Enzim Konsantrasyonu nedir?

Lütfen anlaşılır biçimde cevaplayın

 

böyle değil : 

Ortamda yeterli miktarda substrat var ise; reaksiyonun hızı, enzim konsantrasyonu ile doğru orantılı olarak artar.

Cevap :

Enzim konsantrasyonu =enzim miktarı. Yani ortamda ne kadar enzim olduğunu gösterir

Merhaba,

CEVAB:  

ENZİM ;

Canlılarda yaşamsal faaliyetlerin devamı bazı kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesine bağlıdır. Bu reaksiyonlar canlılarda enzim adı verilen özel moleküller aracılığı ile gerçekleşir. Eğer enzimler olmaz ise biyokimyasal olayların çoğu ya hiç gerçekleşmez ya da son derece yavaş gerçekleşir. Bu nedenle enzimler canlı dokuların bileşiminde az miktarda bulunmalarına rağmen çok önemli rolleri olan organik moleküllerdir. Her kimyasal tepkimenin başlayabilmesi için belirli bir enerjiye ihtiyaç vardır. Bir reaksiyonun başlaması için belirli bir enerjiye ihtiyaç vardır. Bir reaksiyonun başlaması için gerekli olan en düşük enerji miktarına aktivasyon enerjisi denir.  Enzimler canlı sistemlerdeki özelleşmiş organik yapıdaki katalizörlerdir. Canlılar aktivasyon enerjisi engelini aşmak için enzimleri kullanırlar.

ENZİMLERİN YAPISI

Enzimler canlı hücrelerde, DNA’daki bilgiye göre sentezlenen protein yapıdaki özel moleküllerdir.

Enzimler yapısal olarak iki grupta incelenirler;

  • Basit enzimler : Sadece proteinden meydana gelen enzimlerdir.

ÖRNEĞİN: Midede proteinlerin sindiriminde etkili olan pepsin enzimi basit yapılı enzimlerdir.

  • Bileşik enzimler: Bu enzimler protein kısım ve yardımcı kısım olmak üzere iki kısımdan meydana gelmişlerdir;
  1. Protein kısım : Sadece proteinden meydana gelen kısımdır. Bu kısım bileşik enzimin hangi maddeye etki edeceğini belirler ve enzimin ilgili maddeye bağlanmasını sağlar.
  2. Yardımcı kısım: Apoenzime bağlı olan ve protein yapıda olmayan gruplardır. Yardımcı kısım organik veya inorganik yapıda olabilir. Eğer yardımcı kısım organik yapıda ise (Vitamin, NAD, FAD, NADP gibi) koenzim, inorganik yapıda ise (metal iyonları gibi) kofaktör olarak isimlendirilir. Bileşik enzimleri asıl iş yapan kısmı yardımcı kısmıdır. Yardımcı kısım moleküler arasındaki bağlara etki ederek istenen ürünlerin oluşumunu sağlar. Bir bileşik enzimin çalışabilmesi için iki kısmının da bir arada bulunması gerekir.

ENZİMLERİN ÖZELLİKLERİ:

  • Bazı enzimler le üretildiklerinde pasiftirler (inaktif durum). Enzim bu durumda iken substratına etki edemez ancak aktif hale geldikten sonra substratına etki edebilir. İnaktif enzimler sonuna –jen eki getirilerek adlandırılır. Enzim aktif ise genellikle substratın sonuna ya da katalizlediği tepkimenin sonuna “az” eki getirilerek adlandırılır.
  • Enzimler tüketilmeden ve hiçbir değişikliğe uğramadan reaksiyondan çıktıkları için tekrar tekrar kullanılabilirler.
  • Enzimler temel olarak protein yapıda moleküllerdir. Proteinler DNA şifresine göre üretilen moleküller olduklarından her enzim çeşidi bir gen tarafından şifrelenir. Bu nedenle bir enzimin sentezinde görevli genin yapısı bozulacak olursa ilgili enzim de üretilmez. Bu durumda enzimin gerçekleştirdiği reaksiyon gerçekleşemediğinden enzim etki edeceği substrat ortamda birikir ve canlıya zarar verebilir. Ayrıca enzimin gerçekleştirdiği reaksiyon hayatsal öneme sahipse bu canlının hayatının devamı için enzimin ürününün ortama hazır olarak verilmesi gerekir.
  • Enzimler bir reaksiyonu başlatamazlar. Reaksiyonu başlatan etki aktivasyon enerjisidir. Enzimler ise aktivasyon enerjisini düşürerek reaksiyonları hızlandırırlar. Örneğin üre molekülü enzim olmaksızın ancak yüz yıl içerisinde parçalanabilir. Fakat karaciğerde bulunan üreaz enzimi varlığında saniyede 30.000 üre molekülü parçalanabilir.
  • Enzimler ancak hücre içerisinde üretilebilirler. Fakat üretildikten sonra hücre içinde veya dışında çalışabilirler. Yapay olarak da üretilebilmektedirler.
  • Enzimler etkilerini substratın dış yüzeyinden başlatırlar. Bu nedenle substratın yüzeyi ne kadar fazla ise enzim o kadar hızlı çalışır ve reaksiyonun toplam süresi kısalır.

#xBTSx

#OptiTim!

Diğer sorular