Cevap :
Mimarlıkta neden hassas ölçüm yapılır
Mimarlıkta, yapıların taşıyıcı sistemine ait hesaplamaları yaparlar. Bu hesaplamalara göre aks aralığı, kullanılacak malzemeye göre kolon, kiriş ölçü ve boyutları ile (betonarme ise) donatı yoğunluğu, (çelik yapı ise) görüntü tipi seçilir. Plan ve projeler, ölçeklere göre uygun uzunluk birimleri kullanılarak çizilir.
Mimarlığı bir kompozisyon sanatı olarak düşünebiliriz. Örneğin birkaç çeşit kubbe, pencere vardır; mimar bunları bir legonun parçaları gibi birleştirir. Osmanlı mimarının yaratıçılığı ve becerisi, mazmunları ve ses kalıplarını birleştirip “söz legoları”ndan şiir yaratan şair gibi parçaları ne derece doğru (uyumlu, göz okşayıcı ve işlevine uygun) birleştirebildiğiyle ölçülür.
Mimarın elinde bir pencere vardır; şekli şemali bellidir yada caminin tepesinin kubbe ile kapatılacağı; minarenin ince, uzun, ve sivri olacağı; caminin iç mekanının kare biçimde olacağı açıktır ama kaç pencerenin nasıl sıralanacağını belirlemek, kubbelerin nasıl dağılacağını tasarlamak mimarın teknik hakimiyet, sanatsal yetkinlik ve yaratıcılığına bakar. Sonunda Sultanahmet Camii’ndeki gibi mekan çiğ ışığa da boğulabilir; ışık Süleymaniye Camii’ndeki kutsallık duygusunu arttıran bir elemana da dönüşebilir.