Cevaplandı

Mondros Ateşkes Antlaşmasının ağır koşullar taşımasının sebepleri nelerdir acil yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

Cevap :

1-Osmanlı’nın savaşacak gücünün kalmaması

2-Bulgaristan’ın savaştan çekilmesi sonucunda Osmanlı ile Almanya’nın kara bağlantısının kesil­mesi

3-Wilson Prensiplerinden cesaret alınması

4-Güney cephelerinin çökmesi

5-Savaş taraftarı olan İttihat ve Terakki Partisinin ülkeyi terk etmesi sonucunda başa barış isteyen Hürriyet ve İtilaf Fırkasının gelmesi.

  Mondros Mütarekesi; 30 Ekim 1918’de Osmanlı adına bahriye nazırı Rauf Orbay ile; İtilaf devletleri adına İngiliz amirali Caltrop arasında Limni Adası­nın Mondros Limanında Agamemnon Zırhlısındaimzalanmıştır.

Selam!!
İlk olarak sorunuza bakalım ve yanıtlayalım.
Soru:"Mondros Ateşkes Antlaşmasının ağır koşullar taşımasının sebepleri nelerdir?"
Cevap: I. Dünya Savaşı sonrasında İtilaf devletleri ile imzalanan Mondros Ateşkes Antalaşması veya diğer adıyla Mondoros Mütarekesi çok ağır şartlar içeriyordu bu maddelerin başında 7. ve 24. maddeler geliyordu. Beraber 7. ve 24. maddelere bakalım:
•7. Madde:İtilaf Devletleri güvende görmedikleri herhangi stratejik bir yeri işgal edebilecektir.
•24. Madde: Vilayet-i Sitte yerlerinde (Van,Bitlis,Erzurum, Elazığ, Diyarbakır,Sivas) isyan, karışıklık durumda buraları işgal edebilecektir.
Bu maddelerdennde anlaşılacağı üzere Mondoros Mütarekesi Türk milletinin topraklarını elinden almaya ve parçalamaya çalışıyordu.İtilaf Devletlerinin en başından beridir amacı Osmanlıyı yıkıp ve parçalayıp her üyesine belirli bir kısım toprak vermekti. Bu şekilde ise İtilaf Devletleri topraklarını genişletebilecekti. Ne de olsa o zamanlar toprak, güç demekti ve Osmanlı kendi başına neredeyse bir dünyaya hükmediyordu.
√basarilar
ーch