Cevap :

Gemlik 1.derecede turistik özelliğe sahip bir ilçedir.Gemlik körfezi Marmara’nın bir plaj,yaz eğlenceleri ve dinlenme sitesi olmaktadır. Küçükkumla, Büyükkumla, Karacaali köylerindeki dinlenme evlerinde Turistik otel,kamplar ve pansiyonlara gelen turistleri ağırlamaktadır.Bu köylere kara ve deniz yolu ile gidilebilir.Gemlik Bursa’ya 30 Km. Yalova’ya 40 Km mesafededir.Ankara-Eskişehir-Bursa karayolunun Gemlik turizmine etkisi çoktur


Celal Bayar Vakfı   Müzesi  
Gemlik Umurbey mahallesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın doğduğu yerdir. Celal Bayar'ın Anıtmezarı, Adına kurulmuş Müze ve doğduğu ev ziyarete açılmıştır. Müze ve Kütüphane Celal Bayar'ın kendi imkanlarıyla, 26 Ağustos 1970 yılında hizmete açılmıştır. Modern bir yapı içinde bulunan müzede, cumhuriyetimizin kurucusu, Atatürk'ün aziz hatırasını yaşatan bir köşe ayrılmıştır. Celal Bayar'ın Kuvayı Milliye yılları ve unutulmaz Galip Hoca dönemi fotoğraf ve anılarının bulunduğu bir köşe; hemen alt salonda, İktisat Vekilliği, İmar ve İskan Bakanlığı, İş Bankası'ndaki çalışma yılları, Atatürk'ün Başvekilliğini yaptığı (1937-1938) yıllarına ait fotoğraflar, anı eşyalar, tablolar yer almaktadır. Öteki iki salonda Bayar'ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemde, çeşitli ülkelere ve kuruluşlara yaptığı ziyaretlerde, kendisine takdim edilen nişanlar, madalyalar, yazmalar, silahlar, giysiler, şilt ve plaketler, mobilyalar, aile yadigarları ve imzalı resimleri sergilenmektedir.
Celal Bayar Müzesi ve Kütüphanesi pazartesi günü öğleden sonra, salı günü tam gün kapalıdır. Haftanın öteki günlerinde ve hafta sonlarında mesai saatlerinde ziyarete açıktır.

 Anıt Mezar

            3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın ölümünün ardından; Celal Bayar Vakfına ait 8 dönem arazi içerisinde devlet tarafından 1991 yılında temeli atılan anıt mezara Celal  Bayar’ ın naaşı 7 Mayıs 1993 tarihinde defnedilmiş olup anıt mezarın açılışı 22 Ağustos 1993 yılında yapılmıştır. Anıt Mezardan Gemlik Körfezi görülebilmektedir.

Aytepe

Gemlik Kuşatması'nın deniz cephesi komutanı Aykut Alp'in oğlu Kara Ali, denizci olduğu için, öldüğünde iki tarafından da deniz gören bir yere  gömülmeyi vasiyet etmiştir.  Ölünce; bu vasiyete uygun bir yer olan ve bugün Aytepe diye anılan yere gömülmüştür. Halk arasında "Ali Dede" olarak tanınan Kara Ali'nin mezarı halen Aytepe' dedir. Umurbey' in doruk noktasındaki Aytepe' den İznik Gölü ve Marmara Denizi görülmektedir. Çam ağaçları  ile kaplı,  yeşillikler içerisindeki Aytepe ; Umurbey' in doğusunda güzel bir mesire yeridir. Aytepe' den bakıldığında ön planda Umurbey, geri planda Gemlik körfezinin eşsiz panoraması ayaklar altında uzanır. 1. derecede sit alanı olan bu bölge her yıl yerli yabancı bir çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Beyler Mezarlığı 

Umurbey’ de tarihi mezarlık özelliği gösteren mekanlardan biri Beyler Mezarlığıdır. 15. yy özelliği taşıyan kitabeleri ve süslü taşları ile Lala Şahin Paşa’nın torunu Umurbey ‘in mezarı ve Umurbey’ in oğlu Mehmet Çelebi’nin mezarı bu mezarlığın en eski mezarlarıdır. Bunların dışında Umurbey Rüştiyesinin kurulmasına büyük rol oynayan Hacı Ethem Ağa’ nın ve 1953 ‘ de vefat eden Gemlik Belediyesi  eski başkanlarından Dr. Ziya Kaya’nın mezarı da buradadır. 


 Kurşunlu Kasabası ve  Plajı

Güzel bir plajı, Türkiye’de çok az örneği bulunan Tahtalı Köy çarşısı, 2 km uzunluğundaki koyu, güzel restoranları ile Kurşunlu; daha çok Bursa’ lı ve İstanbul’ lu yazlıkçılara hizmet veren bir tatil kasabasıdır. Ayrıca tatil yapmak isteyen kamu görevlileri  için 29 yatak kapasiteli bir öğretmen evi de bulunmaktadır.  

Hagios Abarkios Manastır Kilisesi 

Kurşunlu kasabasında ; 1200 lü yıllarda Rumlar zamanında yapılmış olup; Hıristiyan din adamı yetiştiren bir okuldu. Lozan antlaşmasından sonra Rumlar Kurşunlu’yu terk edince bu okul ve kilise kapatıldı.

Micael Gabriel ( Baş Melekler ) Kilisesi

 Yine Kurşunlu kasabasında bulunan ve  yapım tarihi belli olmayan kilise; köydeki yıkılmış diğer kilise ile birlikte halkın ibadet ihtiyacı için açılmıştır. Lozan Antlaşmasından sonra Hıristiyan Rum Halkı köyden ayrılınca kilise boşaltılmış olup bu gün metruk vaziyettedir. 

Bu iki kilise de Türkiye’de yaşayan Hıristiyanların ve özellikle Fener Rum Patrikhanesinin zaman zaman ziyaret ettiği tarihi eserlerdir. Bu kiliselerin restorasyonun yapılarak turizme kazandırılması planlanmaktadır. 

 

Bu yazı Gemlikin unutulmuş tarihine biraz olsun diye yazılmıştır burdan yetkililere seslenmek istiyorum gemlik ilçesi şehir merkezinde gün yüzüne çıkarılmamış tarihi eserler eski evler ve birçok şey toprak altında yatmaktadır bunları günyüzüne çıkarmak için neden kimse uğraşmıyor geçenlerde bir bina kazısında helenistlik döneme ait laht mezarlar bulundu bunlara yine gemlik sahip çıkmadı ve lahit mezarlarnın içinden çıkan tarihi eserler gemlik yerine bursa müzesine gitti GEMLİK TARİHİNE SAHİP ÇIKMALI BUNU ÖĞRENMELİ