Cevap :
Pisagor fasulyenin bir ruhu olduğuna inanıyordu ve bu yüzden öğrencilerine fasulye yemeyi yasaklamıştı..
Merhaba,
Bir Antik Yunan filozofu olan Pythagoras (Pisagor) milattan önce 570 ve 495 yılları arasında yaşamış bir matematikçidir aynı zamanda.
Kendi öğrencileri ve dostları arasında "sayıların babası" olarak anılan Pisagor dünyadaki, yer yüzündeki her şeyin matematikle bir bağlantısı olduğuna, sayıların tek gerçek olduğuna ve her şeyi bilmede yol göstericinin matematik olduğuna inanıyordu.
O dönem büyük ilgi uyandıran Pisagorculuk veya Pisagorculuk okulu olarak bilinen topluluk belli bir düşüncede buluşanların tek çatı altında toplandığı bir dernek gibi işliyordu.
- Pisagor ve çevresi sayıların ve geometrik cisimlerin kutsal olduğuna ve bunlara saygı duyulması gerektiğine inanıyorlardı. Bunun sebebi ise geometrik cisimlerin, sayıların bir ruhu olduğuna inanmasında yatıyordu.
- Geometrik cisimleri andıran her şey de dolayısıyla kutsal ve dokunulmaz sayılmalıydı. Fasulye de anatomik yapısı gereğiyle dikdörtgen cismini andırdığı için kutsal kabul edilenler arasındaydı ve Pisagor bu sebzeyi yemeyi yasaklamıştı.
Hatta bir rivayete göre, sayıların babası Pisagor'un ölümünün bu fasulye takıntısından olduğu söylenir. Güya ona ve topluluğuna karşı olan düşmanlarınca öldürmek istenen Pisagor düşmanlarından kaçarken karşısına bir Fasulye tarlası çıkar ve nereye gideceğini bilemez. Fasulyeleri çiğnemek yasak olduğundan orada öylece durup kendini düşmanın eline bırakır.
*Bu tabii ki rivayettir ve doğruluk payı ne kadardır bilemeyiz. İnanıp inanmamak size kalmıştır ama tabii tarih boyunca abartılı anlatıların ve çarpıtmaların olabileceğini unutmadan...
İyi çalışmalar dilerim :)