Cevap :

SeNNNa


Masa tenisinin kesin kaynağı bilinmemektedir. 1890 li yıllarda salonların bir odasında oynanan spor modası olarak tüm ülkeye yayılmış ve kısa bir süre sonra da kaybolmuştur.
1920 lerde tekrar popüler olmuş tüm dünyada ping pong kulüpleri kurulmuştur. Orjinal adı olan Ping Pong kelimelerinin Parker Kardeşler'e ait tescilli marka olmasından dolayı, oyunun adı masa tenisi olarak değiştirilmiştir. 1926 yılında Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) kurulmuştur.
Salonlarda ilk oynanan şeklinde mantar toplar ve burgulu çubuklar üzerine gerdirilmiş parşömen ya da ince deri kaplı raketler kullanılmıştır. 1920 lerde ilk defa tahta raketler üzerinde pütürlü lastikler kullanılmıştır. Bunlar ilk sert lastikli raketlerdi ve 1950 li yıllara kadar en çok kullanılan raketler oldular.
Bu süre zarfında iki farklı oyun türü üstünlüğü ele geçirdi - vuranlar ve kesenler. Vuranlar temel olarak her topa vuruyorlardı. Kesenler ise masadan 3 hatta 6 metre uzağa gidip her topu kesme olarak geri döndürüyorlardı. Sert lastikle atak yapmak zordu bu yüzden kesmeciler gün geçtikçe daha güçlü hale geldiler. Her ikisi de kesmeci olan oyuncuların maçları sorun olmaya başladı. Zira her ikisi de saatlerce topu karşıya gönderiyor ve diğer tarafın atak yaparak hata yapmasını bekliyorlardı. Dünya şampiyonasındaki bir maç 12 saatten fazla sürmüştü. Bu sorun Hızlandırılmış Sistemin devreye girmesiyle çözüldü. Hızlandırılmış sistemin tanımı için Kurallar kısmına bakınız.
1952 yılında nispeten az bilinen bir Japon oyuncu elinde yeni tip garip bir raketle dünya şampiyonasına geldi. Bu raket ağaçtan yapılma bir raket gövdesinin kalın bir süngerle kaplanmasından oluşuyordu. Japon oyuncu bu raketi kullanarak turnuvayı rahatça kazandı. Bundan sonra da masa tenisi hiç bir zaman aynı olmadı.
Bundan sonraki 10 yıl boyunca neredeyse tüm üst seviye oyuncular sünger kaplı raket kullanmaya başladılar. Süngerli raketler de pütürlü ve düz olmak üzere iki yönde geliştiler. Düz lastikler topa çok daha fazla falso verilmesine olanak sağlıyordu. Her iki lastik türü de saldırı ve karşı saldırı yöntemlerini kolaylaştırdılar. O zamana kadar bir masa tenisi gücü olan ABD, değişikliklere adapte olmakta yavaş kaldı.
1960 ların başında oyuncular süngerli lastiklerle oynamayı mükemmelleştirdiler. Önce spinli vuruşlar geliştirildi ve kısa sürede en popüler vuruş haline geldi. Spinli servisler ve topu uzaktan havaya dikerek yapılan müdafa vuruşları geliştirildi
Bugün İsveç, Fransa, Almanya, Çin, ve Kore'li oyuncular uluslararası müsabakalarda ilk sıraları almaktadırlar.
Türkiye'de masa tenisinin tarihçesi


Türkiye'de temel olarak Cumhuriyet'ten sonra oynanmaya başlanan masa tenisinde ilk ulusal birincilik 1930 yılında düzenlendi. 1966'da Türkiye Masa Tenisi Federasyonu kuruldu. Balkan(1973) ve Akdeniz Oyunları(1973-75) şampiyonu Vasil Aleksandridis bu dalda başarı kazanan ilk Türkiyeli sporcu olarak tarihe geçti. 1983'te masa tenisi ligi kuruldu ve aynı yıl erkeklerde Eczacıbaşı, bayanlarda da Eskişehir-Bentspor şampiyon oldu.

MASATENİSİ yaygın bir kapalı salon oyunudur. Ping-pong ya da pinpon adıyla da bilinen oyun 20. yüzyılın başlarında İngiltere'de gelişmiştir.

1900'lerde İngiltere ve ABD'de selüloit bir top ve tirşe gerili tefe benzer raketlerle oynanan masatenisi, oynanırken çıkan ses nedeniyle daha çok ping-pong olarak anılıyordu. Masatenisine zamanla azalan ilgi I. Dünya Savaşı sonrasında İngiltere'de yeniden canlandı.
1902'de kurulmuş ve 1905'te dağılmış olan Ping-Pong Birliği, 1920-21'de Masatenisi Birliği adıyla yeniden canlandırıldı. 1926'da kurulan Uluslararası Masatenisi Federasyonu'na (FITT) günümüzde 110'dan fazla ülkenin masatenisi birlikleri üyedir. Bu birliklere üye 1 milyondan fazla masatenisi oyuncusu vardır.

Masatenisi sert, düz, genellikle yeşil, uzunluğu 274 cm, genişliği 152 cm olan dikdörtgen biçiminde ve yerden 76 cm yüksekliğinde bir masada oynanır. Masanın uzun kenarlarının ortalarını birleştirecek biçimde gerilen ağ 15 cm yüksekliğinde ve masadan biraz daha geniştir. Beyaz selüloit ya da plastikten yapılan içi boş topun çapı 38 mm, ağırlığı 2,5 gramdır. Genellikle tahtadan yapılan raketlerin üzeri pütürlü kauçuk ya da plastik kaplıdır. Çok hızlı bir oyun olduğu için oyuncular, rahat hareket edebilecekleri bir alana gerek duyarlar. Bu nedenle şampiyonalarda her masa için en az eni 6, boyu 12 metrelik bir alan ayrılır. Masa iyi bir biçimde aydınlatılır.


Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/diger-sporlar/208402-masa-tenisi-nedir-masa-tenisi-hakkinda-genel-bilgiler.html#ixzz2FgNLvcHA