Cevap :

pi sayısı 22 bölü 7 dir eminim                  

  Pisagor (Pythagoras) M.Ö. 580 yılında Sisam Adası'nda doğmuştur. M.Ö.589 yılında Güney İtalya bölgesindeki zengin liman kentlerinden biri olan Crotona'ya göç etti. Pisagor burada, kendinde olduğunu iddia ettiği kehanet yeteneği, gizemli ve çekici havası ile zengin ve soylu gençleri etrafında toplayarak onlarla beraber bir okul kurdu. Pisagor, bu gençleri "Dinleyiciler" ve "Matematikçiler" olarak ikiye ayırıyordu. Kademeli bir sisteme sahip bu okula başlandığında "Dinleyici" olarak başlanıyor ve başarılı olunursa "Matematikçi" olunuyordu. Pisagor'un öğretileri, Mısır ve Babil kahinlerinden aldığı 34 yıllık eğitim sonrası oluşmuştu. İtalya'ya döndüğünde belirli kademelere bağlı bir şekilde oluşturduğu Orfik öğretilerin yeniden canlanmasını sağlayacak gizemciliği de taşıyordu. Pisagor için sayılar çok önemliydi çünkü Mısır'da aldığı eğitim ve daha sonrasında Babil'in Mısır'ı işgal etmesi ile gittiği Matematik ülkesi Babil'de aldığı eğitim ile Matematiğin kutsallığına fazlasıyla inanmıştı. Eski Mısır kahinlerinin ve Babil rahiplerinin ayinlerini Matematiksel işlemlerle döküman edilen bir müzikle yapması, müziğin Pisagor felsefesinde önemli bir yer tutmasına sebep oldu. Buna bağlı olarrak sayıların notalarla paralel olarak belirli bir düzende sıralandığını savunmuştur.

Pisagor bir çalgı aletinde bir telin kısalmasıyla sesin inceldiğini keşfetti. Eğer tel diğerinin 2 katıysa kısa telin çıkardığı ses, uzun telin çıkardığı sesin 1 oktav üstündeydi. Eğer tellerin uzunluklarının oranları 3/2 ise tellerin çıkardığı sesler beşli aralıklıydı.

Pisagor 1'i Tanrısal, 10'u ise Tanrısal olanla hiçliğin mükemmel birliği olarak ifade etmiştir. O'nun öğretisi, evrende herşeyin bir sayı -özellikle bir tamsayı ile bağdaştığını iddia eder. Örneğin; 5, rengin; 6, soğuğun; 7, sağlığın; 8, aşkın nedenidir.

Ayrıca Pisagor, sabah yıldızı ile akşam yıldızının aynı yıldız olduğunu anlayan ilk Yunanlı'dır. (Bugün bu yıldızın Venüs gezegeni olduğu biliniyor.)




Ve tabii ki ünlü Pisagor teoremi. Pisagor, bir üçgende dik kenarların karelerinin toplamının hipotenüsün karesine eşit olduğunu bulmuştur.Yani c2 = a2 + b2  (c: Hipotenüs uzunluğu, a: Dik kenarlardan birinin uzunluğu, b: Diğer dik kenarın uzunluğu.) Bu teorem bilinen en eski geometri teoremlerden biridir. Her ne kadar Pisagor ismi ile anılsa da daha Pisagor yaşamıyorken bile Yunan, Çinli, Hindu ve Babilli Matematikçiler bu teoremi bilmekteydi.



  Kısacası Pisagor, genel olarak müzik, Matematik ve astronomi alanlarında ismini duyurmuş, bugün Pisagor teoremiyle tanınan ünlü bir Matematikçi'dir. M.Ö. 500 yılında hayatını kaybetmiştir.