Cevap :

Osmanlılarda ilk medrese 1330 tarihinde Orhan Bey tarafından o tarihte küçük beyliğin merkezi olan İznikte yapılmış ve buraya ilk müderris olarak Türk alim ve mütefekkirlerinden Şerefüddin Davud b. Mahmud b. Muhammed el-Kayserî ile Konyada Siraceddin Urûmî nin talebesi olan Taceddin Kürdî tayin edilmiştir. Hatipliği de Kara Hoca adında birine verilmiştir. Bununla beraber bazı kaynaklarda ilk Osmanlı Medresesinin İznikten önce İzmitte fethi müteakip yine Orhan Gazi tarafından kurulduğunu, ancak İzmitin memleket merkezinin uzağında olması sebebiyle fazla şöhret bulmadığı belirtilmektedir.

Osmanlı'nın ilk müderrisi Davudü'l-Kayseri'nin türbesi ziyarete açıldı Osmanlı Devleti'nin ilk medresesi Süleymanpaşa Medresesi Müderrisi Davudü'l-Kayseri'nin Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan türbesi onarılarak ziyarete açıldı.   Kredi Kartı Borcunu Ödemek Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı...!

Osmanlı Devleti'nin ilk medresesi Süleymanpaşa Medresesi Müderrisi Davudü'l-Kayseri'nin Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan türbesi onarılarak ziyarete açıldı. Bizans ve Osmanlı döneminden kalma dini ve tarihi eserlerle adeta açık hava müzesi konumunda olan Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan tarihi eserler İznik Kaymakamlığı tarafından Köylere Hizmet Götürme fonu kaynakları ile onarılarak gün yüzüne çıkarılıyor. Osmanlı Devleti'nin ilk müderrisi ve aynı zamanda ilk filozofu olan Davudü'l-Kayseri'nin türbesi adıyla anılan ve yaşı 1251 olarak tespit edilen tarihi çınarın çevresinde yapılan çalışmalar sonrasında bulundu. Kabri bulunduktan sonra iseİznik Kaymakamlığı tarafından çevre düzenlemesi ve onarımı yapılarak ziyarete açıldı. İznik Kaymakamı Hüseyin Avcı, 1260'lı yıllarda doğduğu düşünülen Davud-i Kayseri hakkında yeterli bilgi bulunmadığını belirterek, "Öğrenim hayatınaKayseri'de başlamış ve daha sonra Mısır'a gitmiş olan Davud-i Kayseri, Osmanlı devleti'nin ilk medresesi olan Süleyman Paşa Medresesi'nin ilk müderrislerindendir. Hadis, fıkıh gibi dini ilimlerin yanı sıra felsefe ve mantık gibi akli ilimlerde dersler ve eserler vermiştir. Düşünce sistemi ve görüşleri açısından dönemine ve döneminden sonraki düşünürlere öncülük etmiştir." dedi. Davud-i Kayseri'nin mezarının yaklaşık bin 251 yıllık tarihi çınarın yanında olduğunu kaydeden Kaymakam Hüseyin Avcı, "Ancak türbe ile ilgili herhangi bir belirti günümüze ulaşmamıştır. Türbe çalışmaları ve çevre düzenleme çalışması İznik Köylere Hizmet Götürme, Çevreyi Koruma, Tarım ve Turizmi Geliştirme Birliği tarafından tamamlanarak ziyarete açılmıştır." şeklinde konuştu. Kaymakam Hüseyin Avcı, ayrıca bölgedeki çınarların en yaşlılarından olan bin 251 yaşındaki tarihi çınarında onarım ve koruma çalışmalarının tamamlanarak, tarihe tanıklık eden bu anıt ağacın daha uzun yıllar yaşayabilmesine olanak sağlandığını sözlerine ekledi.