Cevap :
Hayat Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı “Çocuklar Sokakta Solmasın” projesi, sokakta çalışan çocukların ailelerini meslek sahibi yaptı, 243 çocuğu da okul sıralarına geri döndürdü. Bu çocuklardan biri olan 15 yaşındaki Mikail, tiyatro eğitimi alıyor ve bir gün kendi tiyatrosunu kurmayı hayal ediyor.
Kâğıt mendil, su satan, ayakkabı boyacılığı, tartıcılık yapan ya da trafik ışıklarında araba camı silen çocuklarla her gün karşılarız. Ekonomik nedenlerle çalışmaya mecbur bırakılmış çocukların sayısında her geçen gün artış yaşanıyor. Büyük şehirlere yaşanan göç, ebeveynlerin çalışamaması gibi nedenler çocukları sokakta çalışmaya iten nedenler arasında sıralanabilir. Yaş ortalaması 9 olan çocuklar sokakta, şiddete cinsel tacize maruz kalıyor. Ayrıca çocuklar sokakta karşılaştıkları sorunlar nedeniyle madde bağımlılığı, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar edinebiliyor. Çalışan çocuk sorununa çözüm için birçok kamu ve sivil toplum kuruluşu, çeşitli uygulamaları hayata geçiriyor. Çocukların ailelerine maddi destek sağlayan kuruluşlar sorunla mücadele etmeye çalışıyor.
Hayat Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ‘çocuklar sokakta solmasın’ projesiyle sokakta çalışan çocukların umut ışığı oluyor. Vakfın Çalışan Çocuklar Komisyonu 1998 yılından bu yana yüzlerce çocuğun ailesine eğitim, sağlık ve rehabilitasyon hizmeti sağlıyor. Sokakta çalışan çocuklar için “Havuzu dolduran musluğu kapatmak” düşüncesiyle yola çıkılan proje, çocukları sokağa ve sokakta çalışmaya iten nedenleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Gönüllü eğitmen ve sağlık çalışanları tarafından gerçekleştirilen ‘Çocuklar Sokakta Solmasın’ projesi yalnızca ailenin maddi ihtiyaçlarını karşılamıyor, çocuk ve ailenin sosyal ihtiyaçlarını da gideriyor.
Çalışan çocuğun kendisiyle birlikte, kardeşleri ve ailesinin de desteklendiğini belirten Proje Koordinatörü Özlem Bağlar, yardımın çocuğun eğitim hayatı boyunca devam ettiğini söyledi. Bağlar, bu zamana kadar sokakta çalışan 246 çocuk ve aileyle dayanışma içerisine girdiklerini dile getiriyor. Bağlar, “Çocuklarla sokakta ve ya ilgili kurum ve kişilerin önerisiyle tanışıyoruz. İki gönüllü arkadaşımız aileleri ziyaret edip çocukların okula gönderilmesi ve çalıştırılmaması konusunda konuşuyor. Gıda, giyim, sosyal, eğitim, ev eşyası, sağlık hizmetlerimiz hakkında aileyi bilgilendiriyoruz. Ailelerden bir tek şey isteniyor, çocuklarını bir daha çalıştırmamaları. Bütün bu aşamalardan sonra çocuk ve ailesiyle ömür boyu sürecek bir bağ kuruluyor.” diyor.