Cevap :
Atatürk ve Bilim, Atatürk’ün Bilime verdiği önem
Atatürk’ün tüm yaptıkları, düşünce yapısı, bilime, toplumsal güce, akla dayanıyordu. Atatürk, İlim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her millet ferdinin kafasına koyacağız. İlim ve fen için kayıt ve şart yoktur derken, konuya olan ilgisini ön plana çıkartmaktadır.
Atatürk, Cumhuriyet’in yönünü ve geleceğini belirleme de, bilimi temel kılavuz olarak almıştır.
Atatürk,eğitim sisteminin,eğitim programlarının bilimsel olmasının önemi üzerinde durmuştur ve bu konuya çok önem vererek izlemiştir.Bu konuda sözleri şunlardır.
“Dünyada herşey için,maddiyat için,maneviyat için,muvaffakiyet için,en hakiki yol gösterici ilimdir,fendir,ilim ve fennin haricinde yol gösterici aramak gaflettir,cehalettir,delalettir.”
“Milletimizin siyasi,içtimai hayatında,milletimizin fikri terbiyesinde de rehberimiz ilim ve fen olacaktır. “
Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişmiş ülkeler düzeyine çıkabilmesi ve çağı yakalayabilmesi yolunda en gerçek yol göstericinin bilim ve fen olduğunu söylemiştir. Atatürk bilime ve teknolojiye önem verdiğini sadece sözleriyle değil, bu alanda yapmış olduğu bir takım uygulamalarıyla da göstermiştir. 1936-1937 yıllarında kendi eliyle “Geometri” adlı bir kitap yazmıştır. 1933′te ziraat(tarım) alanında bilimsel çalışmalar ve gelişmeler yapmak üzere Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü kuruldu. 1935′te yer altı kaynaklarının araştırılması için Maden tetkik Arama Enstitüsü (MTA) ve Etibank kurulmuştur. İlköğretim devlet eliyle zorunlu ve parasız hale getirilmiştir. Her yaştan kişiye okuma-yazma öğretmek amacıyla “Millet Mektepleri” açılmıştır. 1932′de Türk Dil Kurumunu kurdurmuştur. Mesleki ve teknik eğitime önem verilerek erkek ve kız sanat ve meslek okulları açılmıştır. 1935′te Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi açılmıştır.1925′te “İstikbal göklerdedir” diyerek Türk Hava Kurumu‘nun kurulmasını sağlamıştır.