Cevap :
Ekosistemdeki tüm canlılar, bitkiler, hayvanlar, ve hatta tek bir hücre bile yaşamını sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Yaşamsal faaliyetler temelde 2 metabolik olay (fotosentez ve solunum) etrafında gerçekleşmektedir. Yani besin sentezi ve enerji arasındaki ilişki dersimizin ana konusu olacaktır.
Fotosentez; bitkilerin ve diğer fotosentetik canlıların güneş enerjisini kullanarak karbonhidrat sentezini gerçekleştirmeleridir.
Solunum ise bütün canlılarda karbonhidratlar ve diğer organik moleküllerdeki enerjiyi serbest bırakan bir olaydır. Bu enerji metabolizmayı oluşturan çok geniş olaylar zincirinin yürütülmesinde kullanılır.
Canlılar enerji üretimini gerçekleştirebilmek için solunum yapmaya ihtiyaç duyarlar. Solunumu oksijenli ve oksijensiz şeklinde en temel 2 başlık halinde ifade edebiliriz. Tüm solunum faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan enerji yaşamsal faaliyetlerin devamında kullanılır.
Dersimizin bir sonraki konusunda organik yapıda olan moleküllerin içinde bulunan kimyasal enerjinin, ATP’deki kimyasal enerjiye nasıl dönüştürüldüğünü detaylı bir şekilde ele alacağız. Ve enerjinin oksijenli (diğer adıyla aerobik) veya oksijensiz (diğer adıyla anaerobik) ortamlarda ortaya nasıl çıktığını ve ne tür faaliyetlerde kullanıldığını göreceğiz.
başka siteden alıntıdır.