Q7kayra
Cevaplandı

bir ulus sanat ve sanatçıdan yoksunsa tam bir hayat sürdüremez ile ilgili kompozisyon

Cevap :

                                   Sanat

Bir millet düşünün sanattan yeniliklerden ve çoğu şeyden mahrum bir millet... Bu millet sizce gelişip ilerleyebilir mi?  

Tabi ki de hayır! Bu bir ağacın toprak ve su olmadan yaşaması gibi birşey.  Mesela "Paris'eki sanatı eserlerinin en önemlisi nedir?" aklınıza ilk olarak Mona Lisa gelmez mi? Ya da Eyfel Kulesi... Eğer bir ulusun sanattaki yerihelişmemiş ise o ulus bir ulur olmaktan çıkıştır. Mesela Atatürk'ün söylediği çok önemli bir söz vardır. Bilir misiniz bilmem ama, Atatürk yıllar önce "Bir ulus sanat ve sanatçıdan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz." demiştir.

Ve bence çok da haklı...

Bir ulus sTabi ki de hayır! Bu bir ağacın toprak ve su olmadan yaşaması gibi birşey.  Mesela "Paris'eki sanatı eserlerinin en önemlisi nedir?" aklınıza ilk olarak Mona Lisa gelmez mi? Ya da Eyfel Kulesi... Eğer bir ulusun sanattaki yerihelişmemiş ise o ulus bir ulur olmaktan çıkıştır. Mesela Atatürk'ün söylediği çok önemli bir söz vardır. Bilir misiniz bilmem ama, Atatürk yıllar önce "Bir ulus sanat ve sanatçıdan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz." demiştir.

Ve bence çok da haklı...

Bir ulus sanat ve sanatçıdan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz...anat ve sanatçıdan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz...

Merhaba,

Cevap:

   "Bir ulus sanat ve sanatçıdan yoksunsa tam bir hayat sürdüremez."

     İnsan hayatta var olduğu müddetçe yaşamdan zevk almak ve onu daha yaşanabilir hale getirmek için uğraşır. Bunun için de hayatına birçok yenilik katar. Sanatta insanın hayattan aldığı zevklerin başında gelir.

     Yeteneği olan insanlar sanatlarını icra ederler ve diğer insanlarda bunlardan faydalanarak mutlu olurlar. Mesela bir ressamın resmini beğenip evine asan birisi o resme her baktığında içinde mutluluk oluşur. Müziğini icra eden bir sanatçının yaptığı şarkıyı her dinlediğinde mest olan, kendisini bulan kişi için dünya daha harika bir yer olarak görünür. Muhteşem yeteneğiyle kitap yazmış olan bir yazarın kitabını okurken kendinden geçen, hayallere dalan ve bambaşka dünyalara giden bir okuyucu için o eser mükemmel bir baş yapıt oluverir.

     Sanat, hayata bakış açımızı değiştirir. Hiç sanatı olmayan bir ulus için yaşamak yavandır, sadedir. Kitabı, müziği, resmi, heykeli, tiyatrosu yoksa onu hayata hazırlayan, hayatını güzelleştiren bu parçalar eksikse o ulus maalesef tam bir hayat sürdüremez. Yaşamında hep eksikler vardır.

    Canın mı sıkıldı? Açacaksın bir müzik, sanatçının o muhteşem sesi seni kendine getirecek. Farklı bir dünya hayalini mi kuruyorsun sevdiğin yazarın kitabını alacaksın eline ve maceraya çıkacaksın. Dünya ancak böyle daha yaşanır hale gelir. İyilikler artar, hoş görü, sevgi, saygı insanlar için vazgeçilmez hale gelir.

      Sanatsız bir ulusta şiddet vardır. İnsanlar birbirini sevmez, öğrenmek istemez ve mutsuzdurlar. Bu milletin yavaş yavaş yok oluşu demektir. Çünkü yeteneklerini ortaya çıkartan sanatçılara sahip değildir. O sanatçıların yapacakları sanata aç olan insanlara da sahip değildir.

Atatürk diyor ki: "Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir."

Sanatın doğuşu ve gelişimi hakkında bilgi edinmek için;

https://eodev.com/gorev/9131940

İyi çalışmalar.