Cevap :

Türk hikayeciliğinin en önemli kilometre taşlarından, hatta yazınımızda olay hikayesinin öncüsü sayılan Ömer Seyfettin'e mukabil durum hikayesini edebiyatımıza taşıyan çok mühim bu edebi kişinin hiçbir eserini bu kitaba kadar okumamış olmama pek hayıflandım doğrusu.

Duru,berrak,tertemiz Türkçesiyle, halk ağzıyla; her tabakadan karakter seçimiyle, içindeki insan sevgisini hikayelerinde hissettirişiyle yazınımızın en üst sıralarında her daim yerini korudu ve "istikbalin edebiyat kitaplarında" da yerini koruyacak.

Sait Faik, öykü,roman,şiir türlerinde eserler vermiş ama özellikle öyküleriyle Türk edebiyat tarihine adını yazdırmış büyük bir kalem.

Ek bilgi: 1964'ten beri her yıl "Sait Faik Hikaye Armağanı" adı altında edebiyat yarışması düzenlenmekte.

Gelelim Kumpanya'ya: Kitapta üç hikaye yer alıyor. Kumpanya, Kriz ve Gauthar Cambazhanesi.
Kumpanya, bir tiyatro kumpanyası oyuncularının kumpanyaya isim arayışlarından oyunları belirlemelerine, turne için para bulma çabalarına, turneye çıkışlarına ve bu süre içinde yaşadıklarına tanık olduğumuz keyifli bir anlatımı olan, inceden de haklı ya da haksız olmanın göreceliğini hikaye eden bir eser.

Kriz de, insanın her şeyden önemli olduğunu, Sait Faik'in içindeki insan sevgisini hikayenin kahramanında yaşattığı ve yine kahramanın bir diyaloğundaki şu ilginç soru örneğiyle okuyucuya farklı duygular hissettirdiği bir hikaye. Soru şöyle, farz edelim Louvre Müzesi yanıyor. İçeride ünlü Mona Lisa tablosu var. Tabloyu mu kurtarırsınız yoksa aynı yerde mahsur kalmış bir çocuğu mu?
Hikayede bu soruya "elbette tabloyu" diyenler de çıkıyor. Ama soruyu soran kahramanımız içlerinden birini gönlünden tebrik ediyor. O da "Çocuğu kurtarırım, sadece insan olduğu için" diyeni.

İnsan sevgisini konu alan bu hikayede bir cümlenin altını çizdim ki, o da şu:
"Edebi eserler insanı yeni ve mesut, başka iyi ve güzel dünyaya götürmeye, kurmaya yardım etmiyorlarsa neye yarardı?" (82.syf)

Üçüncü ve son hikaye Gauthar Cambazhanesi'nde, aynı kıza aşık olan iki arkadaşın öyküsü anlatılıyor. Kaybetmenin son olmadığı hoş bir hikaye.

Yazarla tanıştım, artık diğer hikayelerini de okuma listeme eklemenin zamanı geldi.


NOT:ALINTIDIR

 

 

BUNU BULDUM