Cevap :
Vitaminler ve görevleri
Avitamini : Normal görme ve karanlığa adaptasyonda, sağlıklı cilt, saç, diş ve diş etlerinde önemlidir.
D vitamini : Kuvvetli diş ve kemikler için. Eksikliğinde kemik deformasyonu görülür.
E vitamini : Güçlü antioksidan özelliği ile hücre yıpranmasını ve yaşlanmayı yavaşlatır. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
B5 vitamini : Pantotenik asit) Sinir sistemi, deri ve saç sağlığı için gereklidir.
Cvitamini : Bağışıklık sistemini destekler. Kemiklerin, dişlerin, kan damarlarının sağlıklı kalmasına yardımcıdır. Eksikliğinde vücut direncinin azalması, diş eti kanaması ve skorbüt oluşur.
B1vitamini: (Tiamin) Kalp, sinir sistemi ve kasların normal fonksiyonu için gereklidir. Eksikliğinde sindirim bozuklukları, aşırı hassasiyet (iritabilite), iştahsızlık gibi bozukluklar olabilir.
B2vitamini : Sağlıklı cilt ve iyi görme için gereklidir. Eksikliğinde vücut direnci düşer, dudak çatlaklıkları, ağızda yaralar, egzama gibi cilt bozuklukları görülür.
K vitamini Karaciğere gelen Kvitamini burada üretilen bazı pıhtılaşma faktörlerinin yapımında rol alır. Kvitamini takviyesi yanlızca kanamalı hastalarda verilir.
Yağda eriyen vitaminler :
A vitamini : Süt, yumurta sarısı, balık yağı, tereyağı, ıspanak, limon, şalgam, taze bal kabağı, kayısı, koyun ve sığır böbreği, domates, taze bamya, kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, taze börülce, enginar, havuç, lahana, şeftali, portakal, tatlı badem, muz, kiraz, kestane, taze fasulye, taze bezelye, böğürtlen, hurma, incir, fındık, yer elması, patlıcan, yulaf, arpa, mısır ve buğday unları, karnabahar, patates, beyaz peynir, istiridye, kuru bakla, üzüm, balık, elma, soğan, ceviz, armut, ayva, beyin, kaymak, koyun ve dana karaciğeri, hindiba, pazı, kuzu kulağı, tere otu, turp yaprağı, zeytin ve sarımsak’ta A vitamini bulunur. A vitamini eksikliğinde; büyüme ve gelişme bozuklukları, gece körlüğü, diş eti hastalıkları, deri yaralarının geç iyileşmesi ve hastalıklara karşı dirençsizlik görülür.
D vitamini : Tahıl tohumları ve yaprakları, tere yağı, Hindistan cevizi yağı, balık yağı, yumurta sarısı, karaciğer, kaymaklı süt, istiridye’de bulunur. Ayrıca, güneş ışınları da deri üzerinde (D vitamini) etkisi gösterir. D vitamini eksikliğinde; çocuklarda raşitizm ve yetişkinlerde kemiklerin yumuşamasına sebep olur.
E vitamini : Tabii olarak çimlenmiş buğday, buğday özü, yer fıstığı yağı, pamuk fidanı tohumu, soya fasulyesi yağı, hurma, marul, tere otu, sığır eti, tereyağı, ceviz yağı, yumurta sarısı, kasaplık hayvanların iç organları ve balık da bulunur.
E vitamini eksikliğinde; cinsel gücün azalması, damar sertliği, yüksek tansiyon, çabuk yıpranma ve kalp hastalıklarına sebep olur.
K vitamini : Ispanak, soya fasulyesi, domates, tahıllar, meyveler, bitkilerin yeşil yaprakları, yumurta sarısı, kabak, patates, bitki yağları, kasaplık hayvanların et ve dalaklarında bulunur. K vitamini eksikliği: Kan, karaciğer ve bağırsak hastalıklarına sebep olur.
Suda eriyen vitaminler :
B vitamini : Tahıl kabukları, taze meyve sebzeler, bira mayası, tahıl özleri, çiğ karaciğer, yumurta sarısı, mercimek unu, bezelye, portakal, limon, kestane, pancar, pazı, kuru incir, havuç, hindiba, kuru üzüm, turp yaprağı, erik kurusu, ıspanak, kuzu kulağı, ekmek, maydanoz, muz, tere otu ve böbrek, lahana, kereviz, kasaplık hayvanların kalpleri ve elma’da bulunur. B1 vitamini eksikliği : Mide bağırsak hastalıkları, kan dolaşımı hastalıkları, sinir iltihapları ve beriberi’ye sebep olur.
B2 vitamini : Kuru fasulye, badem, patlıcan, taze bezelye, karaciğer, kalp, sığır eti, filizlenmiş arpa özü, böbrek, erik kurusu, Frenk salatası, kestane, kuru kayısı, bezelye, yumurta akı, ıspanak, turp yaprağı, kuzu kulağı, yabani hindiba, lahana, tere otu, maydanoz, kesilmiş süt suyu, tahıl özleri, istiridye ve inek sütünde bulunur. B2 vitamini eksikliğinde; deri kuruması, deri şişlileri, ağız ve dil iltihapları ve göz bozukluklarına sebep olur.
B6 vitamini : Taze fasulye, maya, pirinç kabuğu, buğday, mısır, süt, yumurta, patates, ıspanak, karaciğer, böbrek, tavuk eti ve balık etinde bulunur. B6 vitamini deri ve bazı bağırsak hastalıklarına karşı koruyucudur. Sinir ve kas hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
B12 vitamini: Süt tozu, balık eti, sığır karaciğeri, sığır böbreği, piliç karaciğeri, mantar, pazı, peynir, yumurta sarısı, dana ve koyun teinde bulunur. B12 vitamini ağır kansızlıklarda ve şiddetli sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
PP vitamini: Buğday kepeği, bira mayası, pirinç kepeği, et hülasası, buğday unu, enginar, kereviz, taze yemişler, fındık, süt, ceviz, beyaz ekmek, balık, üzüm, limon, portakal, greyfurt, kırmızı biber, erik, kayısı, kiraz, böğürtlen, karaciğer ve böbrek’te bulunur. PP vitamini eksikliğinde; çeşitli sindirim ve sinir bozukluklarına ve özelikle œpellegraâ denilen hastalığa sebep olur ve tedavisinde kullanılır.
C vitamini : Limon, portakal, domates, maydanoz, kırmızı ve yeşil biber, hardal otu, kırmızı lahana, karnabahar, kereviz, karpuz, çilek, yeşil pancar yaprağı, kuşkonmaz, fasulye, bakla, bamya, bal kabağı, turp, taze soğan, kestane, börülce, beyin, böbrek, hindi eti, ayva, elma, bezelye, muz, tere otu, ekşi muşmula, alıç, pazı, frenk salatası, hindiba, sarımsak, pırasa ve yer elması’nda bulunur. C vitamini eksikliği: Skorbüt hastalığına sebep olur ve tedavisinde kullanılır.
H vitamini : Karaciğer, böbrek, süt, maya, yumurta sarısı, patates, havuç ve domateste bulunur. H vitamini, deri hastalıklarını tedavisinde kullanılır. Vücudun vitamin ihtiyacını yukarıdaki gıdalardan almak çok daha doğru bir davranıştır.
BİRAZ UZUN OLDU. AMA ÖĞRETMENLER HEPSİNİ SORUYOR. KENDİMDEN BİLİYORUM :)