Cevap :

Sarısüleyman köyünün “Süleyman” adlı bir kişi tarafından kurulduğu söylenmektedir.
Bir kişinin sayesinde kurulup köy göç almıştır. Tabiki bu göçebeler Arslanlar, Kumaşlar, Göçmenler, Kaplanlar, Çetinler,Şahinler,Tüfekçiler sülalesi ve diğer sülaler olup halen de bu sülaleler genişlemeye devam etmektedir. Duyuluşa göre köyün yerlileri Günaylar (köyağası) olup köye gelenleri geri çevirmeyip köyde barındırmışlardır. Arslanlar göçebe olup ve Sarısüleyman köyünde konaklamışlardır. Rivayetlere göre köy ağasından yani Günaylar sülalesinden izin alıp köye yerleşmeye karar verip göçebeliğe de son vermişlerdir. Kumaşlar ise  mısırdan göç etmişlerdir. Göçmenler ve diğer sülaleler ya evden terk edilip bu köye yerleşmişler ya da kız alıp-vermekten dolayı yerleşmişlerdir. Göçmenler ise   Çorum'un Bügse köyünden gelmişlerdir..Çorum'un Bügse köyünden Hüseyin dede kardeşiyle ufak bir tartışma yaşıyor. Kendi kendine kardeşimle birlikte kalıp düşman olacağıma ayrı kalır kardeş olurum diyerek Köyden ayrılıyor.sonra gelip Sarısüleymana yerleşiyor. Şu andaki göçmenler sülalesinin evlerinin bulunduğu yeri 60 kırmızı liraya satın alıyor. Burada hatice ebeyle evleniyor.bu evlilikten KARA VELİ isimli dedeleri doğuyor. kara veliden  de abdullah,Bekir ve Sayit isimli çocukları doğuyor.

Lİ: :ÇORUM
İLÇESİ :ALACA
POSTA KODU :19600
KORDİNATLARI :40.18 Kuzey Enlemi ile 34.84 Doğu Boylamları arasında yer alır.
SİTE ADI:    www.sarisuleymankoyu.net

 Köyümüz Çorum İli Alaca ilçesine bağlı olup ilçenin en büyük köyüdür. 2000 yılı Nüfus Sayımına göre nüfusu 2630 olup hane sayısı 226'dır. 2007 yılında yapılan adrese bağlı nüfus sayımında 919 kişi yaşamakta olup, köyümüzde nüfus azalmaktadır. Gençler köyden şehirlere göç etmektedir. Köylülerimiz daha çok Ankara ve Bursa İnegöl'e yerleşmektedirler. Köyümüz; Alaca’ya 22 km, Alaca üzerinden Çorum’a 72 km. Ortaköy yolundan 50 km. uzaklıkta olup yolumuz asfalttır. Çatak, Çöplü, Çopraşık, Karaçal, Baydiğin, Karahacıp, Kızılhamza, Yaylacık, Soğucak ve Sultan köylerine komşu olup oldukça geniş bir araziye sahiptir. Ancak arazi veraset dolayısıyla parçalanmıştır.

Köyümüze Cami 1950, İlkokul 1954, Sağlık Ocağı ile ortaokul 1974, 1997 yılında köy odası yapılmıştır. İlköğretimin kesintisiz sekiz yıla çıkması ile ilköğretime dönüşerek eğitim öğretime devam etmektedir.


Köyümüzden ve çevre köylerden çok sayıda insanın okuyup yetişmesine katkı sağlamıştır. Köyümüzde; camii, köy konağı ve çevre köylere de hizmet veren PTT acentası vardır. Köyde kanalizasyon ve şebeke suyu mevcuttur. Ayrıca köyümüzde gürül gürül akan çeşmeler vardır. Kızılhamza köyü ile ortak kullanılan göletimiz vardır.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır.Arazisin yoğun olarak tahıllar,arpa,buğday,nohut, mercimek, fasulye ekilir. Ayrıca insanlar kendi tüketimi için bağcılık, bahçecilikle ve arıcılık ile de uğraşırlar. Meyvelerden elma, erik,armut, dut ve kayısı gibi meyveler yetiştirilir.Köyümüzden özellikle İnegöl’e göç edenler kaliteli ve ergonomik mobilyalar üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamaktadırlar.