Cevap :
Sayfa 3 / 13
KAPIKULU ASKERLERI
Kapıkulu denilen bu askerî birlik, Selçuklular ve diger bazı devletlerde oldugu gibi "Hassa Ordu"yu meydana getirmekteydi. Bu sınıfa dâhil olan askerler, devletten "Ulûfe" adiyla maas alirlardi. Burada "kapi" kelimesinin kullanilmasi ve devletten maas alan askerlere de "Kapıkulu" askeri denmesinin sebebi, Kapi kelimesinden bizzat devletin anlasilmasiydi. Zira eskiden beri dogu ülkelerinde isler, hükümdar saraylarinin kapisinda görülürdü. Bu tabir, Kapi müdafaasinda bulunan askerler için de kullanilmakla beraber sadece onlara hasr edilmeyen bir kelimedir. Askerler için de bu kelime kullaniliyordu. Iste bu sebepten dolayı devletten maas alan askerlere "Kapıkulu askerleri" deniyordu.
Kapıkulu askerleri baslangiçta devlet merkezinde bulunuyorlardi. Fakat ülke genisleyip muhafazasi için hudud boylarinda kaleler insa edilince oralarda da ikamet etmek mecburiyetinde kaldilar.
Osmanlı Devleti, Rumeli taraflarinda fetihler yapip genislemeye baslayinca devamlı bir orduya ve daha fazla askere ihtiyaç hasil olmustu. Bu da savaslarda esir alinan ve askerî sartlara uygun hiristiyan çocuklarinin kisa bir müddet Türk terbiyesi ile yetistirilerek yeni bir askerî sınıfın meydana getirilmesiyle karşılanmisti. Iste bu teşkilât, Kapıkulu ocaginin çekirdegini teşkil etmisti. Kapıkulu askerleri iki gruba ayrilmaktadirlar.