7. Sınıf BEden Eğitimi Görrevi : Karabonhidratlar yağlar vitaminler nedir, vücüdumuzda hangi organda ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunr ? Arkadaşlar çok acil lazım uzun olursa iyi olur :)

Cevap :

BESİNLER NEDEN GEREKLİ
Besin Nedir?
Canlıların yaşamsal etkinliklerini sürdürebilmeleri için gerekli enerjiyi sağladıkları gıdalara besin denir. Büyümek, gelişmek ve sağlıklı olmak için çeşitli besin öğelerini dışarıdan almamız gerekir. Besin öğelerinin dışarıdan alınarak vücutta kullanılmasına beslenme denir. Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için besin öğelerinin yeterli miktarlarda alınmasına yeterli ve dengeli beslenme denir.

  Canlılar beslenemezlerse yaşamlarını sürdüremezler. Doğadaki bütün canlılar büyüyebilmek ve yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmek için beslenmek zorundadır.  
         
    Canlılar, doğduktan sonra büyür ve gelişirler. Büyüyebilmek ve gelişebilmek için ise beslenirler.

Yediğimiz besinlerin bir kısmı vücudumuzun kas ve kemik yapısına katılır. Böylece büyürüz. Dünyaya gelen bebek büyüyerek çocuk olur, çocuk büyüyerek yetişkin olur. Yetişkinler büyümezler.

İnsanlar belli bir yaşa gelince büyümelerini tamamlarlar.

Canlılar yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmek için gerekli olan enerjiyi besinlerden sağlarlar. Organlarımız çalışırken, soluk alıp verirken enerji harcarız. Yürürken, konuşurken, düşünürken harcadığımız enerji, uyurken harcadığımız enerjiden daha fazladır. Bu nedenle çok hareket ettiğimizde daha çabuk acıkırız. Vücudumuzun enerji ihtiyacı arttığı için beslenme isteği duyarız.

Enerji, canlı organizmalarda besinlerin parçalanması sırasında oluşan iş görme kapasitesidir.

           Vücudumuz sürekli çalışan bir buzdolabı gibidir. Buzdolabının çalışması için enerjiye gereksinim vardır. Buzdolabı kullandığı enerjiyi elektrikten alır. İnsanlarında yaşamlarını sürdürebilmeleri için bir enerjiye ihtiyaçları vardır. Vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi yediğimiz besinlerden elde ederiz.

 BİLGİ : Yiyecekler, büyüyüp gelişmek, hareket etmek, çalışmak, düşünmek için vücudun gereksinim duyduğu besin öğelerinin ve enerjinin kaynağıdır. 

BESİNLERİ NEREDEN ELDE EDERİZ ?

 İnsanlar, besinleri bitki ve hayvanlardan elde eder. Ayrıca yaşamsal etkinlikleri  düzenlemek için suya ve minerallere de ihtiyaç duyarlar.

BİTKİSEL BESİNLER

Bitkiler ve bitkisel ürünlerden elde ettiğimiz besinlerdir. bitkisel besinlerden bazılarıdır.

- Elma, armut, üzüm, muz, nar, portakal, mandalina vb. meyveler,

            – Pırasa, ıspanak, marul, lahana, domates, salatalık, maydanoz, soğan, biber gibi sebzeler,

            – Ekmek, kuruyemişler ve şeker  gibi  besinler , bitkisel  besinlerdir.

            * Tahıllar: Buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç, mısır vb.

            * Baklagiller: Kuru fasulye, nohut, mercimek, bezelye vb.

 
Karbonhidratlar    Yağlar
 
YAPICI VE ONARICI  BESİNLER:
Proteinler

 İÇERİKLERİNE  GÖRE  BESİNLER

YAPICI VE ONARICI       ENERJİ  VERİCİ                  DÜZENLEYİCİ
 - Proteinler                            – Karbonhidratlar                       - Su    
                                                         – Yağlar                                              -Mineraller
                                                                                                                        -Vitaminler

      PROTEİNLER  
Hangi  Besinlerde  Bulunur ?

Et , süt , yumurta , yoğurt , balık , peynir gibi  hayvansal  besinlerde  bolca  bulunur. Bitkisel  besinlerden  tahıllar , baklagiller ve kuru  yemişler  protein  bakımından  zengindir. Nitrik  asit  damlattığımızda  rengi  sarı  olan maddelerde  protein  vardır. Vücudumuzda meydana gelen büyüme, gelişme, kırık ve yaraların iyileşmesi proteinler sayesinde gerçekleşir.

Proteinler, büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücudumuzda oluşan yaraların iyileşmesini sağlar. Bu nedenle proteinler yapıcı ve onarıcı besinler olarak adlandırılır. Saç ve tırnaklarımızın uzamasını sağlar. Vücudumuzun mikroplara karşı direnci ve zekâmızın gelişmesi için de proteinlere ihtiyaç duyarız.

            Büyüme ve gelişme dönemindeki bebekler ve çocuklar yeterince protein almazlarsa büyümeleri yavaşlar ya da durabilir. Çünkü yeterince protein almazsak kemik ve kaslarımız gelişemez.

KARBONHİDRATLAR

Hangi  Besinlerde  Bulunur ?

Temel  besin  maddelerimizdendir. Ekmek , makarna , pilav , süt , bal , meyve  çeşitlerinde , tahıllarda , patates ve  şekerkamışında  bolca  bulunur. Karbonhidrat  içeren  maddelere  tentürdiyot  damlatıldığında  rengi  mavi  olur. Vücudumuzda  Ne  İşe  Yarar ?

Vücudumuz enerji üretmek için en önce karbonhidratları (ekmek, makarna) kullanır. Sonra yağları (zeytinyağı, tereyağı) en son olarak da proteinleri (süt, et, bakla) enerji kaynağı olarak değerlendirir.

Vücudumuzda  Ne  İşe  Yarar ?

Karbonhidratlar  vücudumuza  enerji  sağlar. Meyve  ve  sebzelerde , kepekli  ekmekte  bulunan  lif , sindirimi  kolaylaştırır. Lif de  bir  karbonhidrattır.

YAĞLAR

Vücudumuz için gerekli enerji önce karbonhidratlardan sağlanır. Karbonhidratların yetersiz

      Ayçiçeği Et Zeytin Süt Ceviz Yumurta Soya Fasulyesi Balık Susam Tereyağı Yer  Fıstığı Kaymak

eyici olarak görev yapar. Vücudun direncini artırarak hastalıklardan korur. Ayrıca vitaminler büyüme, gelişme ve üremede önemli rol oynar.

Vitamin Niçin ihtiyaç duyarız ? En çok bulunduğu besin A Loş ışıkta görmemizi sağlar. Karaciğer, havuç, yeşil sebzeler.. B Sinir sistemimizin sağlığı için gereklidir. Kansızlığı önler. Tahıllar, et, süt, yapraklı sebzeler, karaciğer… C Hastalıklara karşı direncimizi artırır. Kemik ve diş sağlığı için gereklidir. Patates, portakal, kuşburnu, lahana, domates… D Sağlıklı kemik ve diş gelişimi için gereklidir. Tereyağı, peynir, süt… E Büyümede etkilidir. Üremede rol oynar. Mısır, baklagiller, fındık, fıstık… K Yaralandığımızda kanımızın pıhtılaşmasını sağlar. Yeşil yapra