Cevap :

Mstfkr

Fiillerden türemiş olmakla birlikte bir fiil gibi çekimlenemeyen olumlu, olumsuz şekilleri yapılabilen ve cümlede isim, sıfat, zarf gibi görevlerde kullanılan sözcüklerdir. Üç grupta incelenir.

 

 

 

a. İsim - Fiil

 

Fiillere “-mak, -mek” , “-ma, -me”, “-ış, -iş, -uş, -üş” eklerinin getirilmesiyle yapılır.

 

“O şimdi romanını bitirmekle meşguldür.”

 

“Size gelmeyi ben de çok istemiştim.”

 

“Onun yemek hazırlayışını gördün mü hiç?”

 

cümlelerinde altı çizili sözler isim-fiildir. Bu ekleri benzer eklerle karıştırmamak gerekir.

 

“Sana, bir daha buraya gelme, demiştim.”

 

Fiilimsi ya da eylemsifiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isimsıfatzarf gibi görevlerde bulunan fiil soylu kelimelerdirTürkçede fiilimsiler, fiillerin yapım ekleri alarak isim soylu sözcükler gibi kullanılmaları ile oluşturulur. Olumsuzluk eki hariç fiil çekim eki almazlar. Fiilimsi aldığı yapım ekine göre cümlede isimsıfat ya da zarf olarak kullanılabilir.

 

Özellikleri  Fiil anlamını tamamıyla yitirmezler. Fiile gelen zaman ve şahıs eklerini almazlar, yani fiil çekimine girmezler. Cümlede doğrudan yüklem olamazlar. Ancak ek-fiil eki alarak yüklem olabilirler. Fiilimsi olan kelimeler veya fiilimsi ile oluşan kelime grupları cümlede yan cümlecik olarak adlandırılır. Fiilimsiler bulundukları cümleyi birleşik yapılı hâle getirirler. Fiilimsi ekleri yapım eki olarak da tanımlanabilir. Fiilimsileri niteleyen kelimeler zarf görevinde olurlar.