Cevap :

bu sene de üniversitelerden yüzbinlerce öğrenci mezun oldu. Bu öğrencilerin bir kısmı kamu kuruluşlarında çalışabilmek için sınavlara hazırlanırken, diğer bir kısmı da özel sektörde iş arayama başladı. Ayrıca küçük bir azınlık olsalar da birçok öğrenci eğitimine Yüksek Lisans yaparak devam etmeyi planlıyor. 


Günümüzde iş ararken en etkili, hızlı ve pratik yol internet. Hemen her şirket, eleman ihtiyacı için artık insan kaynakları sitelerine ilan veriyor. Bu ilanlara her gün onbinlerce kişi başvuyor. Ancak bizim insanımızda özellikle yeni mezunlarda “Boşta kalmamayım da, başlayayım, bir işe, daha sonra istediğim işe girmeye çalışayım.” mantığı var. Bu mantıkla başlanan bir kariyer yolculuğu yeni mezunları birçok açmazın ve karışıklığın içine itiyor. Uzmanlar yeni mezunlara insan kaynakları sitelerinde yayınlanan her ilana başvuru yapmamalarını sadece kendilerine uygun ve çalışmak istedikleri pozisyonlara başvurmalarını tavsiye ediyor. 

CV hazırlarken nelere dikkat etmeli?

Yeni mezunların iş arama sürecinde en önemli ilk adım olarak kabul edilen CV hazırlama, başlı başına önem arz ediyor zira, iş başvurularında yanlış hazırlanmış bir CV’ler, kötü veya uygunsuz fotoğraf seçimi gibi basit sebepler yüzünden adayların büyük kısmı eleniyor. Yapılan araştırmalara göre CV hataları bir pozisyona başvuran adayların %50′sinin elenmesine neden oluyor. Hazırlanan CV’nin bir kişinin kronolojik olarak doğum tarihini, adresini, okulunu belirten değil, kişinin ne tür özelliklere sahip olduğunu anlatan, neler yapabilmeye muktedir olduğunu gösteren bir yazı olması gerekiyor. 

Sosyal etkinlikler büyük avantaj 

İlk ciddi iş deneyimi olacağı için yeni mezun birinin özgeçmişi doğal olarak çok dolu değildir. Bu yüzden onların CV’lerinde yaptıkları sosyal etkinliklerin, mesleki proje ve stajların, katıldıkları kursların, eğitimlerin, workshopların yazılması çok önem arzediyor. 

Globalcv.com Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Kirik, yeni mezun üniversitelilere okudukları okulları, yaptıkları stajları, gönüllü olarak katıldıkları etkinlikleri ve sosyal sorumluluk projelerini, klüp faliyeti gibi kendi kabiliyetlerine yönelik yapılan işleri çok detaylı bir şekilde yazmalarını tavsiye ediyor. 

Görünüşünüz ve konuşmanız sizi ele veriyor! 

Yeni mezunlar mülakatlarda çok sıkıntı çekiyor ve yoğun stres yaşıyor. Özgüven eksikliğine bağlı olarak iş görüşmelerinde yaşanan bu gergin süreci aşmak için uzmanlar, yeni mezunlara etkili ve güzel konuşma eğitimi almalarını, bu tür kitaplar okumalarını tavsiye ediyor. Size sorulan herşeyi doğru, açık ve net belirtmeniz sizi işverenin gözünde rakiplerinizden bir adım ileriye taşıyor. Kariyer hedeflerinizi, gelecekten beklentilerinizi, güçlü olduğunuz yanları anlatmanız tavsiye ediliyor. 

Görüşmeye gitmeden önce…

Mülakatlarda beden dili ve görünüş de oldukça önemli. Ertan Kirik “Birçok şirketin görünüşe pek önem vermiyoruz demesine rağmen görünüşün işe kabulde belirleyici unsurlardan biri olduğunu söyledi.” 

Ertan Kirik bu konuda şunları söyledi: “İş görüşmelerine görüşme adabına uygun bir kıyafetle, daha bakımlı ve daha zinde, uykusunu almış şekilde gidilmesi gerekiyor. Bayan adaylar çok abartılı olmayan etek, elbise giyebilir. Makyajlarını abartısız yapmalı. Erkek adayların da temiz, bakımlı ve tıraşlı olması mülakatlar için önem arz ediyor” dedi. 

İşin detaylarını öğrenip gidin

Mülakata gitmeden önce firmaya ve başvurulan pozisyona ilişkin bilgi edinmenin çok önemli olduğunu söyleyen Ertan Kirik, “Şirket ve aranan pozisyon için bilgi sahip olmanız, o pozisyona kabul edildiğiniz takdirde yapabileceklerinizi, firmaya katabileceklerinizi anlatmanız işe kabulünüz için en önemli adımlardandır. Hele bunu bir sunum veya proje haline getirirseniz işi neredeyse garantilersiniz” dedi. 

Mülakatta bunlara dikkat! 

Mülakatlarda sorulan soruların yanıtlarını verirken, gereksiz uzun konuşmak doğru değil. Net, örneklerle tamamlayarak, olaylar karşısındaki yaklaşımlarınızı iyi yorumlamaya özen gösterin. Kişilik yapısı, kişilik özellikleri söz konusu pozisyon için çok etkilidir. Görüşmeye girmeden, iyi hazırlanmak olumlu olumsuz yönlerinizi kendi içinizde düşünerek ve buna hazırlıklı olmak gerekir. 

Yeni mezunlara verilen ücretler ne kadar? 

İş hayatında iyi maaş almakta, yükselmekte çok ciddi iş tecrübesi gerektiriyor. Bu nedenle yeni mezunlara yüksek ücretler verilmiyor. Pek çok şirket yeni mezunları 1-2 yıl yoğun eğitime tabi tutuyor ve tecrübe kazanmalarını sağlıyor. Ekonomideki iyileşmeye paralel olarak yeni mezunlara 1,000 TL ile 2,000 TL arasında değişen ücretler ödeniyor.

1. Adet vesikalık fotoğraf
2. Sağlık Raporu
3. İkametgah İlmühaberi
4. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
5. Adli Sicil Kaydı
6. Diploma fotokopisi
7. Sigorta Kartı fotokopisi (Önlü-arkalı)
8. Tasarrufu Teşvik Kartı fotokopisi