Cevap :

1930‘lu yıllarda insanoğlunun hayatına giren Televizyon, siyah beyaz görüntüsü ile insanların büyük ilgisini çekti. Fakat teknoloji öyle gelişmeler gösterdi ki, günümüze geldikçe televizyonun o yıllarda siyah beyaz olan görüntüsünden eser kalmadı. Teknoloji, zaman ile yarışmaya başladı ve siyah-beyaz olan görüntü renkliye geçiş yaptı. Ekran boyutları çeşitlilik gösterdi. Bunun üzerine Televizyonlar uzaktan kumanda ile yönetilebilir oldu. Teknoloji bununla yetinmedi ve Televizyonlara teleteks özelliği uygulandı. Teknoloji yine rahat durmadı ve tüplü televizyonlara rakip olarak sırası ile plazma ve LCD TV’ler piyasaya sürüldü. En son olarak da “Light Emitting Diyote” denilen LED TV’ler son teknoloji ürünü olarak bizlerin hizmetine sürüldü. LCD TV’lerdeki arka aydınlatma tek bir floresan lamba ile sağlanırken, LED TV’lerde bu aydınlatma, bir dizi LED (Light Emitting Diyote / Işık Yayan Diyot) ile sağlanıyor.

Standart bir LCD TV’de 1:10.000 ile 1:50.000 arasında kontrast oranları elde edilirken bir LED TV’de 1:2.000.000 ile 1:5.000.000 arasında kontrast elde edilebilir.

LCD TV’lerde mevcut renk oranı %70 – %75 oranında iken LED TV’lerde bu oran % 85’lere kadar çıkmaktadır.

LED TV’lerde kendi arasında ikiye ayrılmaktadır. Az önce bahsettiğimiz arkadan aydınlatmalı modelinin bir diğer modeli olarak da yandan aydınlatmalı modelinden bahsedebiliriz.

Bu modellerin ekran incelikleri daha azdır ve maliyeti de arkadan aydınlatmalı modeline oranla daha düşüktür.

Fakat her iki modelde enerji tüketimi konusunda oldukça tasarrufludur. LED TV’lerin maharetleri bunlarla da sınırlı değildir. Tek bir tuş ile 2 boyutlu görüntüden, 3D yani 3 boyutlu görüntüye geçebilen LED TV’ler satışa sunuldu.