Cevap :

bazı meyveler gözümz için önmlidir sebzeler vüzudumzuun gelşmesnde büyümesnde ve gerktğine bizi hastlıklardan kormak için önmlidir


Sebze ve Meyve Grubu İçin ÖNERİLER
Çeşitli renk ve türlerde sebze tüketin. Farklı sebzeler, farklı besin ögeleri içerdikleri için gün içerisinde tüketilen sebzelerin çeşitlendirilmesi gerekir. Bir gün içerisinde, koyu sarı sebzeler (havuç, patates), koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, kıvırcık, pazı, semizotu, brokoli vb), nişastalı sebzeler (patates, bezelye) ve diğer sebzeler (domates, soğan, taze fasulye) dengeli bir şekilde tüketilmelidir.

Meyveler de, içerdikleri besin öğeleri ve miktarı bakımından farklıdır. Bu nedenle tüketimlerinde çeşitlilik sağlanmalıdır. Genellikle, turunçgil grubu ve çilekler vitamin C, kiraz, kara üzüm, kara dut diğer antioksidanlardan zengin iken; muz, elma gibi meyveler potasyumdan zengindirler.

ebze ve meyveler, birçok vitamin, mineral ve lif açısından çok İyi besinlerdir. Ancak çoğumuz bu faydalı besinleri yeterince yememekteyiz. Çok sayıda çalışmanın da göstermiş olduğu gibi günde en az 5 porsiyon olan tüketimi artırmak birçok kişinin sağlığında gözle görülen yararlara neden olmakta ve koroner kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların riskini azaltmaktadır. Yüksek lif oranı İçeren gıdalarla beslenme sağlıklı bir sindirim sistemi için çok faydalıdır.

Bu besin grubunun hepsi yüksek oranda besleyici özelliklere sahiptir. Fakat farklı ürünler spesifik besin değerleri taşımaktadır. Örneğin:

•    Lahana ve yeşillikler gibi sebzeler, klorofil, magnezyum, folik asit, C vitamini ve potasyumdan (sinirler, kas ve hormonlar İçin hayatidir) zengindir.
•    Portakal, havuç ve domates gibi sarı ve kırmızı yiyecekler, renklerini kanserden koruyucu güçlü bir antioksidan olan beta-karotenden alır.
•    Kırmızı pancar, kırmızı üzüm, böğürtlen gibi gıdalar renklerini bazıları C vitamininden daha da güçlü antioksidan özelliklere sahip flavanoİdlerden alır.

Bu nedenle her yemekte farklı renkte sebze ve meyvelerden oluşan tabakları tüketmek tüm ihtiyacınızı karşılamaya yönelik geliştirebileceğiniz basit bir yoldur. Doğal olmayan koşullarda olgunlaştırılmış ve tazeliğini kaybetmiş yiyeceklerin besin değerleri çok yüksek olmamaktadır. Örneğin birçok meyve dağıtımı sırasında uygulanan kurallar nedeniyle, meyveler yeterli oranda olgunlaşmadan toplanarak doğal olgunlaşma süreçleri durdurulmak üzere vakum kontrollü depolarda saklanır. Bu nedenle mümkünse yakınınızdaki organik üretim yapan bir çiftlikten alışveriş yapmak en uygun yol olacaktır.

Bİr porsiyon örnekleri:
•    1 orta boy elma, muz veya portakal
•    2 kivi, mandalina veya erik
•    80 g çilek veya pişmiş meyve
•    100 ml taze meyve veya sebze suyu
•    3 orta boy brokolİ veya 1 büyük havuç
•    80 g pişmiş lahana veya bezelye
•    1 kâse salata veya yeşil yapraklı bitkiler

Gün İçinde birkaç bardak taze sıkılmış meyve suyu içmek bir porsiyon olarak değerlendirilir.