Cevap :

Modül yuvaya hafif açılı olacak şekilde yerleştirilir. Eğer modülü yuvaya sokmada sorun varsa, modülü ve yuvayı kontrol etmemiz gerekir. Modüldeki çentiğin yuvadaki plastik hat ile aynı hizada olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Modülü yuvaya takarken fazla bastırmamalıyız Eğer fazla güç kullanırsa modül ve yuvanın bozulmasına sebep olunabilir. Modülün yuvaya oturduğundan emin olduktan sonra modülü hafifçe yukarı çevirerek yuvanın iki yanındaki klipslerin “klik” sesi çıkararak kapanmasını sağlamalıyız.

Günümüzde kullanılan bilgisayarlar, aşağıda belirtilen bellek modülleri standartlarına uygun yuvalara sahiptirler:

Bunlar:

▬ 72-pin SIMM: Bir SIMM üzerinde 30 ile 200 arasında pin bulunur. SIMM’in bir yüzeyinde bulunan kurşun lehimler, elektriksel olarak birbirine bağlı olacak şekilde yerleştirilir. İlk SIMM’ler bir defada 8 bit veri aktarabilirken daha sonraları işlemciler verileri 32 bit’lik veriler hâlinde okumaya başlayınca bir kerede 32 bit veri sağlayabilen daha geniş SIMM’ler geliştirildi. İlk SIMM’ler de 30 pin varken Daha sonra üretilen SIMM’ler de ise 72 pin bulunmaktadır. Bu yüzden 30-pin SIMM ve 72-pin SIMM şeklinde de adlandırılırlar.

▬ 168-pin DIMM: 168-pin DIMM’ler, bir defada 64 bit veri aktarımı yaparlar ve genellikle 64-bit ya da geniş veri yolunu destekleyen sitemlerde kullanılırlar. 168-pin DIMM’ler ile 72-pin SIMM’ler arasında bazı fiziksel farklar şöyle sıralanabilir: Modül uzunluğu, modül üzerindeki çentik sayısı, modülün yuvaya takılma biçimi. Bir diğer önemli fark da 72-pin SIMM’lerin yuvaya hafif bir açı ile yerleştirilmesi, buna karşın 168-pin DIMM’lerin bellek yuvasına tam olarak oturması ve ana kart yüzeyine göre tam dik konumda olmasıdır.

▬ 184-pin RIMM: RIMM’ler DIMM’lere benzerler; ancak pin sayıları ve çentik yapıları farklıdır. RIMM’ler, verileri 16-bitlik paketler hâlinde aktarırlar. Hızlı erişim ve aktarım hızı nedeniyle modüller daha fazla ısınır. Modülün ve yongaların aşırı ısınmasını önlemek için RIMM modüllerinde modülün her iki yüzünü kaplayan “ısı dağıtıcısı” adı verilen alüminyum kılıf kullanılır.

Önce işlemciyi sokete oturtun. Bunu yapmak için soketin kenarında görülen anahtarın kaldırılması gerekiyor. Eğer işlemcinizin alt bölümüne bakarsanız bir köşede bir iğnenin eksik olduğunu göreceksiniz. Bu köşeyi soketin üzerindeki eksik delikli köşeye denk getirin. Bu köşe işlemcinin yanlış takılmasını engellemek için konmuştur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta işlemciyi sokete girmek için hiç bir şekilde zorlamamak. Eğer işlemcinin yönünün düzgün olduğundan emin olmanıza rağmen işlemci sokete oturmuyorsa büyük ihtimalle iğnelerinden biri eğrilmiş demektir. Eğer bu tür bir durum söz konusu ise eğik iğneyi tornavida veya pense ile düzleştirin. İşlemciyi oturttuktan sonra anahtarı kapatın.

2.Bellek Modüllerini Ana Kart Üzerine Monte Etmek

Günümüzde kullanılan bilgisayarlar, aşağıda belirtilen bellek modülleri standartlarına uygun yuvalara sahiptirler:

Masaüstü, iş istasyonu ve sunucular

· 72-pin SIMM

· 168-pin DIMM

· 184-pin RIMM

Notebook ve taşınabilir bilgisayarlar

144-pin SO DIMM

Bilgisayar ya da ana karta bağlı olarak bellek yuvaları farklı yerlerde olabilir; ama yuvalar her zaman aynıdır ve bellek her zaman aynı şekilde takılır. Sistem kullanım kılavuzunuza bakarak bellek yuvalarının yerini, belleği takabilmek için herhangi bir bileşenin çıkarılıp çıkarılmayacağını öğreniniz.