Cevap :

ılcallık, göreceli olarak daha dar olan bir boruda ortaya çıkan kohezyon ve yüzey gerilim etkisidir.
Kılcallık sayesinde, sıvıyla dolu bir kabın içine ince bir tüp sokulduğunda, su gibi hafif sıvılar normalin üstünde, cıva gibi ağır sıvılar ise normalin altında bir seviyede dururlar.
Bu prensip, insanların dolaşım sistemlerinde ve bitkilerde de geçerlidir.
Kılcallık olayı ilk defa Leonardo da Vinci tarafından ortaya çıkarılmış, ancak ilk hassas ölçümler Francis Hauksbee tarafından yapılmıştır. 

Birbirine değen bir sıvıyla katının molekülleri arasındaki etkiden yani yüzey geriliminden dolayı meydana gelen ve sıvı içine daldırılmış ince (kılcal) bir boru içindeki sıvı düzeyinin boru dışındaki sıvı düzeyinden yüksekte ya da alçakta olmasıyla gözlenen fiziksel olay. Borudaki sıvı düzeyi dışarıdakinden yüksekse, sıvı, borunun çeperini ıslatıyor denir. Kılcal bir cam boruda su böyle davranır ve boru içinde, ortası çukur olacak biçimde bir serbest yüzey kazanır. Cıva ise borunun çeperlerini ıslatmaz ve ortası tümsek, kenarları çukur bir serbest yüzey oluşturmak üzere boru içinde daha düşük bir seviyede durur. Bir sıvının kılcal bir boruda yükselmesi, sıvıyla boru molekülleri arasındaki çekim kuvvetlerinin, yerçekimi kuvvetlerinden ve sıvının kendi içindeki çekim kuvvetlerinden daha fazla olması durumunda meydana gelir ve bu kuvvetler arasında bir denge kurulana kadar sıvı yükselir. Sıvının boru içindeki yükselme oranı, kılcal borunun yarıçapına, sıvının yoğunluğuna, yüzey gerilim katsayısına, sıvıyla borunun çeperleri arasındaki değme açısına ve yerçekimi ivmesine bağlıdır. Kılcallık doğada çok büyük önem taşır. Toprakta suyun (nemin) yüzeye çıkması, bitkilerde suyun dokulara iletimi kılcallıkla gerçekleşir.