Cevap :

dağ veya arazi altlarında çıkabilir.....

Ülkemizde Bulunan Kömür ve Petrol Madenlerinin Nerere olduğunu ve Ülkemizde Nerelerde Kömür ve Petrol Çıkarıldığını sizlere özet olarak açıklamak istiyoruz. Sizlerde Türkiyede petrol çıkartılan yerler  -Türkiyedeki petrol rafinerileri -türkiyedeki petrol yatakları  Nerededir - yurdumuzda nerelerde petrol çıkartılır Konuları hakkında bilgileri bu sayfamızda bulabilirsiniz.

Günümüzün en önemli enerji kaynaklarindan biri petroldür. Petrol ulasim araçlarinda yakit olarak ve plastik, gübre, boya gibi çok degisik sanayilerde kullanilir. Türkiye’deki petrol yataklari fazla zengin sayilmaz. Ihtiyacimizin % 90′nina yakinini ithal etmekteyiz.
Petrol yataklarimizin % 98′i G. Dogu Anadolu Bölgesi’nde bulunur. Petrol, Raman, Garzan, Kurtalan, Adiyaman ve Mardin çevresinde çikarilmaktadir.

Ülkemizde çikarilan ve ithal edilen petrol, Orta Anadolu (Kirikkale), Aliaga (Izmir), Atas (Mersin), Ipras (Izmit) ve Batman rafinerilerinde islenmektedir.

Ülkemizde Kömür Çıkarılan Yerler,Ülkemizde Kömür nerelerde Çıkarılır,Türkiyede kömür Çıkarılan Yerler,

Türkiyede kömür Çıkarılan Yerler  - Kömür Rezervleri

Türkiyede kömürün tarihçesi
Türkiye de ilk taşkömürü madenciliği Uzun Mehmet’in 1829 yılında Ereğli’de kömürü bulmasıyla başlamıştır. İlk fiilî üretim ise 1848 yılında Hazine-i Hassa tarafından havzanın Galata sarraflarına kiralanmasıyla gerçekleşmiş ve bu idare altında çok ilkel bir çalışma ile 40–50 bin ton civarında kömür üretilmiştir. Kırım Harbi’nin başlaması ile idare İngilizlere geçmiş, 1864 yılında ise devrin Kaptan-ı Deryası’na devredilmiş ve bir maden nazırlığı kurulmuştur. Bu devrede havzada büyük gelişmeler olmuş, tren ve dekovil hatları döşenmiş havzanın sınırları tespit edilmiş, kok, briket, ateş tuğlası ve çimento fabrikaları gibi tüketici tesisler kurulmuş ve üretim muntazam artışlarla 1907 yılında 735.000 ton’a erişmiştir. 1. Dünya Savaşı sırasında faaliyet tekrar gerilemiş savaşın sonunda ise havza Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Bu idare altında istihsal 1920 yılında 570.000 ton’a erişmiştir. Türkiyede antrasit içeren kömür yatağına rastlanmamıştır. En çok rastlanan kömür çeşidi ise linyittir. Türkiye linyit bakımından oldukça zengin bir ülkedir ve toplam 8,4 milyon ton linyit rezervine sahiptir. Fakat bu rezervin %68’inin ısıl değeri az olduğundan, üretilen linyitler genellikle termik santrallerde kullanılır. Çeşitli derinliklerdeki taşkömürü yatakları ile Ereğli Zonguldak havzası Türkiye nin en önemli taşkömürü havzasıdır. Taşkömürü rezervi ise toplam 1.35 milyar ton dur. Türkiyedeki başlıca linyit yatakları:

Karaisalı(Adana)
Merzifon ve Suluova
Mengen (Bolu)
Kükürtlü
Eynez ve Işıklar(Soma-Manisa)
Uluçayır(divriği-Sivas)
Gülşehir(Nevşehir)




Kaynak: http://www.bilgiyuvasi.com/ulkemizde-komur-ve-petrol-nerelerde-cikartilir#ixzz2GHww0AVl