Cevap :

Merhabalar

Kaside ve mesnevi Türk Edebiyatında yer etmiş edebi türlerdir.divan edebiyatının popüler olduğu dönemde ortaya çıkmış ve sanatçılar tarafından kullanılmıştır.  

Kasideler, din ve devlet adamlarını övme amacıyla oluşturulur ayrıca belli kurallar içerisinde şiir biçiminde yazılırlar. En az 31 en fazla 99 beyitten oluşan kasideler, belli bölümlerden oluşur. Bu bölümler konularına göre isimlendirilir. Mevsimlerden ve mübarek aylardan bahsedilen bölüme Nesib, nükteli sözlerin bulunduğu ve konunun açıkça belirtildiği kısma Girizgah, övülmek istenen kişinin anlatıldığı bölüme Methiye, kasideyi yazan şairin kendisini diğer şairlerden farklı kılan özellikleri anlattığı bölüme Fahriyye, gazellerin yazıldığı bölüme Tegazül ve son olarak şairin dualarla iyi dileklerini ilettiği bölüme de Dua adı verilir. Kasideler Nesib ile başlar Dua ile biter.
Son olarak kasidenin ilk beyitine matla son beyitine ise makta adı verilir.

Mesneviler ise kasidelerden farklı olarak öğüt vermeyi amaçlar. Aynı kasideler gibi uzun olan bu yazılar, divan edebiyatının hikaye türleri gibi görülebilir. Beyitlerin bir sayı sınırı yoktur ancak mutlaka bir kafiye bulunmalıdır. Aruzun kısa kalıplarının kullanıldığı bu metinlerde ağır ve gösterişli bir dil kullanılabilir ancak çoğunlukla halkın anlayacağı bir dil kullanılmıştır.

Sonuç olarak bu iki edebi tür, benzer özellikler göstermelerine rağmen oldukça farklı türlerdir. Yazılış amaçlarından tutun da yazılma şekillerine kadar birçok farklı özellik gösterirler. Kasideler, din ve devlet adamlarını övme amacıyla yazılırken; mesneviler, okuyucuya öğüt verme amacını taşır. Kasideye göre asıl amaç övmek olduğu için kullanılan dil de fazlasıyla süslüdür ancak mesneviler öğüt verme amacı içinde olduklarından anlaşılmak ister ve daha hafif bir dil kullanılır. Kasidelerin bir sınırı olmasına rağmen mesneviler daha özgürdür ve beyit sınırı olmadan yazılır. 

İyi dersler :)