Cevap :

Merhaba ^-^

Kompozisyon bir konu hakkında bilgilendirici yazılardır. 3 bölümden oluşur Bunlar,
→ Giriş
→Gelişme
→Sonuçtur.
-------------------------------------------------------------------------------------------
     Kitap,insanlar için çok önemlidir. Kitap okumak ülkemizin  kalkınmasına yardımcı olur.
      Toplumumuzda zeki bireyler yetişir.Kitap okumanın sayısızca faydası olmaktadır.Açıklamalarımız daha özel olur. Toplum tarafından dikkat çekeriz. Meslek hayatımızda önemli yerlere sahip olur.Kelime hazinemiz gün geçtikçe artar. Dersteki başarı durumumuz yükselir. Öğretmenimizin gözüne gireriz... ve bunun gibi sayısızca fayda, kitap okumaktan geçer.Kitap okudukça maceradan maceraya atlarız. Sıkıldığımız vakit en iyi dost olan bu kitaplar ayrıca geçmek bilmeyen zamanın da geçmesini sağlar.Hani  “Kitap en değerli hazinedir” sözü varya bu söz kesinlikle doğrudur. Çünkü kitap hazineden de değerlidir. Zaten kelime hazinemizin  gelişmesi kadar güzel bir hazine olabilir mi?.. Kitap dosttur,hazinedir,bilgi bankasıdır,su gibi temel ihtiyacımız olmuştur.  Binlerce kitabın bir arada buluşmasına da kütüphane adı verilir.Öğrenciler kitap okur,ders çalışır. Kütüphane sessizdir. O yüzden birçok öğrenci ödevi yapmak ve kitap okumak için kütüphaneyi tercih eder. Kütüphane çocukları kitap okumaya teşvik eder... Kütüphane de her yaşa uygun, macera kitabı,bilgi kitabı,romantik kitap ve bunun gibi bir sürü kitap buluşmuştur. Bir kitap okuyan tekrar tekrar kitap okumak ister. Tıpkı çikolata gibi bağımlılık yapar kitap. Çocuğun hayal dünyası gelişir. Hayalleri sonsuz olur. O kadar faydası var ki kitabın saysak biter mi ? Her insan sevmelidir okumayı,okumayı sevmeyen bir insan zaten düşünülemez. Bizde kitap okumalıyız. Aman zaman israfı okumayayım dememeli,günde en az 2 saat olsa bile kitaba vaktimizi ayırmalıyız. Bunun gibi birçok yararı var kitabın.
        Kısacası kitap bilgi kaynağıdır önemini saysak sayfalar yetmez. Bizde bundan yararlanmalı,geleceğe yararlı bireyler olmalıyız.

KOLAY GELSİN ^^

Merhabalar,

Önceden belirlenmiş bir konudaki duygu ve düşüncelerimizi, düzenli ve anlamlı bir bütün halinde farklı yazım türlerinde ifade ettiğimiz yazı biçimine “kompozisyon” denilmektedir.

Türk Dil Kurumu kompozisyon için, “1. Ayrı ayrı parçaları bir araya getirerek bir bütün oluşturma biçimi ve işi; 2. Öğrencilere duygu ve düşüncelerini etkili ve düzgün bir biçimde anlatmaları için yaptırılan yazılı veya sözlü çalışma, tahrir, kitabet.” tanımını yapmaktadır.

Kompozisyon yazarken anlatmak istediğimiz duygu ver düşüncelerimizi oldukça yalın, sade ve duru bir dille yazmamız gerekir.

Kompozisyon nasıl yazılır?

Kompozisyon yazılırken üç ana noktaya dikkat edilmelidir.

Giriş bölümü

Verilen bir konuyu açıklayabilmek için önce açıklanması gereken düşünceyi bulunur ve bu düşünce giriş bölümünde belirtilir. Giriş bölümü kompozisyonun en kısa bölümlerinden biridir. Bu bölümde sadece açıklanması gereken düşünce belirtilir. Bu bölümde örnek verilmez ve açıklama yapılmaz.

Gelişme bölümü

Gelişme bölümünde, giriş bölümünde belirtilen düşünce geniş bir şekilde açıklanır. Bu bölümde örnek verilmesi gerekiyorsa örnek verilir.  Verilen örnek birden fazla olmamalıdır. Gelişme bölümü bir paragraftan fazla olabilir. 1. paragrafta anlatılan konunun devamı gibidir ama daha geniş ve açıklayıcı bir şekilde olmalıdır

Sonuç bölümü

Sonuç bölümünde, giriş ve gelişmenin ortak düşüncesi yani ana düşünce yazılır. Bu bölüm yazılı anlatımın diğer kısa bölümünden biridir. Bu bölümde de dikkat edilmesi gereken önemli özellik fazla ayrıntıya girmemektir.Yine kısa ve öz olmalıdır.

Bu konulara ek olarak, kompozisyonda sadece üç bölüm olmak zorunda değildir. Bu sayı değişebilir.

Cümle içerisinde sözcük tekrarı yapmamak önemlidir. Sözcükleri yerlerine uygun ve doğru şekilde kullanmak gerekir.

Cümle tekrarı yapılmamalıdır.

Noktalama işaretlerine ve yazım kurallarına ekstra dikkat edilmelidir.

Başarılar!