Cevap :

NÜFUS

Nüfus, belirli bir yerde yaşayan insan sayısını ifade eder.

NÜFUS ARTIŞI

Doğum oranı ile ölüm oranı arasındaki fark nüfus artışını gösterir. Bir ülkede doğum oranı fazla, ölüm oranı az ise nüfus artışı meydana gelir. Ölüm oranı doğum oranından fazla olursa, nüfusta azalma meydana gelir. Genellikle az gelişmiş ülkelerde nüfus artış hızı fazla, gelişmiş ülkelerde ise nüfus artış hızı azdır.

Nüfus artış hızı ile kalkınma hızı arasında bir ilişki bulunmaktadır.

Buna göre;

Nüfus artış hızı kalkınma hızından yüksek ise, ülkenin gelişimi yavaşlar veya geriler. Nüfus artış hızı kalkınma hızından düşük ise, ülkenin gelişimi artar.

Nüfus artışının olumlu sonuçları olduğu gibi, olumsuz sonuçları da olabilmektedir.

a. Nüfus artışının olumlu sonuçları

Üretim artar. Vergi gelirleri artar. Mal ve hizmetlere talep artar. Yeni endüstri dalları doğar. İşçi ücretleri ucuzlar. İhracatta rekabet kolaylaşır.

b. Nüfus artışının olumsuz sonuçları

İşsizlik artar. Kalkınma hızı düşer. Kişi başına düşen milli gelir azalır. Tasarruflar azalır. Tüketim artar. İç ve dış göçler artar. İnsanların temel ihtiyaçlarının karşılanması zorlaşır. İhracat azalır. Demografik (nüfusa bağlı) yatırımlar artar. Çevre kirlenmesi artar. Belediye hizmetleri zorlaşır.

TÜRKİYE’DE NÜFUS SAYIMLARI VE SONUÇLARI

Nüfusla ilgili bilgiler, genellikle nüfus sayımı sonuçlarından elde edilir. Bu sayımlarla nüfusun sayısı, meslek grupları, yaş durumu, eğitim, ailedeki nüfus sayısı, kadın - erkek nüfusu, nüfus artış hızı gibi bilgiler elde edilebilir. Türkiye’de ilk nüfus sayımı 1927 yılında, en son nüfus sayımı ise, 22 Ekim 2000 tarihinde yapılmıştır.

1927 – 2000 yılları arasında nüfus yoğunluğu ve miktarı sürekli artmıştır. 1927 yılında 13,6 milyon olan nüfus, 1997 yılında 62,8 milyona yükselmiş, 2000 yılındaki son sayımda 70 milyon civarında olmuştur. Nüfus artış hızı en az 1940 – 1945 yılları arasında, en fazla 1955 – 1960 yılları arasında gerçekleşmiştir.

Türkiye Nüfusunun Özellikleri
 
Ülkelerde yaşayan insanların toplam sayısı nüfus hakkında yeterli bilgi vermez, nüfusun; yaş grupları, cinsiyet durumu, eğitim durumu, çalışanlar, sektörlere dağılışı nüfusun özelliklerini oluşturur. 
Bu özellikler ülkenin nüfusu ve ekonomisi hakkında bilgi edinmemizi sağlar. 

Nüfus piramitleri; ülkelerin ekonomik gelişmişlik düzeyi, nüfusun cinsiyet özelliği, ortalama yaşam süresi hakkında bilgi verir.  Tarım sektöründe çalışanların oranının azalıp, hizmet ve sanayi sektöründe çalışanlann artması ülkenin gelişmekte olduğunu gösterir. 

* Köyden Kente Göçler 
Göçlerin bir kısmı sürekli, bir kısmı geçicidir. 

* Sürekli Göç 
Şehrin çekiciliği, köy imkanlarının yetmezliği, eğitim, sağlık ve geçim sorunları, kan davaları ve miras yoluyla tarım topraklarının parçalanması ve tarımda makinalaşma gibi nedenlerle oluşan göç olayıdır. 

* Geçici Göç 
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bütün yıl kendine yetecek ürünleri elde edemeyen işgücü fazlası, yakın ya da uzak iş çevrelerine giderek çalışır. Gurbetçilik adını verdiğimiz bu olay özellikle Doğu Karadeniz'de Doğu ve Güney doğu Anadolu bölgelerinde görülür.

ÖNEMİ

Belirli sınırlar içerisinde (kent, bölge, ülke vs.) yaşayan insan sayısına nüfus denir. Önceleriülkeler nüfus miktarının fazla olmasını güçlü olmak için önemli bir faktör olarak görmekteydiler. Ancak günümüzde nüfusun miktarından ziyade nüfusun nitelikleri üzerinde durulmaktadır. Çünkü geri kalmış ülkelerde nüfus artış oranının fazla olması bir çok problemi beraberinde getirmektedir.

Gelişmiş ülkeler nitelikli nüfus potansiyelini çok iyi kullanarak önemli ilerlemeler kaydetmişlerdir. Gelişmiş ülkelerde nüfus artış hızının az olması ya da nüfusun azalmasıülkenin geleceğini tehdit etmektedir. Bundan dolayı bu ülkeler nüfus artışını belirli bir oranda sağlamak için çeşitli çalışmalar yapmaktadırlar.