Cevap :
Tablo nedir?
Öncelikle tablo Fransızca kökenli bir kelimedir. Üzerine yağlı boya, sulu boya ve karakalem gibi resim teknikleri kullanılarak çizim yapılan görsel bir sanatın icra edilmiş halidir.
Ev ve iş yeri süslemesinde ne kadar önemi olduğunu hepimizin bildiği tablolar, modernleşmeye başlayan dünyada uzun süre lüks yaşamın evlere, iş yerlerine yansımasını sağlamıştır. Eski zamanların sosyal ortamlarında tablolar adeta bir vazgeçilmez olmuş, tablo sanatçıları da bu nedenle oldukça ilgi görmüştür ki bu durum günümüzde de çok farklı olmamakla birlikte tablo sanatı biraz daha şekil değiştirmiştir.
Genellikle tablolar üzerinde manzara çizimleri ve hayvan çizimleri görmeye alışkınız. Tabloların bir diğer ilginç yanı da bazen çizim detaylarının gerçekliğinin değil de yaratıcılığın ve sınırların dışına çıkmanın güzelliği yansıtmasıdır. Bazı tablolarda çok detaylı çizimlerin fazla ilgi görmediğini ancak sürrealist çizimlerin oldukça ilgi ve talep gördüğünü görmekteyiz ki halk dilinde açıklayacak olursak “garip çizimlerden” oluşan bazı tablolar, neredeyse gerçekmişçsine gözümüzü şenlendiren tablolardan daha çok ilgi görmektedir, bu da sanatın ve sanatçının aslında ne kadar geniş bir çalışma ve yaratıcılık alanına sahip olduğunun göstergesidir.
Tabloların dekorasyon alanında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu neredeyse girdiğimiz her evde ve iş yerinde görmekteyiz. Dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ın ofislerinde kullandığı tabloların bizim kafamızda oluşan Google temasıyla uyuşması da bunun bir nevi örneği sayılabilir. Nasıl ki ciddi alanlarda bu tip tablolar kullanılıyor ise, samimiyetin ve rahatlığın yaratılmasının amaçlandığı ortamlarda da bu amaca uygun renkte ve çizimlerde tablolar kullanılmaktadır. Hatta biraz daha ileri gidersek, renklerin insan beynini yönlendirdiği gerçeğini referans alarak tabloların günlük hayatımızda özellikle incelemesek bile davranışlarımızı, belki de yeteneklerimizi etkilediğini söyleyebiliriz. Mavinin huzuru ve rahatlığı temsil ettiğini iddaa eden uzmanların doğru söylediğini varsayarak, bu havayı yaratmak istediğimiz bir odada mavi renklerin ağırlıkta olduğu bir tabloyu kullanmak, örnek verecek olursak masmavi bir deniz ve masmavi bir gökyüzü konularının işlendiği bir tablo, hiç şüphesiz ki vermek istediğimiz huzur ortamına pozitif bir katkı sağlayacaktır.
Günümüzde tablolar iç tasarımlarda büyük rol oynamaktadır. Hatta tablo seçimleri artık neredeyse profesyonel isimlere bırakılmakta, insanlar gördüğünde beğendiği tabloları seçmek yerine “bir tabloyu iyi yapan unsurları” profesyonelce algılayabilen insanlardan profesyonel yardım almaktadır. Bu her ne kadar çok ileri bir örnek olsa da, vahşi bir leoparın işlendiği gerçekçilik fışkıran bir tablo yerine tabiri caizse “yamuk adamlar”ın işlendiği bir tablonun seçilmesi buna bir örnek olabilir.
Tablo seçimleri asacağımız duvarın rengine, tabloyu görecek insanların beğenisine göre farklılık göstermelidir. Düzenin hakim olduğu açık mavi bir duvara kırmızının yoğun olduğu bir tabloyu asmanın doğru olmayacağı konusunda hemfikir olacağımızı düşünüyorum. Ama bu kural, asi bir düzene oturtulmuş bir dizaynın hakim olduğu alanlarda tabi ki geçerli olmayacak, hatta bu asi düzeni çok iyi temsil edebilecektir yerleştirildiği alanda.
Yazımızın sonuna gelirken, günümüzde sadece çizim sanatçılarının yaptığı tabloların olmadığını da belirtmekte fayda var. Artık modern ve genç kesim tablo seçimlerinde teknolojiden faydalanılan dijital baskıları da tercih etmekte hatta bu tercih gittikçe çizim sanatçılarının tablolarına ilginin azalmasına sebep olmaktadır. Tabi ki dijital baskılardaki resimlerin de birer sanat olduğunu, iyi bir fotoğrafı çekmek için iyi bir fotoğrafçının gerektiğini unutmamamız gerekmektedir, buna ilaveten tamamen bilgisayar çizimi olan tablolardaki yaratıcılığın da aslında tablo çizim sanatçılarından aşağı kalır yanı yoktur. Zira tablolar insanların zevklerini yansıttığı için, seçimler tamamen kişiye özel olabilir, hatta ve hatta tablolara aslında dijital olarak karikatür bastırmanın bile abes olmayacağını söyleyebiliriz.