Cevap :
PRESENT SIMPLE TENSE (GENİŞ ZAMAN)
Günlük davranışlarımızı veya evvelden beri sürekli olarak yaptığımız, yapmayı alışkanlık haline getirdiğimiz davranışları ifade etmek için kullandığımız bir tense (zaman) dir. Türkçe’de “Geniş Zaman” anlamındadır. “giderim, gelirim, yaparım, vb” şeklinde tercüme edilir.
Olumlu Cümle Yapısı:
Simple Present Tense’de olumlu cümlede yardımcı fiil kullanılmaz. Eğer kullanacağımız özne (I, you, we, they)’den birisi ise bunlardan sonra fiilin birinci hali kullanılır.
I / you / we / they + verb (fiil 1. halde) + Object(Nesne)
I play football everyday.
They go on a picnic every weekend.
Olumsuz Cümle Yapısı:
Simple Present Tense’de olumlu cümlede yardımcı fiil kullanılmaz. Fakat bir cümleyi olumsuz yapmak için yardımcı fiile ihtiyacımız vardır. Çünkü bir cümleyi olumsuz yapmak için o cümlenin yardımcı fiiline olumsuzluk eki olan “not” eklenir. Bundan dolayı eğer kullanacağımız özne (I, you, we, they)’den birisi ise bunlardan sonra “do” yardımcı fiili kullanılır ve buna “not” olumsuzluk eki eklenerek cümle olumsuz yapılır. Fiilin yine birinci hali kullanılır.
I / you / we / they + do not (don’t) + Verb(1) + Object
I don’t play football everyday.
They don’t go on a picnic every weekend.
Soru Cümle Yapısı:
Bir cümleyi soru yapmak için yine yardımcı fiile ihtiyacımız olduğundan bu yapıda da yardımcı fiil olan “do” yu kullanacağız. Bir cümleyi soru yapmak için yardımcı fiil özneden önce kullanılır. Simple present tense’de de “do” yardımcı fiilini özneden önce kullanacağız. Ve yine fiilin birinci hali kullanılır.
Do + I / you / we / they + Verb (1) + Object + ?
Do I play football everyday?
Do they go on a picnic every weekend?
**** Buraya kadar kullandığımız öznelere dikkat ederseniz hiç 3. tekil şahıs kullanmadık. Ama eğer kullanacağımız özne 3. tekil şahıs ya da he, she, it‘den birisi ise bunlardan sonra fiilin sonuna (-s) eklenir. Fiillere (-s) ekleme kuralları isimlere (-s) ekleme kuralları ile aynıdır ve hatırlamak için bu sayfanın sonundaki kısa tekrarına bakabilirsiniz.
Olumlu cümle Yapısı:
He / she / it + Verb(-s) + Object
He plays football everyday.
She watches Tv every afternoon.
It runs very fast.
Olumsuz Cümle Yapısı:
Olumsuz ve soru cümlelerinde yardımcı fiilin sonuna (-es) eklenir (do + es = does ) ve bu durumda yani olumsuz ve soru cümlelerinde, yani ” does” kullanıldığı durumlarda artık fiile –s eklenmez ve birinci hali kullanılır.
He doesn’t play football everyday.
She doesn’t watch Tv every afternoon.
It doesn’t run very fast.
Soru Cümle Yapısı:
Does He play football everyday?
Does She watch Tv every afternoon?
Does It doesn’t run very fast?
THE SIMPLE PRESENT TENSE (Geniş Zaman)
Türkçe'de geniş zaman olarak karşılığını bulan bu zaman çok yaygın olarak kullanılır. Kullanıma göre geçmişe ve geleceğe ait anlamlar yüklenebilir. Kullanıldığı yerlere geçmeden önce yapısını inceleyelim.
YAPI
(+) Olumlu Cümle Yapısı: Olumlu şekli özneden sonra fiilin mastar haline 3. tekil şahıs için -s/-es/-ies eklenerek, diğerlerinde sadece mastar şekliyle (fiil1) kullanılarak yapılır.
Özne + fiil1 [+ -s/-es/ies] + fiile uygun kelime(ler).
- They speak English fluently.
- She gets up late in the mornings.
- My son goes to school by bus on weekdays.
- He studies English. Dikkat: Simple Present Tense (Geniş Zaman) cümlelerinde öznenin 3. tekil şahıs (he, she, it) olması durumunda fiile -s/-es/-ies eklerinden birinin getirilmesi kuralı şöyledir. 1- Fiil -y harfi ile bitiyorsa ve -y harfinden önce de herhangi bir sessiz harf varsa fiilin sonundaki -y harfi düşürülerek fiile -ies eki eklenir. - study >>> studies - cry >>> cries - try >>> tries Dikkat ederseniz -ies eki alan bu fiilerin -y harfi ile bitmesi dışında -y harfinden önce de bir sessiz harfi var. Yani son harfi -y olan her fiil -ies eki almaz. Fiilin son harfi -y'den önce bir ünlü harf varsa fiil -s eki alır. - play >>> plays - obey >>> obeys - say >>> says 2- Fiil -o, -ch, -s, -sh, -x, -z harflerinden birisiyle bitiyorsa -es eki alır. - do >>> does - watch >>> watches - pass >>> passes - wash >>> washes - fix >>> fixes - buzz >>> buzzes 3- Yukarıdaki iki kural dışında kalan tüm fiiller -s eki alır. (-) Olumsuz Cümle Yapısı: Simple Present Tense (Geniş Zaman)'a ait do ve does olmak üzere iki yardımcı fiil vardır. Bunlar sadece olumsuz ve soru cümlelerinde kullanılır ve does yardımcı fiili, öznesi 3. tekil şahıs olan cümlelerde; do ise ise diğerlerinde kullanılır. Simple Present Tense'te olumsuz cümle do ve does yardımcı fiillerine "not" olumsuzluk kelimesinin eklenerek özneden sonra getirilmesiyle oluşturulur.
Özne + do/does + not + fiil1 + fiile uygun kelime(ler).