Cevap :
Koful, sitoplazmada bulunan içi sıvı dolu boşluklardır. Vakuol de denilen koful, bütün bitkiler ve mantarlar ve bazı protistalar ve hayvanlar [1] ile bazı bakterilerde [2] bulunur.
Koful zarına tonoplast,koful sıvısına ise tonoplazma denir.Genç bitki hücrelerinde sayıca az ve küçük,yaşlı hücrelerde ise sayıca çok ve büyüktürler.
3 çeşit koful vardır: besin kofulu, sindirim kofulu ve boşaltım kofulu (kontraktil (vurgan) koful).Besin kofulları sindirim,kontraktil kofulları ise su dengesini sağlamada rol alırlar.
Koful hayvan hücresinde çok ama küçük, bitki hücresinde az ama büyüktür. Yaşlı bitkilerde koful, hücrede daha çok yer kaplar.
Kofullar; endoplazmik redikulum, hücre zarı, golgi cisimciği veya lizozomdan oluşabilir
Kontraktil( Vurgan)Koful
Amip, öglena ve paramesyum gibi, tatlı suda yaşayan tek hücrelilerde bulunur. Hücreye giren fazla suyu kasılarak hücre dışına atar. Bu olay hücrede homeostaziyi sağlar. Homoeostazi, kararlı ve dengeli iç çevre demektir. Kararlı ve dengeli iç çevre canlılığın devamlılığı için zorunludur. Daha önce bahsettiğimiz gibi pH dengesinin bozulmasının hücreyi ve canlıyı nasıl etkilediğini hatırlayın.