüklerinden olusur, yani “merkezdeki ates” ve bu piramitlerin gerçektende dünyanın merkezinde olduğu düşünülmektedir.

Mısır Piramitleri denildiğinde ve dünyanın 7 harikası içinde düşünüldüğünde akla gelen 3 piramit olmaktadır. Ancak bu piramitler tartışılırken ilk akla gelen piramit, krallığın dördüncü hanedanlığının ikinci imparatoru Mısır Firavunu Khufu'nun, bilimsel saptamalara göre anıt-mezar olarak MÖ 2560'ta yaptırdığı Büyük Piramittir ya da başka bir deyişle Keops Piramididir.

Bu üç piramit tam bir teknik ustalık ve mühendislik yeteneği başyapıtıdır. Yerleştirilişi, yapının dev boyutları, kullanılan kireçtaşından yapılan blokların boyut ve ağırlıkları, içlerinde sakladıkları gizem şaşırtıcıdır.

* Her biri 20 ton olan taşlardan inşa edilmiştir ve bu taşları temin edilebilecek en yakın mesafe yüzlerce kilometre uzaktadır.

* Bu taşların nasıl getirildiği bilinmemektedir.

* Piramit kimin adına yapıldıysa, onun bulunduğu odaya, yılda iki defa güneş girmektedir (doğduğu ve tahta çıktığı günler) .

* Mumyalarda radyoaktif madde bulunduğundan; mumyaları ilk bulan 12 bilim adamı kanserden ölmüştür.

* Piramitlerin içerisinde ultra sount, radar, sonar gibi cihazlar çalışmamaktadır.

* Piramitlerin içi yazın soğuk, kışın sıcak olur.

Devamı: http://www.yenimakale.com/misir-piramitleri-ile-ilgili-hersey.html#ixzz2GSsKE7hx