Cevap :

Su direnci, su içerisinde hareket eden cismin hareketini zorlaştıran kuvvete denir. Temas kuvvetlerinden biridir. Su içindeki cismin yüzeyi ile su arasındaki sürtünme sonucunda meydana gelir. Cismin hareket yönü ile ters yönde olduğu için hızını azaltır. Suyun yoğunluğu arttıkça su direnci artar.

Dersler|Ödevler/ Hava Direnci Nedir? 0 Hava Direnci Nedir? Editör: admin | Tarih: 11/01/2010 | Okunma:   Sponsor Bağlantılar         Konu İçeriği:Hava Direnci Nedir?, Hava ortamında hareket eden cismin, hareketini zorlaştıran kuvvete hava direnci denir. Hava direnci; # Temas kuvvetlerinden biridir. #.. Konu: Hava Direnci Nedir?

Hava ortamında hareket eden cismin, hareketini zorlaştıran kuvvete hava direnci denir.

Hava direnci;

# Temas kuvvetlerinden biridir.

# Cisim yüzeyi ile, hava arasındaki sürtünme sonucundameydanagelir.

# Cismin hareket yönü ile ters yönde olduğu için hızını azaltır.
# Cisim ne kadar hızlı hareket ederse hava direnci o kadar büyük olur

Hava veya suda hareket edenbircisim, hareket yönüne zıt yönde uygulanan bir kuvvet olan sürtünme kuvveti ile karşılaşır. Bu kuvvet cismi yavaşlatır. Havadaki sürtünme kuvvetine hava direnci denir. Çok fazla hava direnci olursa, arabaları hareket ettirmek için büyük bir güç harcanması gerekir. Bunun anlamı ise çok daha fazla yakıt tüketimidir. Araba firmaları, yüzey düzgünlüğüne önem vererek aerodinamik biçimdetasarımlaryapmaktadırlar. Aerodinamik biçimli arabaların yapılmasıyla daha az yakıt harcanarak yüksek hız elde edilebilir. Hava akımına rüzgârın aerodinamik direnci de denir. Rüzgârınetkisiyleyavaşlama sağlanabilir. Rüzgârın yavaşlatma etkisi düşünülerek paraşüt yapımı fikri ortaya çıkmıştır. Paraşütler geniş yüzeyleri sayesinde daha fazla havayı geri itebilirler. balığın hareketi arabanın hareketi Sürtünme kuvvetinin yönü balığın hareket yönünün zıttıdır. Sürtünme balığın hareketi arabanın hareketi Sürtünme kuvvetinin yönü balığın hareket yönünün zıttıdır. sürtünmeHızyükseltilir. Daha az yakıt kullanılır. uzay mekiğinin hareketi Hava direnci uzay mekiğini yavaşlatır.

SU DİRENCİ Sıvı Üstünde Durma YoğunlukBir şeyin bir sıvı üstünde durma kabiliyeti o şeyin yapıldığı maddenin yoğunluğu ile içine konulduğu sıvının yoğunluğuna bağlıdır. Sıvı üstünde durma ile ilgili çoğu tartışmalar su üstünde duran şeylere aittir. Ancak su üstünde durmayan katı maddelerin başka sıvıların üstünde duracağını unutmamak gerekir. Örneğin, bir kurşun parçası su üstünde durmaz ama civa üstünde durur. Mamafik su geçirmez bir kutu biçimine sokulan ince kurşun levha değişen yoğunluğa bağlı olarak, su üstünde durabilir.Bir cisim veya nesnenin yoğunluğu, onun gram olarak kütlesinin santimetre küp olarak hacmine bölünmesi suretiyle bulunur. Yani, yoğunluk kütle/hacim Bazen kütle yerine ağırlık deyimi kullanılmaktadır, ancak doğrusu kütledir. Tabloda bazı cisimlerin yoğunluğu örnek olarak verilmiştir. İki sıvı (su ve civa) da tabloya dahildir. Her sıvının üst kısmında yer almış olan cisimler onun üstünde yüzer altındakiler ise onun içine batar. Suyun yoğunluğundan daha az bir yoğunluğa sahip olan bütün cisimler su üstünde durur ve onun yoğunluğundan daha fazla yoğunluğu olan cisimler ise suya batar. Tuzun yoğunluğu santimetre küpte 2.17 gramdır, dolayısıyla tuz suyun içinde eridiği zaman tuzlu suyun yoğunluğu tuzsuz sudan daha yüksektir.Katı maddenin yoğunluğu sıvınınkine yaklaştıkça hacminin daha fazlası sıvıya batmış olarak sıvının üstünde durur. 0.92 gr/cm3 yoğunluğu olan buz, hacminin %92si suya batık olarak suyun üstünde durur. Yani bir aysbergin ancak %8i suyun üstünde görünür. Oyuk bir nesnenin yoğunluğu boşluğunu doldurmak veya boşaltmak suretiyle değiştirebilir. Bunun iyi bilinen bir örneği boş oldukları zaman su üstünde durmasını ve deniz suyu ile doldurdukları zaman batmasını sağlayan balast tanklarına sahip deniz altı gemisi olmaktadır. Buna benzer şekilde ciğerler hava ile dolu olduğu zaman insan vücudu su üstünde daha yüksekte durur. Bu olayda göğsün hacmi artarken kütle artışı az olur. Yukarı itici kuvvet Bir sıvının içine konan bir nesne